Hlavní obsah

Byt plný cibuláku: V tomto interiéru je hlavním motivem

Foto: Josef Neumann

Foto: Josef Neumann

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý pár chtěl svůj nový byt „něčím“ oživit. Cibulák a barvy i motivy z něj vycházející se ukázaly jako skvělá volba. Interiér se designérkám podařilo sladit do nejmenšího detailu.

Článek

Pražský Karlín se v posledních letech stává jednou z nejatraktivnějších a nejžádanějších čtvrtí. Rostou zde zajímavé stavby, je tu velké množství skvělých restaurací a do samotného centra je to odtud stále velmi blízko.

Byt v jedné z novostaveb o rozloze 52 metrů čtverečních si vyhlédl mladý pár, jehož přáním byl vzdušný, světlý a čistý interiér se zajímavým prvkem. Tím se na základě dalších konzultací stal motiv cibuláku.

Modrá + elegance = cibulák

„Majitelům se líbila modrá barva, takže ji do návrhu chtěli zahrnout. Zároveň si přáli, aby jejich vysněný zajímavý prvek byl elegantní a interiér dokázal pěkně oživit. Tak jsme došli k bílo-modrým talířům různých tvarů pověšeným na bílém pozadí, které působí čistě, jednoduše a elegantně,“ vzpomíná na spolupráci Jitka Kobzová ze studia Ambience design, které zařízení bytu realizovalo.

Nezůstalo ovšem jen u samotných talířů. Modro-bílá linka a motiv cibuláku se line celým prostorem jako sjednocující prvek a zároveň mu dodává nevšední ráz.

Foto: Josef Neumann

Na motiv talířů navazují kruhová čalouněná čela za postelí. Polštářky na posteli vycházejí ze vzoru cibuláku, pískové polštáře barevně navazují na pohovku v obývacím pokojiFoto: Josef Neumann

Jednotná linka v celém bytě

„Na motiv talířů tvarem navázal například detail kruhových čalouněných čel za postelí, malé polštářky zase vycházejí ze vzoru cibuláku, zatímco pískové polštáře svou barevností navazují na pohovku v obývacím pokoji,“ dodává Zuzana Wiesnerová z Ambience design a radí: „Fantazii se meze nekladou, beze všeho kombinujte tvary a motivy, dbejte však na sjednocující prvek – v našem případě jím byl modro-bílý základ. Talíře je možné pořídit levně, od klasických jídelních přes dezertní až pomalé podšálky.“

Do shánění se zapojily celé rodiny

A jak se tolik krásných talířů shání? „Do hledání porcelánu jsme zapojily známé i rodinu, ostatní jsme nakoupily na různých e-shopech,“ říká Jitka Kobzová. Jako poměrně náročný úkol se však v průběhu realizace ukázalo jejich efektní uchycení na zdi. „Až po čase jsme objevily nejjednodušší a nejlevnější řešení, a to kancelářské sponky v kombinaci s dvousložkovým lepidlem,“ doplňují autorky návrhu.

Aby byl v bytě hned při příchodu cítit závan domácké atmosféry, vybraly do něj designérky pár kusů renovovaného staršího nábytku s určitou historií, které interiér krásně zabydlely.

Foto: Josef Neumann

Jednotícím prvkem celého bytu se stal motiv cibuláku. Talíře s tímto dekorem zdobí stěnu nad jídelním stolemFoto: Josef Neumann

Prosvětlit a dobře osvětlit

Důraz při zařizování kladli majitelé také na kvalitní osvětlení ve všech místnostech a prosvětlení jako takové. Předností bytu jsou poměrně velká okna, kterými dovnitř proudí dostatek přirozeného světla a opticky jej zvětšuje. Prostor zároveň sjednocuje dubová podlaha ve světlém provedení, na kterou navazují kuchyňské skříňky, sokl televizního stolku i podnoží křesla v obývacím pokoji. „Od linky směrem vzhůru jsme navázaly na bílou výmalbu a kuchyni odvrácenou od přirozeného zdroje světla jsme tím opět prosvětlily,“ říká Zuzana Wiesnerová.

Vizitka studia

Jitka Kobzová vystudovala bytové návrhářství na JJAADA Academy v Londýně a home staging na British Academy of Home Staging. Interiérovému designu se profesně věnuje více než dvacet let, po návratu do ČR založila mj. společnost Ambience design, v níž od počátku působí i Zuzana Wiesnerová. Ta absolvovala studia v oboru multimedia a design se specializací na prostorový design. Více na ambiencedesign.cz.

Jak se vám cibulákový byt líbí? Jaké dekorace máte doma vy?

Reklama

Načítám