Hlavní obsah

Vezměte žížalí vodu a se světlem buďte opatrní: Triky, aby začaly pokojové rostliny kvést

Foto: Ostanina Anna, Shutterstock.com

Foto: Ostanina Anna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupili jste si pokojovku, která by měla krásně kvést, ale nějak se toho ne a ne dočkat? Pak by se vám mohlo hodit pár rad odborníků, jak právě kvetení podpořit.

Článek

Jsou pokojovky, které jsou krásné svými listy a květ je spíš třešničkou na dortu. Jsou ale takové, od kterých záplavu květů čekáte a těšíte se na ně – a někdy marně. Co děláte špatně nebo co dělat jinak, abyste se konečně dočkali?

Jak podpořit kvetení pokojových rostlin?

Pokud vám pokojovka nevykvetla, většinou nemá podmínky, které k životu potřebuje. Takže ohlídejte pár zásadních věcí.

1. Přesaďte je

Pokojové květiny se kupují předpěstované v květináčích a substrátu, který nemusí být ideální. „Substráty, ve kterých jsou rostliny zasazené, nebývají příliš kvalitní a nedodávají rostlinám živiny potřebné pro tak náročný proces, jako je kvetení,“ vysvětluje Lenka Hrubá, zakladatelka květinářství Zahrada na niti. Proto je lepší rostlinu přesadit do kvalitnějšího substrátu, který je určen pro daný druh.

2. Hnojte je

Aby prospívaly, potřebují rostliny dostatečnou výživu. Tu zaručíte nejen novým substrátem, ale následně i hnojením, protože rostlina potřebné látky postupně odčerpává. Pro hnojení pokojovek jsou vhodná organická hnojiva, jako je třeba žížalí voda nebo lignohumát (z dřevěného uhlí nebo rašeliny).

Přihnojujte od jara do podzimu hnojivem pro růst. Přihnojovat můžete i v zimě, ale zvolte hnojivo s vysokým poměrem fosforu a draslíku. „S hnojivy nezapomínejte především na ty pokojové rostliny, u kterých chcete, aby vám kvetly na Vánoce – orchideje, vánoční kaktusy a hvězdy. V zimě je také dobré kombinovat hnojivo s probiotiky pro pokojové rostliny, která zajistí lepší příjem a vstřebatelnost potřebných živin. Pokojovky se lépe adaptují a budou i víc kvést,“ radí Michala Brabcová, zahradnice firmy Weiki.

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Přesazení rostliny poté, co ji donesete domů z obchodu, to je možná první zásadní krok k tomu, aby kvetlaFoto: Iryna Imago, Shutterstock.com

3. Nebojte se střihnout

Některé druhy pokojových rostlin kvetou na nových výhonech, takže občas potřebují sestřih. Typickým příkladem je ibišek. Vždy si ale nastudujte, kdy a jak moc ten který druh snáší střih, abyste neudělali chybu.

4. Dopřejte jim vegetační klid

Pokojové rostliny potřebují, stejně jako ty na zahradě, období klidu. „U většiny pokojovek v zimě omezte zálivku a přesuňte je na co nejsvětlejší místo. Kaktusy a sukulenty přestěhujte do chladu, nižší teplota a až nulová zálivka je to, co u nich vyvolá následující léto kvetení,“ vysvětluje Lenka Hrubá.

Foto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

Většina pokojovek bude vděčná za vegetační klid, během kterého přestanete hnojit a snížíte zálivkuFoto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

5. Málo i moc světla škodí

Aby rostliny kvetly, potřebují většinou dostatek přirozeného světla. Výjimkou je snad jen anturie nebo lopatkovec. „I když pokojovky porostou i v místě s nedostatkem světla, dlouhodobě se jim dařit nebude a postupně přestanou i kvést,“ varuje Lenka Hrubá. Právě kvůli světlu se mohou dát pokojovky na léto ven, ne ale na přímé slunce.

Bez dostatku světla nepokvetou ibišky, orchideje, voskovky nebo africké fialky. Pozor ale, příliš světla a celodenní sluneční úpal také nejsou ideální, to snesou jen kaktusy.

A jaká je vhodná doba pro návrat zvenku domů? „Stěhovat byste je měli v době, kdy jsou venku podobné podmínky jako doma. Ideální je oblačný den s teplotou kolem 15 až 18 °C bez přímého slunečního svitu a nejlépe během odpoledne,“ radí Michala Brabcová.

6. Trpělivost květy přináší

Je hodně pokojovek, které vás květy odmění až za několik let, až dostatečně vyrostou a zesílí. Je to případ citrusů i olivovníků, fíkusy nebo agáve mohou vykvést dokonce až za několik desítek let. Některé druhy kvetou jen jednou za rok, jiné – například fialka nebo anturie – kvetou v dobrých podmínkách celoročně.

Reklama

Načítám