Hlavní obsah

Orchideje v květináči jsou citlivé na pěstování. Pozor na průvan a místo zalévání máčejte

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obchodě jsou orchideje plné květů sytých barev, ale doma vám rychle opadají, listy zežloutnou, a když už se dočkáte nových květů, je jich jen pár? Aby se vám odvděčily luxusním vzhledem, vyžadují speciální péči. Je trochu jiná, než kterou si žádá většina zelených pokojovek.

Článek

Díky velkým, pestrým květům patří orchideje k nejoblíbenějším pokojovkám, někdy se jim přezdívá královny květin. Je jich velké množství druhů a snadno si vyberete ten, kterému se bude dařit u vás doma. Když o ně budete vhodně pečovat, budou vám kvést bohatě a opakovaně.

Světlo je základ, okno ale není vždy ideální

První, čemu je třeba věnovat pozornost, je výběr správného místa. Lidé často umisťují orchideje do oken. Nemusí to vadit, protože je to květina náročná na světlo, ostré přímé slunce jim ale nesvědčí, projeví se to zejména žloutnutím listů. Pokud je chcete dát na okno, vyberte to směřující na východ nebo západ.

Dopřejte jim také prostor - neměly by je utlačovat závěsy ani žaluzie a pozor, ať nejsou nalepené na skle. Líbit se jim nebude nad radiátorem kvůli suchému vzduchu, háklivé jsou také na průvan, ten může způsobovat opadávání květů a poupat.

Foto: Nadya So, Shutterstock.com

Jsou trochu citlivky, nesmí je ofouknout ani na ně svítit přímé slunceFoto: Nadya So, Shutterstock.com

Průhledný obal jim nechte

Orchidej koupíte většinou v průhledném plastovém obalu. Ten jim ideálně ponechte, dostatek světla si totiž žádají i kořeny. Pokud vám vadí esteticky, vyměňte ho za skleněnou vázu. Nechte je v koupeném substrátu, jde o speciální směs drcené kůry, kokosových vláken, mechu a rašeliny. V běžné zemině pro pokojovky roste jen minimum orchidejí.

Místo do ložnice raději do koupelny

Aby hojně kvetly a dařilo se jim, potřebují orchideje velkou vzdušnou vlhkost. Máte-li v bytě spíše sušší vzduch, poraďte se o výběru rostliny v květinářství. Některé druhy jsou na vlhké klima opravdu náročné, jiné zvládnou i sušší vzduch. S ohledem na vzdušnou vlhkost pak doma rostlině najděte ideální místo. Dobře se jí může dařit v koupelně nebo v kuchyni, kde se hodně vaří. Ložnice pro ni není ideální, podle feng shui krade energii a naruší vám klidné spaní. Východní filozofie ji radí umístit do obývacího pokoje, kde má zajistit hojnost a profesní úspěchy.

Nezalévejte, máčejte

Doma určitě nedosáhnete vlhkosti jako v tropickém pralese, vypomoci by vám mohlo pravidelné rosení. To orchidejím dopřejte od jara do podzimu klidně denně, zejména v parném létě. Místo zálivky můžete květině dopřát jednou týdně několikahodinové máčení ve vodě, proschlý substrát si nasaje tolik vlhkosti, kolik potřebuje. Řiďte se podle vzdušných kořenů: seschlé značí nedostatečnou zálivku, shnilé přehnanou, krásně zelené špičky napoví, že se rostlině daří.

Načasování lázně je ideální ráno nebo během dopoledne, kdy je rostlina aktivnější. Přebytečnou vodu nechte důkladně odtéct. Kohoutková voda je na zalévání hodně tvrdá, nechte ji proto odstát, v lepším případě převařte. Nejlepší volbou je pak dešťovka. Jednou začas můžete orchideje zalít vodou z vařené rýže, rostlinu pohnojí a posílí. Že je solená, nevadí, minerály podpoří kvetení.

Foto: titov dmitriy, Shutterstock.com

Orchideje mají rády rosuFoto: titov dmitriy, Shutterstock.com

Pravidelně hnojte

Spolu s orchidejí si kupte i hnojivo speciálně určené právě pro tyto rostliny. Výživu si v době od jara do podzimu rostlina žádá každý týden či dva. Na hnojení nezapomínejte zejména na jaře, aby rostlina notně zesílila, odmění se vám pak bohatými hrozny květů. Naopak v zimě se doporučuje hnojit maximálně jednou měsíčně, nebo dokonce vůbec, i zálivku omezte na minimum, rostlina potřebuje klidový režim. Některým druhům svědčí i uložení do chladu, světlo ale potřebují celoročně.

Opad květů je přirozený

Chcete-li se kochat orchidejí neustále v plné květu, budete si nejspíš muset koupit rostlinu plastovou. Nebo si orchidejí pořídit víc, aby pořád nějaká z nich kvetla. Shazování květů je totiž přirozené. Ve volné přírodě vykvétají často jen jednou ročně, doma se díky vhodné péči můžete květů dočkat co tři měsíce nebo půl roku. Po odkvětu stonek zastřihněte k prvnímu očku, rychleji se objeví nové květy.

Přesazujte citlivě

Na přesazování jsou orchideje háklivé, mohlo by se jim na dlouho zastavit kvetení. Není třeba dělat ho často, stačí po třech až pěti letech. Rostlině ho dopřejte, pokud už je v květináči kořenů hodně, prorůstají odtokovými otvory nebo když najdete v substrátu parazity. Přesazování je ideální v době po odkvětu. Vyhněte se mu po čerstvé zálivce, substrát by měl být proschlý. Přesazování je možné kdykoli v průběhu roku, chcete-li ale zasahovat do kořenů, je načasování lepší v zimě nebo časně zjara, aby měla rostlina čas opět zesílit.

Rostlinu očistěte, zbavte odumřelých částí, zbytků substrátu, opatrně odstřihněte poškozené a zaschlé kořeny tak, aby vždy zůstal dostatek těch zelených, jinak rostlina zeslábne a mohla by zajít. Najdete-li v substrátu plíseň nebo parazity, můžete kořeny omýt mýdlovou vodou a dobře opláchnout, poté do nového substrátu přidat dřevěné uhlí nebo vhodný insekticid. Nechte na vzduchu volně zaschnout do druhého dne.

Do nádoby pak dejte nový substrát a opatrně skládejte kořeny, prosypávejte dalším substrátem. Vůbec nevadí, pokud část kořenů zůstane přesahovat ven. Namočte do vody, ale poté první měsíc po přesazení zálivku omezte, rostlina regeneruje, kořeny by mohly navíc chytit plíseň nebo začít zahnívat.

Načítám