Hlavní obsah

Zahrádky ve skle. Přesný návod, jak osázet zavařovačku, terárium nebo demižon

Foto: qnula, Shutterstock.com

Foto: qnula, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte spoustu rostlin v květináčích nebo truhlíku za oknem? Tak co k nim přidat další třeba ve formě zahrádky ve skle? Může to být velmi efektní bytový doplněk, ale třeba i naprosto originální dárek.

Článek

Skleněná nádoba je skvělým místem, kde můžete pěstovat květiny, a co víc, můžete si tam vyrobit doslova zmenšeninu krajiny plné kaktusů a sukulentů nebo džungli. Jak na to?

Zahrádky ve skle

Zahrádky ve skle mohou mít nejrůznější podoby. Těm zavěšeným se říká aerária a mohou to být koule, ale třeba i kapky nebo jiné tvary. Víc o nich najdete v článku: Závěsná koule jako dekorace? Proměňte ji třeba v zahrádku

Stojící zahrádky můžete instalovat do terária, akvária, vázy, nejrůznějších lahví nebo demižonu, skvěle vypadá i laboratorní sklo.

Pravidla na osázení skleněných nádob

„Osazování terárií má svá pravidla, kterými je dobré se řídit. Základem je sesazovat ty rostliny, které mají podobné nároky na zálivku a prostředí – tedy suchomilné a vlhkomilné. Ať tak či tak, nezapomínejte ani na vrstvení materiálů. Aby terárium dobře fungovalo, musíte mu vytvořit poctivý základ tvořený drenážní vrstvou, substrátem, aktivním uhlím, rašeliníkem a vrchní částí rozdílnou podle druhu rostlin – u vlhkomilných je to mech, u suchomilných kamínky nebo písek,“ vysvětluje Martina Malinová z e-shopu Gardners.

Co budete na osázení skleněné nádoby potřebovat

Výroba aerária nebo terária není složitá, ale je dobré si připravit vše potřebné dopředu, lze koupit i celé sady se vším potřebným na takovou výsadbu:

  • Skleněnou nádobu – terárium, akvárium, zavařovací sklenici nebo demižon. Čím má nádoba širší hrdlo, tím lépe se vám bude pracovat. Budete-li sázet suchomilné rostliny, zvolte nádobu s širokým hrdlem, do které bude proudit vzduch a nebude se zapařovat. Pro vlhkomilné se hodí naopak uzavřenější nádoby.
  • Náčiní – hodí se dlouhá pinzeta, zvlášť při osazování nádoby s užším hrdlem, ale poslouží třeba lžíce nebo malá lopatka, lze si koupit i teleskopické mini náčiní.
  • Substrát, drenáž a ostatní vrstvy – podle druhu rostlin zvolte poměr vrstev, ale budete potřebovat drenáž v podobě štěrku, kamínků, keramzitu a podobně. U suchomilných se zemina dává jen kolem rostliny a zasypává třeba kamínky, aby nebyla vidět. U vlhkomilných je nutná vrstva drenáže, aby zabránila případnému uhnívání kořenů. „Na ni dejte trochu mokrého rašeliníku a posypte ho aktivním uhlím, což zabrání růstu řas. Na to dejte dostatek vhodného substrátu a do něj vsaďte rostliny. Jako vrchní vrstvu můžete použít mech, který vypadá dobře a udrží vlhkost,“ radí Martina Malinová.
  • Rostliny – do suchomilné výsadby se hodí kaktusy a sukulenty, lze použít i některé skalničky. Do vlhkomilného pak exotické pralesní druhy, třeba i mini orchideje.

Jak zalévat rostliny ve skle

Do zahrádek ve skle nelijte vodu na zálivku proudem – rozstříkla by se a nadělala ošklivé kapky na stěnách. Nejlepší je zalévat lžičkou, trychtýřem nebo pipetou. Lepší je na zálivku použít měkkou dešťovou vodu nebo odstátou kohoutkovou. Od března do října zalévejte cca 1× týdně, na zimu zálivku zmírněte.

Hnojení rostlin v aeráriích a teráriích

U suchomilných rostlin není hnojení většinou potřeba, sukulenty se nehnojí vůbec, vystačí s vhodným substrátem. V případě vlhkomilných zvolte vhodné hnojivo (znáte ta přírodní?). „Můžete použít klasické hnojivo na pokojovky, organické červí hnojivo (žížalí vodu) nebo jejich obranyschopnost a obecně schopnost hnojivo vstřebat podpořte lignohumátem, přípravkem vyrábějícím se z odpadu vzniklého při výrobě papíru, který má velmi příznivý vliv na zdravý růst rostlin i jejich kořenů. Hnojivo do nádob opatrně nalévejte, nestříkejte ho tam,“ radí Lenka Hrubá, zakladatelka květinářství Zahrada na niti.

Načítám