Hlavní obsah

Drobnosti, které vám pomohou se ohřát: Zkuste svíčky i hřejivé materiály

Foto: Westwing

Foto: Westwing

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přituhuje. Jako kdyby si počasí řeklo, že nám „hodí vidle“ do snahy utratit za vytápění co nejméně to půjde. Jak tedy lezavé sychravo zvládnout, aniž byste museli zapínat topení?

Článek

Zatopit, nebo ještě ne? Tak to je přímo hamletovská otázka dnešních dní. Večery už jsou chladné, ale strach z cen energií a neustálé apely na šetření vás mohou od zatopení odradit. Co s tím? Možná pomohou dobře zvolené podzimní dekorace! Jak to udělat, aby interiér působil tepleji už na pohled?

Teplé barvy a měkké materiály

Co je doma na podzim potřeba nejvíc? „Interiér by měl být hlavně teplý a útulný. Barevnou inspiraci hledejte v přírodních scenériích. S končícím létem z přírody mizí sytá zelená a naopak nastupují žluté, oranžové a hnědé odstíny. Žlutou doporučuji volit v tlumených tónech, jako je medová a okrová. Stačí do interiéru přidat pouze její akcent třeba v podobě plédu na křeslo nebo žlutého ubrusu,“ radí bytová designérka Anke Glut.

Co se materiálů týče, dobrou volbu představuje dřevo a dřevěné prvky, ale také textury, které vzbuzují hřejivý dojem – kožešiny, látky s vlasem, hrubší pleteniny.

Foto: Westwing

Interiér v teplých podzimních barvách působí útulně a hřejivě. Vyladit ho můžete dekoracemi, které k podzimu patří také: třeba dýněmiFoto: Westwing

Foto: Archiv firem

Zleva: Pravá ovčí kůže jako koberec i dekorace, 1 190 Kč, prodává DecoDoma. Stolní lampa z kameniny se sametovým stínítkem, 180 Kč, prodává Pepco. Deka Lagrada Luxus z mikrovlákna s hrubší texturou, 299 Kč, prodává EvaFoto: Archiv firem

Zapalte svíčky

Jestli něco dovede zahřát nejen na pohled, ale i fakticky, pak jsou to hořící svíce. Ovšem pozor na toxické svíčky! Nejkvalitnější je včelí vosk, popřípadě sójový. Pokud kupujete svíčky z parafínu, dbejte, aby byly opravdu 100% parafínové bez škodlivých příměsí: neměly by obsahovat látky, jako je kyselina perfluoroktanová, bisfenol A a ftaláty.

I knot svíčky by měl být z materiálu, který neobsahuje a při hoření neuvolňuje škodliviny. Ideální je tedy knot dřevěný, bavlněný nebo papírový. Ve vonných svíčkách by měly být především přírodní esenciální oleje. A pokud můžete, vyberte si vůně, které vás pocitově zahřejí: skořice, perníkové koření, hřebíček, vanilka či med.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ručně vyráběná vonná svíčka ve skle Mulieres perník, 20 hodin hoření, 199 Kč, prodává Zoot. Dekorativní svíčka z pravého včelího vosku obalená skořicovou kůrou, 170 Kč, prodává Meduška. Ručně vyráběná netoxická svíčka Mandle ve skořici, 110 ml, 387 Kč, prodává Vanilkový obchodFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kovová lucerna Desiree vhodná pro silné i čajové svíčky, 1499 Kč, prodává La Almara. Svícen z březového dřeva na tři svíčky, 369 Kč, prodává ČistéDřevo. Betonový svícen se zlatým lístkem na čajovou svíčku, 190 Kč, prodává ZČechFoto: Archiv firem

Ohřejte se u ohně

Kdo má kamínka nebo krb, už jistě nanosil dříví a zatopil. Co ale lidé v paneláku, nebo ti, kdo nemají možnost pořídit si kamna? Co vyzkoušet biokrb – hoří v nich biolíh a hodí se do každého interiéru. Pohled na otevřený oheň a mihotavé světlo vás zahřeje, navíc se opravdu o maličko zvýší teplota v místnosti. Je to tedy ideální společník pro chladnější večery, kdy se vám nechce rozpálit topení.

Foto: Archiv firem

Zleva: Stolní biokrb Home, výhřevnost 1,2 kW, 3963 Kč, prodává BezKomínu. Biokrb Golf Black, výhřevnost až 1,1 kW, 1999 Kč, prodává Biokrby-levně. Kratki biokrb Tango TÜV, výhřevnost neuvádí, 2206 Kč, prodává KratkiFoto: Archiv firem

Načítám