Hlavní obsah

Moderní byt 3+kk v Praze s vlastní zahradou: Z místa byli tak nadšení, že vzali za vděk menším

Foto: Lenka Glisníková

Foto: Lenka Glisníková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt jako splněný sen. Pojďte na návštěvu k mladé rodině, která si přála nadčasový, ovšem nikoli stereotypní a fádní interiér. Povedlo se to díky nábytku na míru i designovým kouskům.

Článek

Byt v novostavbě na pražském Barrandově byl pro Marka a Martinu jako splněný sen. S malým synem Mikulášem se stěhovali ze starého nájemního bytu, a protože Marek pochází z vesnice a nenávidí paneláky, hledali v Praze klidné místo, ale s dobrou dostupností do centra města.

Bydlení na terasovitém pozemku

„Tenhle projekt měl pro nás spoustu výhod. Máme vlastní zahradu a k tomu další společný terasovitý pozemek s mnoha zákoutími, třeba ohništěm, pergolou s vyhlídkou nebo dětským hřištěm. Navíc je tu jen 18 bytů, takže se všichni známe,“ popisuje Martina.

Původně majitelé preferovali byt 4+kk, ty už ale byly rozprodané. Z místa ovšem byli tak nadšení, že vzali i menší 3+kk. I ten je více než velkorysý – má 90 metrů čtverečních a francouzským oknem je propojen se zahradou, která ho zejména v létě rozšiřuje.

Byt podle architekta

Na doporučení se dostali k architektonickému studiu NOJA ateliér. Hledali mladé architekty s moderním neotřelým stylem, kteří nejedou v zajetých stereotypech.

„Základem byl papír, tužka, spousta hledání příkladů a inspirace na internetu. Naše představy se ve skicách architektek začaly přetvářet do prvních návrhů, které jsme diskutovali a barevně ladili. Celé řešení je zcela odlišné od návrhu developera a představy nadnárodního londýnského studia, které byt původně navrhovalo,“ dodává Marek.

Foto: Lenka Glisníková

V interiéru kombinovali dřevěné povrchy s černou a bílou, případně jemnější šedou barvouFoto: Lenka Glisníková

Dispozice bytu

Dispozice klientům vyhovovala a žádné zásadní změny nebyly potřeba. Také ve standardech bytů byly na výběr kvalitní podlahy, dlažby i dveře, takže stačilo vybírat z katalogů developera. Klientské změny se tak týkaly zejména úprav elektroinstalace – pozic světel a zásuvek.

Jako oříšek se ukázalo propojení nábytku v obývacím pokoji a kuchyni, které na sebe nenavazují pravoúhle, jak je to běžné, ale našikmo. Zároveň ale díky tomu vznikl hezký detail při pokládce podlahy. V kuchyni jsou prkna položena našikmo, což do prostoru vnáší dynamiku, v navazujícím obýváku už podlaha probíhá standardně, kolmo na okno s výhledem do zahrady.

Nadčasovost bydlení na prvním místě

„Důraz jsme kladli na kvalitu a nadčasovost použitých barev a materiálů, tak aby se nic příliš rychle neokoukalo. Z toho důvodu je nábytek kombinací dubové dýhy a lakovaných povrchů v černé a bílé, v ložnici a šatně pak dýhy z jemnější šedé,“ vysvětluje architektka Ola Rejsa.

Dýha navazuje na podlahu, černá zase koresponduje s okenními rámy – objevuje se na kuchyni a detailech. Na velkých plochách vestavěného nábytku použili bílou.

Foto: Lenka Glisníková

Prostor zútulnil lamelový podhled z dubových latiček nad kuchyní nebo jemný bílý obklad se strukturou nad pracovní deskouFoto: Lenka Glisníková

Nábytek i detaily na míru

Pohráli si i s detaily. Na míru nechali vyrobit úchytky v kuchyni, které jsou vyfrézované a je v nich vložená dýha. Zaujme i lamelový podhled z dubových latiček nad kuchyní, strukturovaná výmalba stěn v zádveří nebo šedé textilní polstrování za postelí.

„Rozpočet dovolil použití jak kvalitních materiálů, tak krásného solitérního nábytku a pár designových svítidel, například nad jídelním stolem,“ pochvalují si architektky. A majitelé byli zase rádi, že s nimi absolvovaly všechny návštěvy showroomů a pomohly jim s výběrem všech dekorů a materiálů – doslova od podlahy po háček na ručník.

S výsledkem jsou Marek s Martinou nadmíru spokojeni. Líbí se jim vzdušnost interiéru a řešení úložných prostor. Středobodem veškerého dění je obytný prostor s kuchyňským koutem a přechodem do zahrady.

Vizitka ateliéru

Ateliér Noja tvoří Lucia Horkavá a Ola Rejsa. Věnují se projektům menšího měřítka – kromě interiéru soukromých i veřejných prostor navrhují rodinné domy, baví je rekonstrukce starších bytů nebo chalup. Více na www.nojaatelier.cz.

Reklama

Načítám