Hlavní obsah

Zvenku nenápadný dům, uvnitř sofistikované řešení, kde vládne šedá, dřevo a černobílá koupelna

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům, kde není nic navíc, všechno má své správné místo a dokonale zapadá do okolního prostředí. Přesně tak působí novostavba v obci Nový Vestec ve Středočeském kraji, o kterou se od rané fáze výstavby staral tým odborníků.

Článek

K návrhu interiéru častěji dochází až ve chvíli, kdy už má nemovitost hotovou dispozici. Vždycky se dá upravit, má to ale své limity. V případně rekonstrukcí v zásadě jiná varianta neexistuje, u novostavby ale možnost je. Rodinný dům v Novém Vestci navrhli architekti Jan Bek, Kristýna Brudnová a Linda Kozlová z ateliéru BekArch ve spolupráci s projekční kanceláří Bízek projekt - takříkajíc od píky. Interiérové řešení z velké části vychází již z dispozice a z domu má tak člověk pocit, že jednotlivé prvky dohromady fungují jako symfonie.

Jednoduchý, ale sofistikovaný

Rodinný dům vychází z tradiční architektury - má tvar jako kresby domečků od malých dětí. Banálně ale určitě nepůsobí. Moderního, sofistikovaného vzhledu autoři docílili prolnutím dvou hmot, a to klasické sedlové střechy a nízkého plochého objektu s dřevěným obkladem.

Spodní patro rodinného domu tvoří převážně společné prostory – obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, pokoj pro hosty, koupelna a technické zázemí domu. Horní patro je již ryze soukromé. Zahrnuje křídlo rodičů s ložnicí, šatnou a privátní koupelnou a dva dětské pokoje, pro které vyhradili samostatnou koupelnu. Celková užitná plocha domu je téměř 230 m2.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Hlavní obytné části dominuje železobetonový strop s otiskyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Vládne šedá, bílá a dřevodekor

Stejně jako v exteriéru i ve vnitřních prostorách domu se barevná škála skládá z bílé, šedé a dřevodekoru. Autoři záměrně vsadili na nestárnoucí kombinace materiálů a barev. V bytě jsou bělené dubové podlahy a přírodní dubové dýhy na nábytku a truhlářských prvcích. Spodnímu patru, zejména hlavnímu obytnému prostoru, dominuje přiznaný železobetonový strop s výraznými otisky bednění. Černé detaily pak dodávají interiéru závěrečný akcent a kontrast.

Sprchování pod hvězdami

V koupelnách nechali stěny a podlahy opatřit betonovými hydrofobními stěrkami. Spolu s keramickým obkladem z bílých hexagonů fungují skvěle. To, že autoři navrhli interiér zároveň s dispozicí, umožnilo pracovat s nápaditými prvky. Zajímavý zážitek tak obyvatelé mají při sprchování ve spodní koupelně. Ve sprchovém koutě je střešní okno, které se táhne přes celou šířku místnosti. V noci se tak sprchují pod hvězdami, ráno při prvních slunečních paprscích. Neméně působivé je také velké rohové okno v obývacím pokoji, které vytváří nevšední rozhraní mezi interiérem domu a okolní zahradou.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám