Hlavní obsah

Čatní z červeného rybízu

Hodnocení:
(13)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Jestli nevíce co s červeným rybízem a marmelády už máte plnou spíž, zkuste toto skvělé pikantní čatní. Výborně se hodí například ke grilovanému masu nebo sýrům.

Ingredience pro:
3 zavařovací sklenice
Budete potřebovat
  • 200 g červeného rybízu
  • 2 ks červené cibule
  • 150 g čerstvých červených paprik
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička chilli vloček
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 120 g želírovacího cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml vody
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve na oleji orestujte na měsíčky nasekanou červenou cibuli a na kostičky nakrájenou červenou papriku. Až cibule zesklovatí, přiklopte pánev poklicí a duste ještě asi 5 minut.

Krok 2: Pak k cibulové směsi dejte najemno nakrájený zázvor, česnek a chilli vločky. To zalijte vinným octem, vodou a asi 5 minut odkryté vařte.

Krok 3: Vše zasypte želírovacím cukrem a nechte vařit, dokud se cukr nerozpustí nejméně 5 minut. Nakonec do směsi přidejte červený rybíz a povařte ještě asi 3 minuty. Dle chuti dosolte.

Foto: Svatava Vašková

Je skvělé ke grilovanému masu i sýrům

Krok 4: Takto připravené čatní rozdělte do skleniček a skladujte v lednici (zde vydrží až 3 týdny), nebo ho zavařte.

Sezona domácích marmelád, kompotů, sirupů a dalších zavařovaných pochutin je v plném proudu. Co všechno se dá z ovoce připravit a jak na to? To vám poradíme v tomto malém průvodci zavařovacích triků.

ynezorPumanzeSaNyknalC
5. 8. 2022

Reklama

Sdílejte článek