Hlavní obsah

Odborník na feng-šuej: Prostor zaplňujeme nejen věcmi, ale i emocemi. Vyčistit ho můžeme vykuřováním

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Reklama

Jak uspořádat věci v bytě tak, aby v něm proudila dobrá energie? Pomoci vám v tom může i učení feng-šuej. Jaroslav Vydržel, jeden z našich největších odborníků, poradí, jak svůj domov vylepšit, a vysvětlí, co je to feng-šuej doopravdy.

Článek

V souvislosti s domy a byty se často mluví i o učení feng-šuej, které prý může dát cenné rady, jak se zařídit, aby se vám bydlelo a žilo lépe. Co je na tom pravdy a jak lze působit na síly, které ovlivňují nejen to, jak se vám bude bydlet, ale mají vliv třeba i na city a zdraví, a dokonce na celé národy? O tom jsme si povídali s Jaroslavem Vydrželem, lektorem tradiční orientální metafyziky a praktikem feng-šuej.

Feng-šuej. Posledních pár let to je při vybavování bydlení skoro zaklínadlo, které má doporučit, jak si zařídit harmonický byt, jaké barvy nebo tvary použít a co kam postavit. Opravdu to umí?

Takhle bohužel, nebo naštěstí, tradiční feng-šuej vůbec nefunguje. Historicky jde o velmi staré učení, které nás učí pochopit krajinu kolem nás, domy v jejich struktuře, čas v jeho koloběhu a lidi v jejich naturelu. A tyto čtyři části uvést do přijatelného souladu, pokud to je možné. To, co dnes mnozí lidé za feng-šuej pokládají, tedy jakýsi druh interiérového designu s přesahem, je vesměs novodobý mix pověr a mýtů se špetkou pravdy zabalený do asijského kabátu. Zajímavé je, že pokud už se lidé začnou zabývat spiritualitou prostoru, tak někteří přestanou používat zdravý rozum. Mám pocit, že jakmile přijde na feng-šuej, lidé ztrácejí soudnost a věří všemu.

A jak to tedy je – jde o vytvoření harmonie?

Představa, že ve feng-šuej je ideálem harmonický prostor a že ho lze vůbec docílit, je scestná. O tohle feng-šuej nikdy neusilovalo. Harmonie je de facto rovnováha sil a jako taková je statická. I kdybychom byli schopni takový harmonický prostor vytvořit, hned bychom ho narušili tím, že bychom do něj vstoupili. Harmonický prostor by nás vlastně v ničem nepodporoval. Jen by nás vcucl a přiměl ke stagnaci, ale to nechceme.

Feng-šuej nás učí, jak pracovat s energiemi v prostoru a čase tak, abyste navodili prostředí, které nám v tom pomůže. A navíc k tomu všemu má silný metafyzický rozměr v tom, že dovede předpovědět, jak jednotlivé krajinné struktury, jako kopce a řeky nebo silnice a stavební formy, v daném čase ovlivní náš osud.

Foto: Archiv Jaroslava J. Vydržela

Jaroslav J. Vydržel se metafyzickým vědám staré Číny věnuje od roku 1993 a jeho hlavním zaměřením je poradenství v oblasti tradičního feng-šuej a tradiční čínské astrologie. Tato učení praktikuje a vyučuje v Akademii Černé želvy a Škole čínské astrologie. Součástí jeho praxe je i práce s Knihou proměn (I-ťing) – a to jak věštecky, tak filozoficky.Foto: Archiv Jaroslava J. Vydržela

A tohle ladění energií ovlivňujeme právě zařízením místnosti – třeba barvami?

Částečně. Rozmístění nábytku a barva určitě patří mezi aspekty, které se podílejí na tom, že se nám nějaký prostor líbí, nebo nelíbí. Feng-šuej jde ale za ono „líbí a nelíbí“. I prostor, který se nám zdá hezký, nám může znepříjemnit život, aniž bychom si to uvědomili. Když se na dům podíváme jako na živou bytost, pak mnohým z nich vstupujeme „do zad“ – například drtivé většině řadových domů, a takový dům nabourává optikou tradičního feng- šuej stabilitu, a tedy pocit bezpečí a rodinné sounáležitosti. Pokud se mezi manželi objeví nesoulad, takový dům jako domov k jeho uklidnění nepřispívá.

