Hlavní obsah

Pro zklidnění bergamot, pro nakopnutí rozmarýn! Jak za pomoci vůně ovlivnit svou náladu nebo i osobnost

Foto: beton studio, Shutterstock.com

Foto: beton studio, Shutterstock.com

Reklama

Nejen esenciální olejíček v aromalampě, ale i parfém nebo vůně kosmetického produktu mohou ovlivňovat emoce a náladu. A dokonce i vylepšovat osobnostní stránku. Jak konkrétně to funguje?

Článek

Že mají vůně velkou moc, je známá věc. Důkazem budiž aromaterapie: přírodní terapeutická metoda, která využívá síly éterických olejů pro zlepšení zdraví a nálady i k ovlivnění emocí.

Éterické (esenciální) oleje jsou koncentrované a vysoce účinné výtažky ze silic rostlin. Mohou mít analgetické či antidepresivní účinky, zvednout náladu i dodat odvahu. „Působí na třech úrovních – na fyzické tělo a na psychiku a na duševní pohodu. Třetí úroveň je pak hodně podprahová a dá se tak pracovat s vnitřním dítětem nebo řešit traumata. Pole působení éterických olejů je tedy holistické,“ vysvětluje Petra Kaiserová z firmy Nobilis Tilia.

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Díky difuzéru navodíte doma tu pravou atmosféruFoto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Éterické oleje uklidní i povzbudí

Nabídka éterických olejů je široká a výjimkou nejsou ani konkrétně zacílené směsi: například na podporu soustředění, na imunitu či na zlepšení komunikace. Jednoduše je nakapejte do difuzéru nebo aromalampy a nechte provonět místnost. Nicméně pozor, esenciální olejíčky nepatří přímo na kůži. Jsou velmi koncentrované a účinné a mohly by pokožku podráždit.

Potřebujete zklidnit? „Vsaďte na bergamot. Je vhodný třeba při nervovém napětí, funguje tedy jako antidepresivum. To umí i květinové vůně – třeba jasmín nebo santal,“ říká Petra Kaiserová. Pro klid v duši a lepší spánek je skvělá levandule.

A co když potřebujete nakopnout? „Vyzkoušejte olej z rozmarýnu! Ráda ho používám třeba při delší jízdě autem. Nakapu pár kapek na koberečky, a jak se vůně v malém prostoru uvolňuje, působí povzbudivě a rozproudí krev v žilách,“ radí odbornice. Rozmarýn dokáže opravdu nabudit, proto se ve formě éterického oleje nedoporučuje lidem s vysokým krevním tlakem!

Foto: Archiv firem

Zleva: Éterický olej Nobilis Tilia Bio rozmarýn, 219 Kč (10 ml). Éterický olej Saloos Levandule, 137 Kč (10 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Směs éterických olejů pro energii a soustředění Odylique, 270 Kč (5 ml), prodává Gratia Natura. Esenciální olej Phytos Bergamot, 114 Kč (10 ml)Foto: Archiv firem

Osobní parfém na míru

Aromaterapie může být provázána i s tvorbou parfémů. Dříve to byla výsada celebrit a boháčů, dnes je možné si dát namíchat svoji osobní vůni u parfemáře. A nemusí jít jen o to, co vám voní, ale co právě potřebujete. „Například když introverta čeká teambuilding, činnost mozku povzbudí speciální vůně, v níž jsou citrusy a rozmarýny, které fungují jako psychické tonikum,“ vysvětluje Radka Cvoligová, majitelka pražského Atelieru of Senses.

Sílu vůní lze tedy použít i k cílené práci s psychikou a s osobností a právě Radka Cvoligová unikátně propojuje parfémářské řemeslo, psychologii, olfaktoterapii (= čichová terapie) a aromaterapii: pracuje nejen s vonnými složkami, ale i s osobnostním testem MBTI a spolupracuje s psychoterapeuty. Výsledkem je vůně na míru povaze. „Vybírám takové vonné látky, které ovlivňují jednotlivé aspekty osobnosti. Pokud na sobě chcete pracovat, musíte rozklíčovat svoje silné a slabé stránky. Esenciální oleje a parfumérské složky pak pomohou v jejich zkvalitňování,“ vysvětluje parfémářka.

Může takhle působit i vůně, kterou koupíte normálně v obchodě? Ano, ale nikdy nepůjde tak do hloubky. „Parfém vytvořený v parfumerii znázorňuje celou osobu,“ vysvětluje expertka.

Foto: Xeniia X, Shutterstock.com

Nemůžete najít ten pravý? V dnešní době si můžete nechat namíchat svůj osobní, originální parfémFoto: Xeniia X, Shutterstock.com

Osvěžující roll-on do kabelky

Potřebujete okamžitou vzpruhu, zklidnění anebo lepší náladu? To vše můžete získat pomocí roll-onů, které jsou tvořeny většinou směsí esenciálních olejů. Používají se na zápěstí, na spánky nebo na zátylek kdykoli během dne.

Foto: Archiv firem

Zleva: Roll-on pro osvěžení, koncentraci a energii Manufaktura, 229 Kč (10 ml). Roll-on pro podporu sebevědomí Oriflame Empower Me, 399 Kč (10 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Roll-on pro dobrou náladu a energii Priamavera Good Mood, 299 Kč (10 ml), prodává GreenWave. Přírodní olejový parfém s uklidňujícími účinky Alma Bohyně, 110 Kč (10 ml)Foto: Archiv firem

Kosmetika + aromaterapie v jednom

Také mnohé kosmetické značky využívají sílu aromaterapie, když chtějí nabídnout holistickou, celostní péči. Stres se na kráse podepisuje, tak proč třeba nespojit účinky nočního krému i uklidňující vůně pro lepší spánek, a tudíž pro krásnější pleť?

Nejčastěji to lze využít u odličovacích olejů, másel nebo například nočního krému či séra. Abyste využili sílu vůně, naneste produkt do dlaní, přiložte je k nosu, několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte a až pak nanášejte na obličej či na tělo. Z péče se tak může stát harmonizační rituál.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bio noční balzám Inlight, 1795 Kč, prodává BiOrganica. Odličovací mrkvové máslo s antioxidanty The Organic Pharmacy, 1079 Kč (75 ml), prodává AurioFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Liftingové sérum s kolagenem a peptidy Yage Hello Beautiful, 3400 Kč (30 ml). Osvěžující odličovací olej Pravájá, 695 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám