Hlavní obsah

Jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů. Pomůže ocet, sůl nebo jedlá soda

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezte hodně ovoce a zeleniny, budete zdravější! Toto doporučení samozřejmě stále platí, ale bylo by lepší ho doplnit o informaci, že ovoce a zelenina mají přitom být opravdu dobře omyté. Bude pak totiž ještě zdravější!

Článek

Vitaminy, minerály a vláknina, které získáte pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny, jsou pro organismus nezbytné a podporují celkové zdraví. Na druhou stranu je zapotřebí si uvědomit, že jsou během pěstování a někdy i před dopravou z velké dálky ošetřeny chemikáliemi, které je mají ochránit před škůdci, nemocemi či plísněmi. Abyste tedy s tím zdravým nesnědli i to, co tělu může škodit, musíte z ovoce a zeleniny smýt nejen běžnou špínu, ale především pesticidy.

Co to jsou pesticidy

Pesticidy jsou látky, kterými zemědělci ošetřují produkci, aby odpudili hmyz a škůdce, zničili plevel nebo podpořili vzrůst rostlin. V zemědělství u nás i v Evropě se sice používají jen schválené přípravky, ale to neznamená, že z jejich konzumace nic nehrozí. Zůstávají na slupkách plodů a bohužel jsou pesticidy i ve vodě a najdete je třeba také v repelentech proti hmyzu nebo v přípravcích na moření stavebního dřeva… V těle se hromadí a pak mohou mít negativní vliv na zdraví a imunitu.

Je tedy lepší se jim vyhnout alespoň tam, kde to můžete ovlivnit: ať výběrem bio kvality, nebo lokální produkce (v testech na obsah pesticidů vychází dlouhodobě dobře), pěstováním na své zahrádce, nebo řádným omýváním.

Foto: Sviatlana Yankouskaya, Shutterstock.com

Citrusy můžete oloupat nebo důkladně omýt vodou a kartáčkem. Pokud chcete jejich kůru využít v kuchyni, kupujte zásadně plody v bio kvalitěFoto: Sviatlana Yankouskaya, Shutterstock.com

Pozor při hubení plevele

Prodeje pesticidů v Česku podle statistik Evropské komise mezi lety 2011 až 2020 klesly o 38 procent. Česko tak patří k zemím, kde objem prodejů klesá nejvíc. Opakem je Německo, Španělsko, Francie a Itálie.

Někteří zahrádkáři si ale dobrovolně zamořují pozemky pesticidy při likvidaci plevele a používají glyfosát, jeden z nejrozšířenějších pesticidů na světě. „Světová zdravotnická organizace ho zařadila mezi látky, které pravděpodobně způsobují člověku rakovinu. Má schopnost držet se v lidském těle, v půdě i vodě a její účinky hubí všechny rostliny bez rozdílu,“ říká Mojmír Vlašín, ekolog a zoolog z Ekologického institutu v Brně. Byla prokázána řada negativních efektů a hodně se mluvilo o plošném zákazu této látky, ale zatím k němu nedošlo.

Jaké plody mýt opravdu pečlivě

Dejte si záležet především při mytí druhů, které se běžně konzumují i se slupkou, to jsou třeba jablka, hroznové víno, jahody, paprika, hrušky, kanadské borůvky, třešně, meruňky, broskve a podobně. Brambory důkladně omyjte, pokud je chcete vařit nebo péct ve slupce anebo chcete bramborové slupky dál využít.

Naopak se nemusíte zabývat druhy, které budete před jídlem loupat nebo zbavovat vrchních listů: je to třeba avokádo, melouny, lilek, citron (pokud ho nedáváte do vody i s kúrou) a další citrusy, ananas, hrášek, cibule, česnek, zelí nebo chřest a samozřejmě brambory, když je hodláte loupat či škrábat.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Jablka je zapotřebí opravdu důkladně omýt, protože se většinou jedí i se slupkouFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Účinnost vody při mytí není stoprocentní

Z ovoce a zeleniny lze zbytky pesticidů omýt tekoucí vodou. „Omývejte je 15 až 30 sekund. Účinnost mytí je mezi 40 a 90 procenty podle toho, jaký přípravek byl použit, ale také na tvaru a složení povrchu plodu. Účinnost můžete zvýšit použitím teplé vody s přídavkem octa nebo použitím dvouprocentního roztoku soli,“ uvedl ve své přednášce Karel Pepperný z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU.

Jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů

Pod teplou tekoucí vodou plody omývejte 15 až 30 vteřin. Chcete odstranit chemii ještě lépe a účinněji? Udělejte si mycí lázeň a ovoce a zeleninu do ní ponořte alespoň na 15 minut. Pak vše vyndejte, opláchněte čistou vodou a osušte. Jak připravit lázeň, která s pesticidy zatočí?

  • Do necelého litru (900 ml) teplé vody přidejte 100 ml octa nebo citronové šťávy.
  • Do litru teplé vody přidejte jednu zarovnanou lžíci kuchyňské soli.
  • Do litru vody přidejte 3 lžíce jedlé sody.

Reklama

Načítám