Hlavní obsah

Dešťovka je poklad! Co dělat, aby se vám nekazila, a kdy se nesmí užít na zalévání

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když to tak v posledních týdnech možná nevypadá, v půdě a obecně v přírodě je stále velký nedostatek vody. Proto by měl každý, kdo vlastní dům či pozemek, udělat maximum, aby ji nenechal jen tak odtéct. Jak zadržet, uschovat a využít dešťovku?

Článek

Poklad pro každou zahrádku i domácnost, který byste si neměli nechat jen tak utéct. Jaké má složení? Dešťová voda je označována jako měkká voda, protože neobsahuje soli, minerály ani chlor, ale rozhodně není pitná! Přesto najde veliké využití. Jak se zařídit, abyste zachytili maximum srážek, na co pozor při skladování a jak vodu nejlépe využít?

Kam ji svádět? Ani studna, ani kanalizace

Nechat dešťovku jen tak odtékat do kanalizace je nehospodárné a měli byste se snažit – i podle zákona – tomu maximálně zabránit. Pokud ji nejímáte do nádrží, odvádějte ji někam, kde se může vsáknout. Nesmíte ji svádět na cizí pozemek, pokud se na tom se sousedem nedohodnete. A ani do studny – a už vůbec ne, je-li v ní pitná voda! Hrozí, že kontaminujete prameny v okolí.

Využití dešťovky: zalévání, praní i WC

Dešťovka je skvělá jako voda na zalévání zahrady. Pro rostliny je příznivější, nezasoluje půdu a rododendrony, azalky či kanadské borůvky byste měli zalévat jen jí. „Obsahuje dusík ve formě dusičnanů, které rostliny využívají pro svůj růst a vývoj, a její pH pomáhá uvolňovat živiny z půdy,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady řetězce Hornbach.

Lze ji také využít na splachování, úklid, mytí auta nebo na praní. Vždy by však měla být zbavena mechanických nečistot! Na praní je dešťovka skvělá: nezanáší potrubí ani pračku vodním kamenem, prací prostředky se v ní lépe rozpouštějí a lze jich dávat méně. Na trhu se objevují i pračky, které jsou určené právě pro použití dešťové vody.

Foto: Anna Nikonorova, Shutterstock.com

Jestli je voda vhodná k zalévání, o tom rozhoduje i materiál, z něhož je střecha a okapFoto: Anna Nikonorova, Shutterstock.com

Sudy nebo podzemní nádrž

Na zalévání můžete využít vodu ze sudů nebo povrchových nádrží – z nich lze vodu nabírat, čerpat čerpadlem nebo vyrobit systém automatické závlahy. Pro splachování a praní už je vhodné mít podzemní nádrž s pískovou filtrací a speciální rozvod. Jedná se o poměrně velký a drahý stavební zásah, protože pitná a dešťová voda se nesmějí v žádné části rozvodů mísit, a to ani ve výtokové armatuře.

Aby se dešťovka nekazila

I voda se kazí. Vhodné sudy a nádrže by neměly být na přímém slunci, musejí stát na rovné podložce a je třeba je občas vyprázdnit a vymýt. Měly by mít víko: voda tak vydrží déle čerstvá, nepadá do ní listí a je bezpečná pro zvířata. Vytvoří-li se vodní řasa, je možné zalévat, pokud voda výrazně zapáchá, je to na zvážení.

V případě rozvodu po domě je po delší odstávce třeba zajistit, abyste na praní nepoužívali dešťovku, která dlouho stála v trubkách: mohly by v ní být pomnožené bakterie.

Foto: Astrid Gast, Shutterstock.com

Zalévání dešťovou vodou je to nejlepší, co můžete pro svou zahradu udělatFoto: Astrid Gast, Shutterstock.com

Kvalita dešťovky: kdy nezalévat?

Že dešťovka není pitná, už bylo řečeno. Ale někdy není vhodná ani k zalévání! Během cesty z mraku na zem může nasbírat nečistoty z ovzduší, například i kyseliny sírovou, dusičnou a chlorovodíkovou. Záleží na kvalitě ovzduší a také na tom, kam dopadne a kudy teče.

Znečistit vodu může i to, co je na střeše, například holubí trus. Problém někdy představuje i střešní materiál. Voda není vhodná z plechové střechy, z níž se loupe stará barva, ale ani tam, kde je na střeše asfalt. „V případě střechy nebo okapů a svodů z mědi je dobré si nechat udělat rozbor vody a zalévat jen tehdy, pokud nepřevyšuje povolenou hodnotu dva miligramy mědi na litr. Rozbor ale není levný,“ upozorňuje Jan Šálek z Ekologické poradny Veronica.

Zato majitelé eternitových střech si mohou oddechnout. Azbestová vlákna, která eternit obsahuje, jsou velký problém, když se dostanou při mechanickém poškození do vzduchu, ale ve vodě by neměla představovat riziko.

Foto: DJTaylor, Shutterstock.com

Na zalévání stačí mít pod okapem sudy, pro využití v domácnosti už je lepší větší nádrž, ideálně podzemníFoto: DJTaylor, Shutterstock.com

Kdy se za dešťovku platí stočné

Kromě kvality je u dešťovky třeba hlídat ještě jednu věc: možná budete muset platit stočné. Stane se tak, pokud zažádáte o dotace v rámci programu Dešťovka, který pomáhá hradit náklady spojené se záchytem a využitím dešťové vody. Bude-li součástí třeba i splachování nebo praní, budete muset předložit doklad, že jste domluveni o uhrazení vypouštění do kanalizace a většinou i placení stočného. Až na tento případ se placení stočného za dešťovku nemovitostí určených k bydlení netýká, jiné to však může být u nemovitostí určených k podnikání.

Reklama

Načítám