Hlavní obsah

Mezonet čtyřčlenné rodiny. Pokoj malého turisty vás nadchne

Foto: Jan Horák a Kamila Jarkovská

Foto: Jan Horák a Kamila Jarkovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezonet čtyřčlenné rodiny, která miluje přírodu a cestování. I v bytě si užívají plápolající oheň krbu, syn ve svém pokoji stanuje, dcera sní o New Yorku. Pojďte k nim na návštěvu.

Článek

V mezonetovém bytě na pražském Žižkově žila čtyřčlenná rodina a pes Honey 6 let. Toužili po větším kontaktu s přírodou, stěhování ale nebylo kvůli pracovním a dalším aktivitám možné. Proto se rozhodli proměnit alespoň interiér svého bytu tak, aby uspokojil jejich touhu po přírodě. A protože je paní domu, Kamila Jarkovská, bytová designérka, byla rekonstrukce v její režii.

Společné prostory i soukromí

Mezonet velký 231 m² se nachází v 6. a 7. patře bytového domu, patří k němu 16metrová terasa a 6metrový balkon. Spodní část tvoří kuchyň s jídelnou a balkonem, obývací pokoj, ložnice, dětský pokoj a koupelna s vanou. V horním patře se nachází prostorná galerie s pracovnou a kuchyňkou, dceřina ložnice s pracovním koutem a koupelnou se sprchou a také vstup na terasu, odkud je výhled do zeleně vnitrobloku.

Jak zařídit terasu, abyste na ní mohli bydlet skoro celý rok? 

Foto: Jan Horák a Kamila Jarkovská

Kuchyně s jídelní částí je od hlavního obytného prostoru částečně oddělenáFoto: Jan Horák a Kamila Jarkovská

Místo schodiště skleněný strop

Na řadu přišlo i několik drobnějších stavebních úprav. Zmizelo například točité schodiště, které bylo umístěné uprostřed obývacího pokoje, takže zabíralo hodně prostoru, a navíc bylo pro každodenní užívání nepraktické. Dnes jsou na jeho místě kamna a díru ve stropě vyplnili sklem, čímž vzniklo zajímavé propojení obou pater. Nahoru se pak stoupá po klasickém schodišti se skleněnou stěnou.

„Ve spodním patře bylo velké množství trámů, které se nám ale podařilo zakomponovat do nábytku. Předností interiéru je velikost společenských prostor, zejména propojení obývacího pokoje s kuchyní, která je ale částečně oddělená, takže při vaření může mít člověk klid,“ popisuje Kamila Jarkovská a dodává: „Jsme hodně aktivní rodina, takže je potřeba i někde odpočívat a nabrat energii. A to se v našem bytě dá, vždy je příjemné vrátit se sem z cest nebo z práce.“

Foto: Jan Horák a Kamila Jarkovská

V místě původního schodiště jsou nyní krbová kamna a za nimi přiznané cihlyFoto: Jan Horák a Kamila Jarkovská

Dřevo i moderní materiály

Na podlaze nechali bambusovou podlahu, dále se tu střídají různé typy dřeva, například smrk na trámech a terase a dub na pracovní desce v kuchyni. To vše doplňuje bílé a šedé lamino, které do interiéru vnáší moderní ráz, a působivě vyznívají i přiznané cihly za krbovými kamny. V ložnici pak zaujme béžová stěrka, která na denním světle drobně pableskuje a kterou použili jak na stěnách, tak na stropě.

Pokoj předškoláka a mladé slečny

Pokoj předškoláka Michaela i království mladé slečny Romy jsou zařízené v souladu s jejich „světy“ a odráží se v nich charakter i záliby obou dětí. „U syna se promítl životní styl nás všech, protože rádi cestujeme a ze všeho nejraději jezdíme do Alp. Dcera je více umělecky zaměřená, má ráda tanec, hudbu a malbu a spíše než do přírody ji to už táhne do velkoměst,“ říká Kamila Jarkovská.

U malého turisty a vášnivého lyžaře tedy nemohl chybět stan, který slouží nejen na spaní, ale i jako dokonalá schovka. Pokoj je přirozeně rozdělený na odpočinkovou, hrací a tvořivou zónu, je tu i dostatek úložných prostor včetně praktických boxů na kolečkách a nechybí ani galerie vlastních obrázků a černá tabulová stěna, na které neustále vznikají další díla.

V pokoji teenagerky je prostor na spaní a práci příjemně oddělen oboustrannou knihovnou a namísto dveří je tu jemný závěs. Bílý nábytek vyrobený na míru působí moderně a stěnu zdobí tapeta s fotkou New Yorku.

Foto: Jan Horák a Kamila Jarkovská

Pokoj pro předškoláka je rozdělený na odpočinkovou, hrací a tvořivou zónu s černou tabulovou stěnou, na kterou se dá kreslitFoto: Jan Horák a Kamila Jarkovská

Vizitka designérky

Kamila Jarkovská vystudovala interiérový design na soukromé pražské škole. Její tvorba je ovlivněna především dlouholetým pobytem ve Švýcarsku a cestováním v zahraničí, jejím rukopisem je přirozenost, lehkost a funkčnost, ráda navrhuje podle učení Feng Shui – Ham Yu. Snaží se o harmonii s prostorem, místem a životním stylem klienta. Projekty řeší komplexně od kreativního konceptu po realizaci. Více na www.jarkovska.cz.

Související témata:

Načítám