Hlavní obsah

Malé prostory, velký byt: kouzlo pro čtyřčlennou rodinu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Menší třípokojový byt s kuchyňským koutem v širším centru Prahy se na první pohled zdál pro čtyřčlennou rodinu možná trochu malý. Změna dispozice a inspirativní přístup architektů však dokázaly vytvořit pohodlný domov, kde je dost prostoru pro všechny.

Článek

Bydlení v centrech větších měst je nezřídka spjato s nutností vystačit si s omezenými prostory. Čtyřčlenná rodina našla domov nedaleko rušné třídy v pražských Dejvicích – v čtyřpodlažním bytovém domě, který je součástí architektonicky ucelené zástavby z první poloviny 20. století. Aby se do menšího bytu 3+kk všichni pohodlně vešli, museli si architekti Kristýna a Zdeněk Šimoníkovi vyhrát jak s řešením dispozice, tak i s náležitým vybavením bytu.

Úložné prostory: využít každý centimetr

Čtyři lidi v malém bytě představují výzvu nejen pro řešení obyvatelné plochy, ale také pro úložné prostory. Jedním z hlavních požadavků majitelů tak bylo vytvořit dostatek místa na ukládání věcí. Autoři se to snažili splnit vhodným návrhem nábytku na míru a využitím každého centimetru. Úložné prostory se proto nacházejí v každé místnosti – ať již jako vysoké skříňky v kuchyni, úložný systém v chodbě, nebo stěna v ložnici.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt je stylizován v odstínech bílé a v barvě dubového dřeva. Celým interiérem prochází tyrkysová linie

Změna dispozice: stačilo posunout příčku

Architekti věděli, že budou muset změnit dispozici bytu, ale nechtěli přitom zasahovat do nosných konstrukcí domu. Prostorný obývací pokoj s kuchyňkou linkou, dětský pokoj a šatna vznikly posunutím jedné příčky v první polovině bytu. V druhé části se jen na místě bývalé kuchyně ocitla pracovna a toaleta s koupelnou. Ložnice zůstala zachovaná. Orientace hlavních pobytových místností je na jižní stranu, okna jsou doplněna o stahovací stínicí rolety pro zachování vnitřní pohody.

Světlé tóny s tyrkysovými detaily

Základní materiálem, který prostupuje celým interiérem, je dubové dřevo. V kombinaci se světlými barvami působí celek elegantním dojmem. Klidná linie je pak „rozbitá“ tyrkysovými detaily v kuchyni, ložnici a především velmi výrazným barevným kontrastem v dětském pokoji. Dominantním prvkem pokojíčku pro dva kluky je tyrkysová palanda s úložným prostorem.

Hlavní část bytu je rozdělena na obývací pokoj a kuchyň. Nejvýraznějším prvkem obýváku je knihovna, která kombinuje pohledovou část s knihami a skrytý úložný prostor s televizí. Skříňky v kuchyni jsou ve světlých tónech, kontrastně je doplňuje kamenná pracovní deska, která plynule přechází do jídelního stolu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Pokojíček pro dva kluky splňuje funkci ložnice i herny a je tu i čtecí koutek

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a s nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek je 20. února, vyhlášení výsledků 31. března 2020.

Někdy je prostoru opravdu málo a za moc nestojí. Podívejte se, jak mladý pár stvořil z temného znojemského sklepa designový byt.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama