Hlavní obsah

Rekonstrukce činžáku na Vinohradech. Původní prvky se tu krásně mísí s moderním stylem

Foto: Archiv ateliéru

Foto: Archiv ateliéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý činžovní dům na Vinohradech prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Ve společných prostorách i v bytě, kde nyní žijí dvě studentky, se mísí úcta k historii a inspirace tradičními prvky s funkčností a moderní estetikou.

Článek

Impozantní činžovní dům z počátku 20. století na pražských Vinohradech prošel rekonstrukcí, kterou mělo na starosti architektonické studio JKH Architects. Zahrnovala nejen obnovu fasády, ale i kompletní renovaci bytů a společných prostor, k tomu přibyla moderní výtahová šachta na dvorní fasádě a také rozsáhlá nástavba pro nové bytové jednotky.

Přeměna domu

„V rámci přeměny domu jsme se ponořili do porozumění jeho historie a architektonických kořenů. Naší prioritou bylo respektovat historickou podobu společných prostor, například dveře do bytů jsou replikou původních dvoukřídlých, včetně kovových výplní, které jsme pečlivě řešili s uměleckým kovářem. Červenohnědá barva vychází z historického průzkumu, který odhalil tuto paletu na několika dochovaných dveřích,“ říká architektka Jana Klečková.

K označení pater a číslování bytů zvolili repliku původních smaltovaných tabulek, rozhodli se pro ornamentální cementovou dlažbu, která prostoru propůjčuje jedinečný estetický výraz, a pro osvětlení vybrali křišťálové lustry a nástěnné lampičky, jež do domu vnášejí jiskru elegance a harmonie.

Kvalitní materiály a moderní pohled

Jeden z bytů s dispozicí 2+kk a výměrou 55 m2 koupili majitelé, kteří žijí v domě za Prahou, ale Vinohrady mají rádi a jezdí sem za prací. Pořídili ho jako investici k pronájmu, a také ho v současné době pronajímají, ale do budoucna ho plánují nechat svým dětem. Architektům nechali zcela volnou ruku, chtěli ale držet vysoký standard materiálů.

V bytě jsou masivní dubové podlahy, nábytek je vyrobený z dubové dýhy, kuchyňská deska z umělého kamene imitujícího mramor a na stěnách jsou luxusní vliesové tapety. Vyrobit nechali i repliky původních dveří s profilovanými kazetami, ornamentálními obložkami a historickým kováním.

„Vznikl tak exkluzivní prostor, ve kterém se snoubí precizní detaily s prvotřídními materiály. Chtěli jsme dosáhnout nejen funkcionality, ale i estetické dokonalosti, která respektuje historický kontext a zároveň reflektuje moderní pohled na architekturu,“ vysvětluje odbornice.

Maximální využití prostoru i vzdušnost

Největším oříškem při realizaci bytu bylo vyrovnat se s omezeným prostorem v obývacím pokoji a kuchyňském koutu. Bylo nutné pečlivě promyslet každý detail a řešit uspořádání tak, aby byl prostor funkční a maximálně využitý, ale zároveň působil vzdušně a jednoduše. Kuchyňská část se prolíná s obývací stěnou, kde dubová skříňka vstupuje do jednoduchého mramorového ostrůvku kuchyně.

„Zaměřili jsme se na zajištění dostatečného množství úložných prostor. Využili jsme pro ně například i původní průchod mezi kuchyní a chodbou. Díky mohutné nosné stěně jsme z jedné strany navrhli botník a z druhé strany niku pro kávovar,“ popisuje architektka.

Nadšení při předání bytu

Majitelé viděli hotový byt až při předání klíčů a jejich nadšení bylo obrovské: „Kombinace původních prvků, jako jsou dveře, podlahy a špaletová okna, s moderním designem interiéru se nám moc líbí. Vše k sobě hezky ladí a barevně se doplňuje. Nadšení jsme také z netradičního detailu řešení dvířek nábytku. Paní architektka navrhla subtilní dubový rámeček kolem dvířek, který působí tradičně, ale zároveň moderně.“ A že se rekonstrukce opravdu povedla, dokládá i to, že se byt obratem povedlo pronajmout – nyní tu žijí dvě sympatické studentky medicíny.

Vizitka ateliéru

JKH Architects se architektuře věnují od roku 2008. Připravili desítky rezidenčních, developerských a komerčních projektů společně s jejich interiéry. Uspěli v mezinárodních architektonických soutěžích. Jejich vášní je navrhovat architekturu, která je čistá, chytrá a udržitelná. Prioritou je pro ně komunikace s klientem a diskuze nad efektivní dispozicí, práce s materiály, prostorem a světlem. Více na www.jkhatelier.com.

Načítám