Hlavní obsah

Provoňte si byt! Otestovaly jsme nejlepší vůně od aromalamp po difuzéry

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávíte v zimě doma více času a chcete si interiér zútulnit a navodit večer příjemnou atmosféru? Provoňte ho difuzéry nebo aromalampou. Otestovali jsme je za vás.

Článek

Elegantním způsobem provoní byt, navodí příjemnou atmosféru, a dokonce pomáhají s aromaterapií. Bytové difuzéry jsou proto v zimním období nepostradatelnou součástí mnoha domovů. Navíc se v mnoha případech stanou designovým doplňkem každého interiéru. Stačí přidat pár dřevěných tyčinek do flakonku s parfémem nebo nakapat pár kapek esenciálního oleje do aromalampy a rázem uklidníte vaše smysly.

Dřevitá vůně

Foto: Archiv firmy

Souletto, Enchanting Reed Diffuser, aroma difuzér s náplní, obsahuje eukalyptus, cedr, růže, hřebíček, 225 ml, 183 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firmy

Testovala editorka Barbora: Difuzér jsem použila poprvé v životě a nebyla jsem si jistá, co od něj čekat. Nejsem totiž žádná nadšená zařizovačka a považuju to spíš za zbytný krám, na kterém se drží prach. Po rozbalení mě překvapila síla vůně i její výdrž. Difuzér provoní docela velkou plochu, parfém se ve vzduchu vznáší a je cítit při každém nádechu. Přitom mi ale nepřipadá nijak přehnaný ani vlezlý a líbí se mi, že je netradiční, kořeněný a nepřipomíná žádnou voňavku, která se používá na tělo. Za mě se do interiéru pěkně hodí. Nejvíc cítím muškátový oříšek, který má dost specifickou vůni, takže jsem si musela chvíli zvykat. Závěr? Máte-li smysl pro zvelebování domova po všech stránkách, můžu doporučit.

Keramická aromalampa

Foto: Archiv firmy

Cannor, klasická aromalampa z české keramiky, 695 KčFoto: Archiv firmy

Testovala redaktorka Kateřina: Tahle česká aromalampa je něco, co mi připomíná dětství a návraty k rodičům. Moje mamka je miluje a provonila s nimi vždy pokoj. Klidné zimní večery, kdy si čtu a bytem voní eukalyptus, jsou totiž ty nejlepší. Stačí voda, pár kapek oleje a zapálit svíčku, je to jednoduché a za mě super relax. Voda v misce vydrží krásně na dohoření jedné čajové svíčky, která je za mě tak akorát na jeden večer.

Francouzská vůně

Foto: Archiv firmy

Fragonard, difuzér Laurier Rose Cèdre, 200 ml, 925 Kč, prodává La Pharmacie FrançaiseFoto: Archiv firmy

Testovala redaktorka Lucie: Aby nevoněl moc, nebo příliš málo, prostě tak akorát. Tohle přesně od difuzéru očekávám. Dobré je, že si intenzitu každé bytové vůně můžete korigovat pomocí počtu špejlí, které do parfému umístíte. Nechcete přece, aby vás odér až příliš praštil do nosu, když otevřete vchodové dveře. Proto jsem s tímto difuzérem velmi spokojená. Mám ho hned u vchodu, aby provoněl předsíň, chodbu a schodiště. Vůně není vůbec vlezlá, ale velmi příjemná, a flakonek je i krásnou dekorací.

Minimalistický design

Foto: Archiv firmy

Vila Hermanos, aroma difuzér s náplní Apothecary Red Saffron & Cedar Blue, 100 ml, 425 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firmy

Testovala šéfredaktorka Marie: Vůně tohoto difuzéru je dřevitá, což mi v zimním období vyhovuje, zatímco v létě preferuji lehčí citrusové vůně. Její aroma tvoří šafrán, cypřiš a hřebíček, ale i kadidlo, cedr a pižmo. Navzdory tomu, že dřevité vůně bývají většinou označovány za ty těžké, v tomto případě tomu tak není, naopak. Místnost provoní velice decentně. Je lepší jej mít ale postavený v menší místnosti, případně v té velké na místě, kde se nejčastěji pohybujete. Velice oceňuji také design, který je minimalistický a hodí se tak do každé domácnosti.

Český výrobek

Foto: Archiv firmy

Green Idea, vůně do interiéru - Santal dřevo s ratanovými tyčinkami, 100 ml, 498 Kč, prodává TopvetFoto: Archiv firmy

Testovala redaktorka Lucie: Co se týče vůně, musím uznat, že je velmi příjemná, tak akorát výrazná. Difuzér jsem umístila do obývacího pokoje, a protože je celkem velký (asi 38 metrů čtverečních), rovnou jsem využila všechny přiložené tyčinky. Rozvoněly se přes noc, takže ráno už bylo znát, že difuzér nějakou práci odvedl. Nicméně opět jsem narazila na problém, který mám s difuzéry vlastně vždy. V jeho blízkém okolí to příjemně voní, ale celý pokoj rozhodně neprovoněl. Za mě je tedy super do menších pokojů, do těch větších by to chtělo asi dva.

Jako pánský parfém

Foto: Archiv firmy

Lacrosse, aroma difuzér s náplní Sandalwood and Bergamot, 200 ml, 779 Kč, prodává ProspánekFoto: Archiv firmy

Testovala fotoeditorka Marianna: Za mě je tento difuzér naprosto skvělý. Nejenže krásně vypadá a hodí se jako doplněk do jakéhokoliv interiéru, ale také krásně voní. Po otevření jsem se bála, že bude vůně příliš výrazná, trochu totiž připomíná pánský parfém, ale když jsem ho umístila na poličku, byla vůně tak akorát intenzivní. Manžel doma nesnese aromalampy, vonné tyčinky a podobně, ale tohle mu nevadí, a dokonce i voní. Takže mohu doporučit i pro ty, kteří nejsou úplní fanoušci interiérových vůní. A ještě mi přijde, že trochu pohlcuje pachy, neboť máme psa a malé dítě, takže je u nás pořád něco, ale teď to tu prostě jen voní.

Na baterky

Foto: Archiv firmy

Primavera, cestovní aroma difuzér Traveler v minimalistickém designu vhodný i do auta, 1990 Kč, prodává e-shop GreenwaveFoto: Archiv firmy

Testovala redaktorka Pavla: Tento difuzér je zcela jiný než klasické lahvičky s parfémem a tyčinkami. Možná proto mě zaujal hned po vybalení z krabičky. Vypadá totiž velmi moderně a připomíná mi spíše designový bezdrátový repráček na hudbu. Je na baterky a dá se dobíjet přes USB kabel. Má navíc čtyři režimy, takže si nastavíte, v jakém časovém intervalu má vůni vypouštět, a je podsvícený. Oceňuji, že není hlučný, pouze vypouští páru. Nalejete do něj totiž maličké množství vody s pár kapkami esenciálního oleje a zmáčknete tlačítko. Využila jsem ho nedávno i při nachlazení, kdy jsem byt provoněla eukalyptem. Nicméně na cestování, k čemu je také určen, mi připadá trochu velký. Nechám si ho jako designový kousek na poličce.

Reklama

Načítám