Hlavní obsah

Odřezky a natě ze zeleniny? Patří do hrnce nebo mrazáku!

Foto: Pinkyone, Shutterstock.com

Foto: Pinkyone, Shutterstock.com

Jak nevyhodit ani kousek zeleniny? Poradíme, na co lze zpracovat odřezky, slupky, natě či semínka… Tyto zeleninové zbytky často končí v koši nebo na kompostu. A přitom úplně zbytečně!

Článek

Odřezky, natě a slupky ze zeleniny nejsou odpad, ale surovina, kterou můžete velmi snadno použít. Většinou je v nich nejméně stejně vitaminů a cenných látek jako v tom, co jste snědli – někdy i víc. Máme pro vás pár praktických a osvědčených tipů, jak je vhodně spotřebovat.

1. Natě a listy ze zeleniny

Natě z mrkve, petržele a celeru končí v koši zcela zbytečně. Patří do něj jen v případě, že už jsou žluté, ovadlé nebo hořké. Pokud jsou v dobré kondici, tak je vždy pečlivě properte a použijte dál (a klidně je předtím zmrazte, jestliže je nebudete zpracovávat hned). Jak na to?

Zeleninovou nať lze přidat do jakékoli polévky. Buď udělejte svazeček, který vyvaříte a vyndáte, nebo ji velmi jemně nakrájejte: v takové úpravě se hodí i do salátů nebo zálivek. Můžete ji také nasušit a vyrobit domácí polévkové koření. K natím na sušení i do polévek přidejte také stonky z bylinek, které často končí v odpadu. Podušené listy červené řepy hravě nahradí špenát či zelí jako příloha a možná vás zaujme recept na pesto z ředkvičkových listů.

Recept na pesto z mrkvové natě

  • Rozmixujte 3 hrsti mrkvové natě, 6 až 7 lžic olivového oleje, lžičku soli, 2 až 3 stroužky česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmazánu a lžíci citronové šťávy, přidat můžete 2 až 3 listy máty.
Foto: Karpenkov Denis, Shutterstock.com

Z natě mrkve můžete vyrobit skvělé pesto, zrovna tak z ředkvičkových listů. Pokrájené listy červené řepy se dají dusit jako špenát anebo normálně přidat do polévky.Foto: Karpenkov Denis, Shutterstock.com

2. Tuhé košťály

Považujete košťály z květáku nebo brokolice za skoro nejedlé kusy? Jsou sice tuhé kvůli pevným vláknům, ale když je nakrájíte na maličké kostičky a hodíte do polévky, pak změknou a chutnají skvěle. Košťál změkne i pečením. A když ho oloupete, abyste se dostali pod tvrdá vlákna a odhalili měkký střed, pak je výborný i syrový a skvěle se hodí do salátů. Pokud nechcete košťál nijak dál upravovat, můžete ho jednoduše použít do zeleninového vývaru ze zbytků, který je opravdu skoro zadarmo.

Recept na silný zeleninový vývar zadarmo

3. Odřezky zeleniny

Při čištění zeleniny zbývá hodně odřezků a slupek, které se dají velmi dobře uplatnit. Zásadou je, aby byly zdravé a čisté, bez jakýchkoli známek plísně nebo jiného znehodnocení. Můžete je použít do silného zeleninového vývaru nebo je nasušit a pak rozdrtit či rozmixovat a stejně jako natě využít v receptu na domácí polévkové koření. Odřezky lze sušit v troubě, ale pozor – jen při teplotě do 50 °C a velmi pomalu, abyste je nespálili, lepší je využít sušičku.

Pro pozdější využití je možné odřezky a slupky z kořenové zeleniny zamrazit a až jich bude dost, přidejte je k natím a opět: udělejte si silný zeleninový vývar, i ten lze zamrazit do zásoby. Z vhodných částí odřezané zeleniny také snadno vypěstujete nové, čerstvé a vitaminy nabité kousky:

4. Slupky z brambor a cibule

Slupky z kořenové zeleniny lze spotřebovat stejně jako běžné odřezky či košťály. Ale co s ostatními slupkami? Možná vás to překvapí, ale i cibulové slupky lze užít jako koření. A nevyhazujte ani ty bramborové! Dají se z nich připravovat plnohodnotná jídla:

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Slupky od zeleniny také nemusí končit v koši, skvěle se hodí třeba do vývaru.Foto: StockLite, Shutterstock.com

5. Zbytky z odšťavňovače

Výroba různých zeleninových šťáv a smoothie je hitem posledních let. Zbytky, které padají z odšťavňovače, rozhodně nevyhazujte! Pokud je nevyužijete hned, zamrazte je, jinak se dost rychle kazí. Drť zahustí polévku a podle chuti i omáčku, a pokud jde o sladší zeleninu, hodí se i při přípravě raw brownies a oživí mrkvový dort anebo třeba zdravý čokoládový koláč s řepou.

6. Dýňová semínka

Recepty z dýně jsou stále oblíbenější. Až začnete dýně zpracovávat, zřejmě začnete vydlabáním semínek. Rozhodně je nevyhazujte! Obsahují cenné látky a také vlákninu. Vydlabaná semínka očistěte, omyjte, dejte usušit a pak je opražte.

Recept na pražená dýňová semínka

  • Semínka krátce povařte ve slané vodě, pak je zlehka osušte a promíchejte s trochou oleje a koření. Poté pečte 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Reklama