Hlavní obsah

Luxusní interiér inspirovaný horami. Podívejte se na novostavbu krkonošské chalupy

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chalupa na horách nemusí být nutně rustikální, a přitom může ctít a odrážet prostředí, ve kterém se nachází. Důkazem je tento architektonický skvost v Krkonoších.

Článek

V oblasti Pomezního hřebenu na hranici Česka a Polska stojí stylová horská chalupa Haj. O návrh interiéru se postaraly architektky Katarína Varsová a Petra Dagan z kreativního studia Formafatal. Novostavba moderní horské chalupy je pak dílem ateliéru ADR, konkrétně architektů Aleše Lapky, Petra Koláře, Anny Vildové a Ondřeje Krajdla. Právě jednoduchá forma stavby a střídmá práce s materiály položily dobrý základ pro realizaci interiéru, který se v soutěži Interiér roku stal finalistou kategorie Novostavba.

Materiály v surové podobě

Autoři se snažili pracovat s co nejmenším množstvím druhů materiálů, ale zato je nechali prolínat celým interiérem. Pracují s nimi v jejich přírodní podobě. Proto se zde objevuje masivní dřevo, které zajišťuje zútulnění. Dále pak desky s oloupanou hranou, černá válcovaná ocel, nebarvený děrovaný plech nebo třeba cementová stěrka.

Masivní dřevo i černý plech

Mezi nejvýraznější prvky patří ty, které jsou vyrobené z černého válcovaného plechu. Ten propojuje knihovnu s krbem a prostorem kuchyňské linky. Duhová kresba plechu vyniká zejména na tělesu krbu, tloušťka masivních kovových plátů pak zase v detailech knihovny. Černé plechové prvky jsou ale patrné i na detailech ve všech dalších místnostech.

Také masivní dřevo se prolíná v různých podobách celým domem – na podlahách i nábytku na míru. Majitelům domu se podařilo pořídit několik nádherných masivních desek, a tak je deska jídelního stolu z tlusté fošny charakteristické oloupaným okrajem. Tentýž motiv se opakuje na čelech postelí.

Úchvatné výhledy

Materiálově strohé koupelny kombinují světlejší štěrkované povrchy s tmavými betonovými umyvadly. Osobitost jim pak dodávají dřevěné detaily, akcenty osvětlení zrcadel, ale především výhledy do oslnivě půvabné krajiny. To ostatně platí také o dalších místnostech, včetně wellness zóny se saunou, která je jako stvořená na luxusní relax v panenské přírodě.

V neposlední řadě autoři vyzdvihují originální způsob, jakým vyřešili schodiště. Zábradlí z nebarveného perforovaného plechu propojuje jednotlivá patra, a to formou částečně průhledných panelových stěn. Stejný plech se mimo jiné objevuje na trámech spacích pater.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám