Hlavní obsah

Návštěva v bytě, kde milují kulaté rohy. Mají je v kuchyni, u stolků i na manželské posteli

Foto: Dalibor Hoffmeister

Foto: Dalibor Hoffmeister

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve chtěli majitelé navrhnout jen kuchyni s jídelnou. Výsledek je ale tak nadchl, že pro ně architektka zpracovala celý byt. Motiv zaoblených rohů se tak promítl do všech jeho částí.

Článek

Po narození syna manželé usoudili, že je čas přestěhovat se z bytu 2 + kk s výhledem na rušnou ulici do klidnější lokality a většího prostoru, kde by i nejmladší člen rodiny měl své království. V novostavbě v pražských Košířích si vyhlédli 82metrový byt s dispozicí 3 + kk a s balkonem, který jejich požadavky splňoval a po zařízení ještě předčil.

Na začátek domácí úkol

„Vyhovuje nám krátká dojezdová vzdálenost do centra a příroda na dosah ruky. Jako velký benefit vnímáme také to, že se dům nachází v klidné ulici,“ říká majitelka.

Návrh interiéru pro ně vypracovala architektka Kornélia Faklová. Na úvod vypracovali „domácí úkol“, tedy dotazník, na jehož základě jim interiér navrhla na míru. „Dotazník byl velmi detailní a zkoumal naše přání a potřeby ze všech možných úhlů,“ doplňuje majitelka.

Foto: Dalibor Hoffmeister

V obývací části je pohodlná šedá pohovka a konferenční stolek Master & MasterFoto: Dalibor Hoffmeister

Bez stavebních úprav

Stavebně již nebylo možné nic ovlivňovat, architektka byla přizvána až po kolaudaci od developera. Nebylo to ale naštěstí potřeba. „Rozpočet na interiér nebyl tak velký, abychom mohli měnit například podlahy, dveře nebo vypínače se zásuvkami. A ani jsme v tom neviděli smysl, protože vše bylo nové a podlaha odpovídala materiálovým požadavkům. Je velmi světlá s lehkým nádechem šedých odstínů, takže se k ní dobře ladil další dřevodekor, který si klienti přáli,“ popisuje architektka.

Netradiční kuchyně se zaoblenými rohy

Za nejdůležitější část svého domova považují majitelé kuchyni, pro kterou byl v bytě připraven dostatečně velký prostor. Architektka se tu odvážila navrhnout poměrně netradiční řešení – kuchyni se zaoblenými rohy. Nabídla klientům i variantu s ostrými rohy, a to včetně cenové nabídky od truhláře, a byla nadšená, že si nakonec zvolili sice dražší, ale jedinečné řešení.

„Zaoblené rohy nedokáže udělat každý truhlář, je k tomu potřeba zručnost a kvalitní nástroje. Já ale takového znám a vím, co si můžu dovolit. Navíc je fajn, že taková realizace baví i samotné dodavatele, takže když truhláři viděli vizualizace a věděli, čeho chceme dosáhnout, nadchli se a sami přicházeli s nápady na zlepšení. Třeba se zasunutím soklu co nejhlouběji pod kuchyň tak, aby spodní skříňky z jistých úhlů vypadaly, že levitují,“ říká architektka.

Foto: Dalibor Hoffmeister

Motiv oblých rohů se promítl i do dalších částí bytu, objevuje se třeba na posteliFoto: Dalibor Hoffmeister

Z menší zakázky kompletní návrh

Z kuchyně měli všichni radost, a i když byli klienti s architektkou nejdříve dohodnuti pouze na návrhu hlavní velké místnosti, spolupráce se jim tak zalíbila, že si u ní objednali i zbytek. Tam motiv oblých rohů přenesli, takže se stal konceptem celého bytu.

Zaoblené je tak například i sezení zasazené do vestavěné skříně v předsíni, ale také pracovní stolek, který je součástí ložnice. Ten majitelé využívají nejen k občasné práci z domova, ale také pro kreativní tvoření, takže u něj oceňují i integrovaný šuplík.

Prostor pro knihomoly

Dalším důležitým přáním byla knihovna, oba partneři jsou velcí čtenáři. Získali krásný kousek, u kterého je mile překvapila kombinace velkých a malých úložných dílů i možnost schovat drobný „nepořádek“ do uzavíratelných přihrádek.

Foto: Dalibor Hoffmeister

Tady si majitelé přáli velkou knihovnu, oba jsou vášniví čtenářiFoto: Dalibor Hoffmeister

Úprava i pro dětské ručičky

Co se týče materiálu, zvolila architektka laminátové dřevotřískové desky, které jsou odolné vůči UV záření a také se z nich dají lehce umýt stopy po dětských ručičkách. Tato povrchová úprava je použita na všech na míru zhotovených kusech nábytku.

Největším oceněním architektčiny práce je spokojenost klientů, kteří říkají, že se jim tu žije krásně. Nejvíce času tráví právě v obývací části s kuchyní, kde si každý najde prostor pro sebe – pro stavění kolejí, četbu, vaření nebo přípravu kávy, ale přitom jsou stále spolu.

Vizitka architektky

Ing. arch. Kornélia Faklová získala znalosti na Fakultě architektury ČVUT. Zkušenosti sbírá cestou – má za sebou rok v mnichovské firmě CL MAP a na architektonických návrzích spolupracuje s řadou dalších architektů. Jako ryba ve vodě se cítí v oblasti rezidenčních interiérů, čas od času ale zabrousí i do komerční sféry. Sama říká: „Nejdříve vám budu naslouchat pozorným uchem architekta. Klidně i hodiny. Díky tomu vytvořím návrh, který vystihne vaši osobnost. Tak, abyste se cítili neobyčejně – od ranního vykročení z postele až po večerní zhasnutí lampičky.“

Související témata:

Načítám