Hlavní obsah

Z ošuntělého kabinetu základní školy se stal stylový retro prostor. Pomohla designérka i školník

Foto: Martin Florian

Foto: Martin Florian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné pracovní prostředí je základ. Kabinet, kde se zastavil čas a vládl chaos, ale příliš inspirativní nebyl. I bez větších zásahů se z něj stalo útulné útočiště, kde se příjemně pracuje i relaxuje a kam rádi chodí i žáci.

Článek

Prázdniny se nachýlily ke konci a žáky i učitele čeká nový školní rok. Mezi nimi i paní Ivanu, fyzikářku z brněnské základní školy. Ta se přitom těší nejen na žáky, ale i na svůj kabinet. S pomocí designérky (a také školníka a svého manžela) si ho totiž zútulnila, takže se z nevzhledného chaosu stal příjemným místem, kde si mezi vyučováním může oddechnout i v klidu pracovat.

Školní kabinet by měl být útulný

Ivana se za katedru vracela na začátku roku po rodičovské dovolené. „V původním kabinetu jsem strávila asi dva měsíce, když jsem zaskakovala za jiného fyzikáře. Pak mě čekala mateřská, takže jsem si řekla, že to ten krátký čas přežiju. Když ale kolega odešel do důchodu a já se vracela nastálo, domluvila jsem se s kolegyní chemikářkou, s níž nyní kabinet sdílím, že chceme hezké pracovní prostředí a že do proměny klidně vložíme i vlastní finanční prostředky a úsilí,“ vypráví Ivana.

Na internetu zahlédla článek s proměnou bytu od designérky Petry Urbánkové, a protože je také z Brna, oslovila ji. Chtěla si nechat poradit zejména s výmalbou a celkově s barvami, na které podle svých slov nemá správné oko. „Chtěla jsem také vyházet nefunkční nábytek, takže mě překvapilo, kolik jsme ho nakonec využili. A moc jsem si přála nějakou relaxační zónu na zklidnění nervů,“ doplňuje.

Foto: Martin Florian

Paní učitelky si přály také relaxační zónu. Stolek i křesílka jsou z bazaru, manžel jedné z nich je nově očalounil. Koutku sluší i retro váza Pyžamo od Jarmily Formánkové a koberecFoto: Martin Florian

Mnoho funkcí na malém prostoru

Pro designérku to byla zajímavá zakázka nejen proto, že se pracovalo s omezeným rozpočtem i časem – vše měli stihnout v období od podzimních prázdnin do začátku ledna letošního roku, ovšem tak, aby se nijak nenarušil chod školy. Na prostor velký 9 × 3 metry se musely vejít veškeré školní pomůcky, pracovní stůl a administrativa.

Navíc bylo nutné zachovat soustavu skříněk, kde jsou zaplombované vývody s již nepoužívaným plynem. Odstranění by vyžadovalo náročnější zásah, takže je raději využili jako odkládací plochu, do starého umyvadla umístili rostliny a na polici staré fotoaparáty, které slouží jako dekorace.

Kouzlo retro kousků

„Odrazila jsem se od toho, že jsem i ve starším retro vybavení viděla určitý půvab a chtěla jsem ho převléct do modernějšího kabátku. Důležité bylo najít organizační systém pro mnoho věcí, které byly předtím na očích a vytvářely zbytečný chaos. Obecně pro své klienty ráda vybírám specifické kousky - po domluvě s klientkou jsem v bazaru koupila stará křesla a skvěle se sem hodí i retro váza Pyžamo,“ vysvětluje designérka.

Část mobiliáře odstranili, což na několika místech odkrylo díry ve zdech. Bylo tedy nutné tmelení, omítnutí a malování. „Něco si paní učitelka domluvila se školníkem, malování pak zvládla sama s manželem,“ dodává designérka.

A manžel měl ještě další důležité úkoly – udělal si renovační kurz, aby zrenovoval všechny stávající kusy nábytku a očalounil bazarová křesla. Dále pro svou ženu vyrobil police a pracovní stůl.

Tipy do každého kabinetu

Ivana je nadšená, kabinet má nyní úplně jinou atmosféru: „Hned od rána se těším, až tu posnídám a uvařím si kávu. Obě se tu s kolegyní cítíme dobře. Myslím, že každý učitel si zaslouží hezký kabinet. My si do toho našeho přejeme ještě velký obraz přírody a hodiny, s výběrem si určitě zase necháme poradit.“

Za největší vychytávky považuje krabicový systém, který je veselý, barevný a nestál moc peněz, a relaxační zónu, jež zcela plní svůj účel. Pochvaluje si i vhodně vybrané barvy, které se dokonce líbí natolik, že škola výhledově uvažuje o tom, že stejné použije v dalších místnostech.

A jaký tip posílá učitelům designérka? „Za mě je důležité, aby každá věc měla svoje místo a zároveň aby se daný prostor zbavil rozbitých a nevyužívaných předmětů. U těch využívaných je naopak potřeba, aby byly v případě potřeby po ruce, ale ne nutně vždy na očích.“

Vizitka designérky

Petra Urbánková je interiérová designérka, ale také psycholožka. Ze svých zkušeností psychologa čerpá prakticky při každé zakázce, klientům je průvodcem celým procesem od prvotní konzultace až po závěrečné focení. Pomáhá sladit prostor s duší a představami klienta a krok za krokem ho tak posouvá blíž k vysněnému bydlení. Ráda pracuje s pastelovými barvami a světlým dřevem a ve svých projektech kombinuje modernu s retro prvky. Více na www.petidesign.cz.

Načítám