Hlavní obsah

Byt chtěli vidět až hotový. Čím je designérka překvapila?

Foto: Martin Malý

Foto: Martin Malý

Reklama

Byt jako překvapení. Rodina do něj poprvé vešla až po úplném dokončení. Designérka do něj navrhla originální podlahy, barevné prvky i krásná holčičí království. Račte vstoupit.

Článek

Svým novým bytem se čtyřčlenná rodina chtěla nechat překvapit, proto do něj manželé i jejich dvě dcery vstoupili až ve chvíli, kdy byl kompletně hotový. S designérkou se sešli na začátku, ujasnili si svá přání a představy, předali jí klíče a dále už vše nechali v jejích rukou. Ona sama se na jejich reakci velmi těšila a ještě dlouho na ni bude vzpomínat.

Posunuté dveře

Přibližně stometrový byt s dispozicí 4+kk se nachází v pražské novostavbě. Manželé oslovili interiérovou designérku Karlu Schmid ještě v době stavby, takže bylo ještě možné doplnit některé zásadní klientské změny, což je mnohem lepší než řešit je až ve chvíli, kdy je dům či byt postaven.

Kuchyně a předsíň

„Hodně jsme řešili například kuchyni, která byla v původním návrhu koncipovaná do tvaru U, a to tak, že by se při vstupu z chodby obíhala nejen její část, ale ještě k tomu připojený jídelní stůl. Navíc si majitelé přáli americkou lednici, ale byli přesvědčeni, že se do kuchyně nevejde, což podle půdorysu opravdu tak vypadalo. Po dohodě jsme nechali posunout vstupní dveře z chodby do obytného prostoru tak, že jsme lednici mohli umístit do vzniklého rohu,“ popisuje designérka.

Tato změna posloužila i chodbě, kde vznikla nika pro skříň – ta je díky tomu větší, než by bylo možné v případě, že by ji umístili na opačnou stranu, kde by navíc pocitově bránila vstupu do koupelny.

Foto: Martin Malý

Designérka použila sofistikovanou kombinaci bílé a béžovošedé barvy s trochou šedé a černé. Tuto barevnou škálu pro oživení rozbila tmavě modrou a světle tyrkysovouFoto: Martin Malý

Podlaha jako designový prvek

Dalším oříškem, se kterým se designérka potýkala, byly podlahy. Developer měl ve standardech podlahy dřevěné, což klienti vítali, ale komplikovalo to situaci v kuchyni, kde dřevo není zrovna nejpraktičtější. „Jakmile cokoli upadne nebo se rozlije, dřevěná podlaha trpí. Podobně tak v zádveří,“ vysvětluje Karla Schmid.

V úvahu nepřipadaly ani standardní čtvercové nebo obdélníkové dlaždice, které by v tomto případě sahaly až pod stůl, což z pohledu designu nebylo akceptovatelné. Designérka proto navrhla nepravidelný přechod mezi dřevem a menšími dlaždicemi ve tvaru hexagonu, které pak zopakovali v koupelně.

Problém nastal u pokládky, protože dřevěná podlaha a dlažba neměly stejnou výšku. Podlaháři se však s touto výzvou poprali a vše dopadlo skvěle. Jindy pouze praktická dlažba v kuchyni a zádveří se tak stala i zajímavým prvkem.

Dlažba, vinyl, nebo korek? Jaká podlaha se hodí do kuchyně? 

Nábytek na míru i z běžných obchodů

Nábytek, který musel zapadnout na centimetr, je vyrobený na míru, tedy například kuchyně nebo skříně, které sahají od podlahy až ke stropu. Na druhou stranu mnoho volně stojících kusů pochází z běžných obchodů. „Tady je spolupráce s designérem nespornou výhodou, protože víme, co kde nakoupit, abychom neutratili celý rozpočet za maličkosti,“ říká designérka.

Jelikož rozpočet nebyl nekonečný, pracovalo se i s různými materiály – s lakovanou MDF i levnějším laminem v kuchyni či na skříních, s dražší kůží i levnějším textilem na sedačce. S ohledem na ceny vybírala designérka i tapety – v ložnici je dražší než v dětských pokojích, kde se počítá s jejich výměnou, až dcery odrostou.

První reakce na nový byt

A jaká byla ona první reakce majitelů? „Rozzářené oči dospělých i dětí vidím ještě dnes. A vzpomínám i na pána domu. Přestože je původem cizinec, celou dobu jsme komunikovali v češtině. Když ale do bytu přišel, mlčky si ho procházel a ve své mateřštině si sám pro sebe říkal: krásné, moc krásné. Pro mě velmi emocionální moment, protože jsem věděla, že to neříká proto, aby mi udělal radost, ale proto, že to tak opravdu cítí,“ uzavírá designérka.

Vizitka designérky

Karla Schmid ráda pracuje na různorodých projektech a nebojí se zajímavých výzev. Hledá a klientům ukazuje možnosti, které daný interiér skýtá. Klade důraz na zajímavý design v kombinaci s praktičností. Pro své klienty tvoří domovy, kanceláře i obchody. Podle jejích slov je interiérový design psychologie spojená s uměním sladit věci tak, aby vytvářely příjemnou atmosféru. Více na www.designbykarla.cz.

Reklama

Načítám