Hlavní obsah

Když sen se stane skutečností: Takhle se žije 5členné rodině ve vysněném domě na okraji Prahy

Foto: Lenka Drápalová

Foto: Lenka Drápalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní dům pětičlenné rodiny. Přáli si vzdušný prostor spojený se zahradou, světlé i tmavé barvy, dřevo a hodně skla. A dětské pokoje pro tři raubíře oživit barvami. Jak se to povedlo? Pojďte se podívat!

Článek

Manželé Marie a Jiří a jejich tři synové žili v panelákovém bytě v pražských Modřanech. Když jim začal být malý a zauvažovali o stěhování, objevili nedaleko Prahy pozemek, který je doslova okouzlil. A tak začala stavba vysněného rodinného domu.

Město s vesnickým rázem

„Nadšení jsme byli zejména lokalitou – jedná se o část Prahy, která má spíše ráz vesnice a kde jsme se často pohybovali, ať už z pracovních, nebo soukromých důvodů. Máme tu prarodiče a jezdili jsme sem do přírody, která je doslova přes ulici. Pole, louky, les, pasoucí se koně, vyjížďky na kolech a v zimě na běžkách, a přesto je v blízkosti vše, co nabízí velkoměsto. Do Prahy je tu skvělé spojení,“ pochvaluje si paní Marie.

Stará chata, která na pozemku stála, ustoupila prostorově velkorysému elegantnímu domu se zahradou, která rodině nabízí veškerý komfort a prostor k relaxaci. Zachovali tu několik vzrostlých ovocných stromů, které tvoří kostru nově založené zahrady. A nechybí ani bazén, který je v létě centrem dění.

Foto: Lenka Drápalová

Velkorysý obytný prostor spojuje obývací část s kuchyní a jídelnouFoto: Lenka Drápalová

Neutrální barvy, dřevo a hodně skla

Na doporučení kamarádů, kterým dům také navrhoval, oslovili architekta Tomáše Irbera. Jeho ateliér řešil jak architektonickou studii domu, tak zařízení interiéru. Manželé si v domě přáli zkombinovat tmavou (černou a antracitovou) barvu, bílou barvu a také dřevo. A protože mají rádi velké otevřené prostory, byla jasnou volbou velká okna a skleněné zábradlí.

„Nebyli jsme si ovšem jistí, jak to půjde dohromady se dřevem. Velmi nám pomohlo, když pan architekt udělal několik vizualizací v různých odstínech a my jsme si mohli téměř reálně představit, jak to bude ve finále vypadat,“ dodávají majitelé.

Foto: Lenka Drápalová

V interiéru si přáli kombinaci tmavých a světlých barev, dřeva a sklaFoto: Lenka Drápalová

Velkorysý obytný prostor spojený se zahradou

„O požadavek decentního tmavého ladění, využití přírodních materiálů a neomezených průhledů se opírá řešení velkorysého hlavního obytného prostoru, který spojuje obývací část s kuchyní a jídelnou. Vzdušný interiér nabízí otevřené výhledy ven a je přímo propojen se zahradou s prostornou terasou,“ říká k tomu architekt.

Zejména v teplých měsících tvoří pergola další „pokoj“ domu. V zimě zase majitelé oceňují veliká okna umístěná na jih, díky kterým je v obýváku za slunečných dnů opravdu příjemně. Prosklené stěny schodiště vedoucího do klidové zóny v patře pak zrcadlí nejen části obytného a jídelního prostoru, ale i průhledy do zahrady.

Foto: Lenka Drápalová

Majitelé si přáli velké prosklené plochy. Okny se dá vstoupit rovnou na zahraduFoto: Lenka Drápalová

Pokoje pro děti podle dětí

Pouze u dětských pokojů zvolili živou barevnou škálu, přičemž svou oblíbenou barvu si mohl vybrat každý ze synů sám.

„Děti se na své pokojíčky velice těšily. V paneláku měly jeden společný malý pokoj, kam se jen tak tak vešla palanda a dětská postýlka. Nejmladší se tedy těšil zejména na to, že bude mít svoji velikou postel. Jelikož od letoška už chodí všichni do školy, je velice praktické, že má každý svůj pracovní stůl a prostor, kde si může v klidu udělat domácí úkoly. Prozatím upřednostňují spaní dohromady, ale věřím, že v nejbližší době budou rádi, že budou mít každý své soukromí,“ doplňuje paní Marie.

Ani po dvou letech užívání nemají majitelé domu co vytknout. Snad jen garáž a technickou místnost by podle svých slov příště udělali větší, protože jim neustále přibývají nová zařízení. Oproti paneláku tu ale zažívají opravdový ráj.

Vizitka ateliéru

Architektonický ateliér IRBER ARCHITEKTI se sídlem v Písku byl založen v roce 2010. Hlavní náplní společnosti je komplexní projektová činnost ve výstavbě a interiérovém designu. Tým nabízí komplexní služby v oblasti urbanistických a architektonických studií, projektové činnosti, návrhu interiérů a designu včetně výkonu autorského dozoru. Projekční činnost je vykonávána ve všech stupních projektové dokumentace od územního řízení až po realizační dokumentaci. U všech zakázek nabízí k projektové dokumentaci inženýrskou činnost. Více na www.irber.cz.

Související témata:

Načítám