Ale to nezjistíte vy, na to si musíte zavolat odborníka, který by měl tyhle věci nejen „vidět“, ale poradit, jak s nimi naložit: tedy jak přizpůsobit užívání prostoru, pokud to jde. A nebude řešit barvu zdí nebo doplňky do ložnice. To je opravdu druhořadé.

Co dnes mnozí lidé za feng-šuej pokládají, tedy jakýsi druh interiérového designu s přesahem, je vesměs novodobý mix pověr a mýtů se špetkou pravdy zabalený do asijského kabátu…

Jak poznám, že je čas pozvat odborníka?

V podstatě tehdy, když máte pocit, že věci dlouhodobě nefungují tak, jak by měly. Projevem mohou být úrazy, nemoci, ztráty a jiné nepříjemnosti ve vašem životě. První, co by měl takový praktik prostudovat, je váš BaZi horoskop (stará čínská astrologická metoda, pozn. red.). Řekněme, že feng-šuej je způsob léčby, ale diagnostika začíná právě rozborem čínského horoskopu. Je třeba prostudovat mapu života a zjistit, v jakém období právě jste. Zda věci, které se vám dějí a s nimiž nejste spokojeni, jsou dány životním prostorem, nebo jsou napsány ve vašem osudu. Feng-šuej pak může pomoci to zlepšit a dopad toho negativního zmírnit.

Jestliže jde o posouzení vlivu energií v bytě na jeho obyvatele, musí se tedy udělat horoskopy všech?

Je to žádoucí. Ale prostor se primárně ladí pro osobu, která je pro rodinu nejpodstatnější z pohledu ekonomické stability. Kdyby prostor nebyl přínosem tomu, kdo je ekonomicky aktivní a zajišťuje existenci rodiny, jeho neúspěch by se jistě projevil i v životech ostatních obyvatel. Dnes je situace mnohdy komplikovaná, protože se občas musí sladit protichůdné vlivy obou manželů.

Původně se ladil prostor převážně pro muže, protože to historicky byli oni, kdo byli schopni zajistit bohatství rodiny. Dnes to klidně může být i manželka, prostě ten ekonomicky smysluplnější. Jeden z prvních kroků tak je posoudit, pro koho analýzu dělat.

Foto: Archiv Jaroslava J. Vydržela

Proudění energií ovlivňuje vzájemné postavení oken a dveří, ale třeba i stěny či příčky, které se mu stavějí do cesty.Foto: Archiv Jaroslava J. Vydržela

A pak přijde na řadu analýza domu či bytu?

Ano. Obrazně řečeno, je potřeba si ho „přečíst“ a vyladit tak, aby dotyčnému neškodil, pokud se to děje. Nejlepší je přijít s analýzou co nejdřív – už při stavbě, protože těžko můžeme následně posunout stěny, změnit pozici oken nebo dveří, nebo dokonce dům otočit na jinou stranu… Běžně ani nemůžete změnit určení jednotlivých místností a přehodit kuchyň s ložnicí nebo pracovnou, protože to prostě reálně nejde.

V první řadě jde o strukturu místností a usazení domu v prostoru. O proudění zemských energií do něj a v rámci něho. I když přijdu do úplně prázdného domu či bytu, budou v něm energie proudit podobně, jako když bude „běžně“ zařízený. Energii země generuje zemské jádro (srdce). Ta pak vyvěrá v kopcích a horách. Následně „stéká“ z kopců podobně jako mlhy a teče k řekám (cévy). Ty tuto energii kumulují a unáší krajinou (jako krev v cévách kyslík).

Důležité je vědět, že i byt, který se nám zařízením líbí, nám bohužel může škodit. I prostor, jenž se nám zdá hezký, nám může znepříjemnit život, aniž bychom si to uvědomili…

Chápu. Takže zařízením místností to až tak neovlivníme.

Příznivé a neblahé vlivy, tak jak je chápeme ve feng-šuej, ne. Příjemný interiérový design nás obklopí něčím, co se nám líbí a je nám příjemné, ale každý člověk to, co je příjemné, vnímá rozdílně. Takové ty rady „jakou barvou vymalovat“, to není zásadní a mnohdy je to hloupé. Tím zemské energie zásadně neovlivníme. Důležité je vědět, že i byt, který se nám zařízením líbí, nám bohužel může škodit.

