Hlavní obsah

Přírodní materiály vs. imitace: Jaké jsou jejich (ne)výhody?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Pokud zařizujete nebo rekonstruujete svou domácnost, možná přemýšlíte nad tím, jaký zvolit materiál nábytku, podlahy či obkladů. Výběr je opravdu pestrý, spousta lidí se ale zarazí u dilematu přírodní materiál vs. jeho imitace.

Článek

Přírodní materiály mají v interiéru své nezpochybnitelné místo a prostory díky nim působí harmonicky a útulně. Dřevo dodá domovu hřejivý nádech a chladnější materiály jako kámen či mramor jsou elegantní a nadčasové. Kromě originálů jsou ale stále oblíbenější jejich imitace. Jaké mají obě řešení (ne)výhody?

Originál vs. imitace

Pryč jsou doby, kdy se imitace daly poznat už na dálku. Většinu dnešních napodobenin totiž od originálu na první pohled vůbec nerozeznáte. Imitace kamene a mramoru jsou doplněné proslulým žilkováním a pořídíte je v různých barevných variacích, které jsou v přírodě způsobené příměsí nerostů.

U dřeva se pak můžete kochat pro přírodu typickými suky, patinou či prasklinami. Snad jedinou nevýhodou je, že u umělých dřevin se budete muset rozloučit s příjemnou vůní originálu.

Foto: Breadmaker, Shutterstock.com

Přírodní originál a jeho imitace bývají pro běžné oko k nerozeznání. Při jejich výběru tak rozhoduje hlavně cena a to, kde a k jakému účelu budou použitéFoto: Breadmaker, Shutterstock.com

Originály nemusí tolik vydržet

Imitace přírodních materiálů jsou překvapivě mnohem odolnější než jejich originály. Snáze zvládnou opotřebení, lépe si poradí s vodou, mechanickým poškozením, zátěží i zásahem dětí či domácích mazlíčků.

Naproti tomu neošetřené dřevo nesnese vodu a dlouhodobé vystavení vlhkosti. Také neustále reaguje na teploty, pracuje a mění se. Jeho měkké druhy, třeba smrk nebo borovice, se navíc snadno mechanicky poškodí.

Kámen je na tom lépe. Velmi odolná a tvrdá je přírodní žula, z níž se nejčastěji vyrábí kuchyňské pracovní desky, obklady krbů a podlahy do kuchyně. Odolností jsou proslulé i druhy jako pískovec, břidlice či křemenec, které se nejčastěji používají na výrobu dlažeb a obkladů. Hůř je na tom přírodní mramor. Ten je poměrně měkký a je možné ho nenávratně poškodit nebo poleptat, například při rozlití vína či citronové šťávy.

Imitace: jednodušší údržba

Ruku v ruce s odolností jde údržba, která je u imitací mnohem jednodušší. Umělé materiály totiž můžete umývat běžnými přípravky a zpravidla nevyžadují žádné speciální úpravy, leštění nebo napouštění.

Na imitacích ušetříte

Stejně jako u uměleckých děl, i v tomto případě si za originál připlatíte. Například imitaci mramoru můžete sehnat za několik set korun za metr čtvereční, kdežto cena originálu se často pohybuje v řádech tisíců.

Lesklý povrch mramoru se dá lehce poškrábat, hodí se proto spíše na obklady. Na podlahu ho volte jen v méně zatěžovaných místnostech, kde ho nepoškodí obuv nebo zvířecí drápky. Na pracovní desku či podlahu v kuchyni vybírejte raději matnou úpravu.

Rozhodnout může váha

Imitace bývají oproti originálům tenčí a lehčí. Snáze se pokládají, lépe se s nimi manipuluje a hodí se i na sádrokartonové příčky a zateplenou fasádu. Zatímco domy snesou i těžší originály, do bytů si raději pořiďte imitace.

Kam se dřevem a jeho imitací?

Přírodní dřevo využijte hlavně na nábytek a méně namáhané podlahy. Patří tedy spíše do ložnice než do koupelny či kuchyně. Imitace pak vybírejte především na místa, kde by se vám dřevo líbilo, ale brzy by se tam poškodilo nebo zničilo.

Pokud toužíte po originálu i v místnosti, jako je koupelna, vsaďte na exotické druhy. Nejlepší volbou je teak, připravte se však na to, že si za jeho nákup připlatíte.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Dřevo místnosti dodá pocit hřejivosti a útulnosti. To přírodní se ale hodí spíše do méně namáhaných místností, například do ložniceFoto: New Africa, Shutterstock.com

A jak je to s kamenem?

Většina druhů kamene se hodí i do namáhaných místností, u originálů si ale dejte pozor na jejich poměrně velkou hmotnost. Jejich pořízení raději konzultujte s odborníkem a berte v potaz nosnost místností.

Protože kámen i jeho imitace mají nízký tepelný odpor, jsou velmi oblíbeným obkladem na podlahové topení. Skvěle vypadají hlavně velkoformátové obklady, na nichž struktura, žilkování a veškeré detaily lépe vyniknou. Sednou však pouze na dokonale rovný povrch a stěny, využijte je tak raději v novostavbách. Do starších domů či bytů s nerovnými zdmi a podlahami je vhodnější mozaiková dlažba.

Reklama

Související témata:

Načítám