Hlavní obsah

5 stylů v obýváku inspirovaných létem! Madeira, Provence, sunny chic, etno a boho

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte v plánu zařizovat či předělávat obývací pokoj? Pak se můžete inspirovat stylem, jenž vás zaujal třeba na letní dovolené. Podívejte se na 5 způsobů, díky kterým si do obýváku přesunete kus léta.

Článek

Obývací pokoj tvoří ve většině domovů hlavní prostor, kde tráví rodiny hodně času. Probírají důležité věci, ale i relaxují a přijímají návštěvy. Měl by být proto nejen reprezentativní, ale i útulný a praktický. Z toho důvodu jej zařiďte ve stylu, který je nejblíže vaší povaze i nátuře, a občas ho proměňte a oživte doplňky. Inspirací vám nyní mohou být letní styly, jež mají předlohu v dovolenkových destinacích. Vyberte si například obývací pokoj jako z Provence, s etno prvky z Afriky nebo nádechem dovolené u Středozemního moře. Který styl bude pro vás ideální? Liší se hlavně podle barev, materiálů, typu nábytku a dekorací.

Styl z Provence

Když se řekne Provence, každému se jistě vybaví sytě fialové lány levandule. A to je základní barva i prvek v tomto specifickém stylu, který se hodí nejen do obývacího pokoje, ale i na chalupu. Je totiž inspirován francouzským romantickým venkovem, kde dominují rustikální prvky, omšelá patina i světlý, zdobený nábytek. Základními materiály jsou zde dřevo, kámen a kov.

Pokud chcete vytvořit obývací pokoj v provensálském stylu, pak nesmíte zapomenout také na textil v podobě polštářků, voňavých levandulových srdíček zavěšených na zdi i v oknech, plédů, závěsů, ale také ubrusu a prostírání.

Přímořský styl Madeira

Líbilo by se vám prodloužit si letní dovolenou a vytvořit doma atmosféru jako z plážového domku? Návod je jasný. Obývacímu prostoru musí vládnout bílá a modrá barva v kombinaci s přírodními materiály. Celý prostor by však měl působit nenuceně a vzdušně. „I když my Češi nemáme moře, rádi se necháváme inspirovat přímořským stylem bydlení. Jednou z možností, oblíbenou zejména u milovníků bílé a modré barvy, je Blue Madeira - přímořský styl se špetkou portugalského venkova. Kombinace výše uvedených barev doplňují materiály jako sklo, proutí nebo lana z přírodních vláken, které dodají autentičnost,“ popisuje Blanka Smolíková, marketingová manažerka XXXLutz.

Modrou barvou nemusíte hned malovat celé stěny, ale lze ji použít na textiliích, drobném nábytku i trochu netradičně na sedačce. Uvidíte ale, že s dalšími doplňky, jako jsou rybářské dekorace nebo poklady z moře, se budete cítit bezstarostně a uvolněně, jako na jednom z nejkrásnějších ostrovů v Atlantiku – Madeiře.

Etno styl

Učarovala vám kultura dalekých exotických zemí v Africe či Asii? Pak ji přeneste do svého interiéru. Zaměřte se však nejlépe na jedno etnikum a styly příliš nemíchejte, aby výsledný efekt nepůsobil příliš chaoticky, přestože mu často dominují výrazné a živé dekorace, barevné koberce i vzory.

Základem je zde dřevo, kov, ale i další přírodní materiály, mezi něž patří ratan, sláma a také kůže. Interiér je většinou laděný do teplých zemitých barev, kde převládá černá, hnědá a žlutá. Podstatnou roli zaujímají různé artefakty z cest v podobě sošek, kamenů i tkanin na stěnu.

Sunny chic

Tak, jako jste se prohřáli u moře, nechte prohřát trochu i svůj obývák a vpusťte do něj hravost slunečních paprsků v podobě žlutých kousků, jež prosvětlí tmavší prostory a budou si skvěle rozumět třeba s šedým betonem a kamenem.

Styl sunny chic tak nechte vyniknout spíše v moderním interiéru, kde nechybí přímé linky, grafické vzory a hrany typické pro minimalismus. Stačí přitom tak málo, kdy vyměníte křeslo, konferenční stolek, ale i jenom svítidla a květináče. Najednou budete mít pocit, že léto ještě rozhodně není u konce.

Boho styl

Boho neboli bohémský styl snad ani není třeba představovat, v létě je ho všude plno. Pokud nevíte, co si pod ním přestavit, podívejte se na návštěvu domova herečky, moderátorky a influencerky Nikol Moravcové, jejíž zrekonstruovaný interiér i terasu jsme vám nedávno ukázali. Pokud se u vás doma či na balkoně tedy ještě neobjevilo macramé, vyšívané povlaky na polštáře, plédy i dekorace v podobě svíček či různých keramických mističek, je na čase do něj tu lehkost a uvolněnost vnést. Pozor jen na přeplácanost, neboť cílem je, aby byl pokoj útulný.

„Boho styl využívá spíše odstíny žluté, červené, hnědé, ale nebojí se ani chladnějších tónů, jako je modrá a zelená. Důvodem, proč tento styl působí tak domácky, je také kombinace různých textur a materiálů. Hodně se používá proutí, dřevo či bavlna, ale rozhodně nejsou zapovězeny ani další materiály,“ vysvětluje Andrea Štěpánová, marketingová ředitelka společnosti Asko nábytek.

Načítám