Momentálně je velmi populární minimalismus a zbavování se věcí – prostě bydlení po vzoru Japonska.

Ano, jasně, protože japonský způsob života byl a je minimalistický a zcela jiný. Na nás ale napasovat moc nejde. U nás jsme k bydlení nikdy takhle nepřistupovali. Chápu, že jsou lidé Japonskem fascinováni, ale není nám vlastní. Ale pokud se to někomu líbí, ať si tak bydlení zařídí. Japonci jsou jiní i povahou, tím, jak do věcí jdou. Obracejí se do svého nitra a jsou hodně soustředění a disciplinovanější. My jsme různorodější, rozmanitější a možná i roztříštěnější.

To, jak bydlíme, je odrazem naší povahy a struktury osobnosti. Někdo je systematický a miluje pořádek, druhý je tvůrčí a zařídí si to třeba víc chaoticky, pro něj inspirativněji. Nejde to ale proti sobě stavět jako pořádek a nepořádek, jde o dva rozdílné systémy. Je sice pravda, že když není prostor zaplněný věcmi, lépe se nám v něm dýchá. Ale většina lidí se udrží ve zlatém středu. Málokdo u nás je spokojený s životem ve skoro „holobytě“ bez nábytku a nějakých věcí.

Foto: Archiv Jaroslava J. Vydržela

Energie by měla proudit ideálně přímo, tedy tak, jak vidíte na obrázku vlevo.Foto: Archiv Jaroslava J. Vydržela

Jestli jsem to pochopila správně, tak ideální by bylo si odborníka na feng-šuej pozvat už k návrhu plánku nového domu…

Ano. Nebo spíš už při výběru pozemku nebo lokality, ale i při hledání bytu. Je lepší problémům předcházet než je napravovat. Feng-šuej je dnes hodně o kompromisu. Málokdo si může vybrat dům nebo pozemek podle svých představ a na pro něj ideálním místě. Když se podíváte do Pekingu, do císařského Zakázaného města, tak má za sebou kopec. Ten ale není přírodní, navršili ho tam, protože byl z hlediska energií třeba. No a to je pro smrtelníka nemyslitelné!

U nás je reálnější pracovat s tím, co lze. Například si vybrat nejvhodnější pozemek z nabízených a pak postavit dům čelem, tedy vchodem do roviny a zády do kopce. Anebo si alespoň dopředu nechat říct, jaký má pozemek anebo dům potenciál a na druhou stranu případná rizika – včetně toho, jak je lze minimalizovat. Je ale dobré vědět, že nic si nejde nastavit na celý život dopředu, protože časem se některé věci mění. Základní aspekty ale zůstávají: kopec má být za zády, rovina a řeka vepředu.

Vrátím se ještě do bytu. Lidé si často dělají pracovní místo v ložnici, kde je během dne největší klid. Je to dobře?

Chápu, že to mnohdy ani jinak nejde, ale je to ta nejhorší varianta, protože si ložnici plníte pracovními starostmi. Měl jsem klientku, která si stěžovala, že nemůže spát a zbavit se myšlenek na bývalého manžela, se kterým se před třemi lety rozvedla. Ukázalo se, že spí na posteli, do které chodí tři roky brečet a ukládá si do ní všechny své emoce. To je, jako kdybyste si ve vaně nechávali špinavou vodu a divili se, že po koupeli nejste čistí. Stačilo vyčistit prostor a koupit novou postel…

Stejně jako si prostor zaplňujete věcmi, plníte si ho i emocemi. Jsou lidé, kteří na to jsou vnímavější a mají schopnost cítit i věci hlouběji do minulosti. A jestliže začneme mít při vstupu do domu či bytu pocity chladu, stísněnosti a podobné, pak je potřeba ten prostor pročistit. Tak jako nečistotu z těla smýváme vodou, tak spirituální očistu provádíme vykuřováním.

To, jak bydlíme, je odrazem naší povahy a struktury osobnosti. Někdo je systematický a miluje pořádek, druhý je tvůrčí a zařídí si to víc chaoticky. Nejde to ale proti sobě stavět jako pořádek a nepořádek, jde o dva rozdílné systémy…

Jak to probíhá, je to složité?

To základní očistění je jednoduché a zvládnete to sami. Používají se na to pryskyřice, (kadidlo, myrha, ale i mnohé jiné) nebo byliny, některé jsou běžně doma v kuchyni – šalvěj, vanilka, hřebíček, pepř nebo bobkový list. Mnohým se dá vykuřovat. Ale pozor, nepleťte si to s aromaterapií. Při té se pustí do prostoru vůně, která působí na psychiku – například na zklidnění nebo povzbuzení – a působí primárně na takzvaný plazí mozek, který ovládá pudy. Je to fajn, ale vykuřování je opravdu jiné.

Jak tedy probíhá vykuřování?

Prostor se musí doslova naplnit dýmem. Je třeba vyrobit tak hustou mlhu, že by se dala krájet. Má vyplnit místnost, a navázat tak na sebe pozůstatky myšlenek a emocionálních projevů, které pak spolu s kouřem vyvětráte. Až to budete dělat, upozorněte sousedy, aby si nemysleli, že u vás hoří, jako se stalo v mém případě.

A je dobré to udělat třeba po přestěhování do nového bytu nebo domu?

To lze a použil bych na to asi pryskyřici nebo kadidlo, mají větší sílu a hlavně se s nimi pracuje snáz než s bylinami, ty jsou náročnější na postup. U pryskyřice stačí vzít misku, dát na ni sůl nebo písek a na ně uhlík a po zapálení se přisypávají zrníčka pryskyřice. Tu si lze koupit v obchodě a zvolit takovou vůni, která vám vyhovuje.

Ideálně by to mělo mít i nějakou duchovní nadstavbu, tedy komunikaci s domácími bůžky. Já jako pohan se snažím komunikovat s bytostmi a navázat s nimi kontakt. I staří Slované to tak dělali, přivolávali duchy o pomoc při rituálech.

Jak často by se měl prostor vykuřovat?

Energetické čištění by mělo být pravidelné. Je stejně důležité, jako to, kterým odstraňujete prach a jiné nečistoty. A když už to chcete dělat, měli byste to dělat pořádně. Spousta lidí si na to koupí jen levné vonné tyčinky, které jsou ještě napuštěné nějakými chemikáliemi s exotickou vůní. Na této věci by člověk neměl šetřit!

Foto: Archiv Jaroslava J. Vydržela

Postavení a tvar domů ovlivní, jak kolem nich bude proudit energie, takže je vhodné vybrat nejlepší variantu.Foto: Archiv Jaroslava J. Vydržela

Hraje u bydlení roli lokalita, třeba region?

Určitě to nejde brát jen jako izolovaný prostor domu či bytu, ale jde o celé čtvrti, ale i města nebo celé regiony. Polabská nížina je prostě jiná než České středohoří nebo Vysočina. Roli hraje to, jak je lokalita formována kopcem a řekou. I lidé vytvářejí svoji individuální energii. Kdo trochu cestuje, ví, že co region, to jiné energie.

Kdybychom se podívali na celou Evropu optikou pěti elementů čínské metafyziky, tak je i tady jasně vidět vliv. Třeba element vody v sobě nese sociální cítění, ale i temné vášně, jako jsou náklonnost k alkoholu a náboženské zaměření – a to u severních sousedů nacházíme. Oheň je zas vášeň, ale i radost a volnost, až bezstarostnost, kterou mají v sobě jižní národy. Západní státy jsou pod vlivem elementu kovu a jeho pevné struktury – řád, pravidla. Na východě zase element dřeva, divokého, rozevlátého, emočního, ale až krutého…

A co my, tady uprostřed toho všeho?

Jsme jiní a sví. Máme své tradice, jsme pohostinní, máme otevřenou náruč, ale když tu chce někdo s námi vyjít a žít, musí se nám přizpůsobit. Všude jsou lidé dobří a zlí a každý je tak trochu individualita, ale je přirozené, že jsme i součástí celku, něčeho, co na nás má také vliv.

A co když se Švéd přestěhuje do Itálie? Začne se smát a tančit?

Určitě ho ta změna ovlivní, ale nejspíš se zcela nezmění. Nejveselejší Švéd bude prostě s nadsázkou jako nejsmutnější Ital. Je to podobné, jako když přijedete na dovolenou. Najednou cítíte tu novou energii, která nabíjí a obohacuje, ale postupně vám něco začne trochu vadit a mnozí se nakonec těší domů. A nemusíme mluvit o cizině. Tohle člověk prožije i u nás.

Reklama

Načítám