Hlavní obsah

Geniální lék na imunitu: obyčejné cibulové slupky

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Schraňujete před Velikonocemi cibulové slupky, abyste jimi přírodní cestou nabarvili vajíčka? Dobře děláte. Ale vyplatí se slupky schovávat během celého roku. Až se je naučíte využívat, rozhodně vám doma zbývat nebudou.

Článek

Berete slupky z cibule jako nevyužitelný odpad vhodný snad jen do kompostu? Děláte chybu. Slupky poslouží v chřipkové sezoně, na bolení břicha, na akné i jako koření. Schovávejte si je průběžně, nebudete litovat. Cibuli nejdřív omyjte a osušte, teprve pak oloupejte a slupky nechte proschnout. Suché slupky skladujte ve sklenici nebo papírovém sáčku. Na co na všechno je využijete?

1. Lék proti kašli, na bolavý krk a na afty

Hrst slupek napěchujte do čajového sítka a 20 minut louhujte v 300 ml vroucí vody. Popíjejte vždy čerstvý výluh dvakrát denně: posílí imunitu a uleví při kašli. Při bolestech krku a při aftách výluh kloktejte. Jestli vám chuť nápoje nesedí, přidejte citron a med, mátu či zázvor.

2. Inhalace proti rýmě

Trápí vás plný nos a ucpané dutiny? Litrem vroucí vody spařte v hrnci půl hrsti slupek, hlavu překryjte ručníkem a vdechujte teplou páru. Díky účinným látkám se rychleji zbavíte zánětu a postižené sliznice se uvolní.

3. Koupel na oteklé nohy a křeče v lýtkách

Máte po práci unavené a těžké nohy? Dvě bohaté hrsti slupek povařte čtvrthodinku v 300 ml vody. Odvar nalijte do lavoru a nohy v něm zrelaxujte. Máte-li křeče v lýtkách, udělejte odvaru víc, vlijte ho do vany a naložte se do něj.

4. Mast na křečové žíly

Trpíte-li na křečové žíly a časté otoky lýtek, zkuste olejové mazání. Do zavařovací sklenice napěchujte slupky a zalijte zastudena lisovaným olejem, několikrát denně protřepejte a za dva týdny je hotovo. Skladujte ve tmě a chladu. Lze připravit i hutnější mast: místo oleje použijte kokosový tuk.

Foto: cam3957, Shutterstock.com

Naše babičky vyhodily máloco. I domnělý odpad má ještě řadu možností využitíFoto: cam3957, Shutterstock.com

5. Domácí koření

Cibulové slupky dodají pokrmům šmrnc a hodí se i do salátu či dipu. Čerstvé povařte ve větších kusech v omáčce či polévce (stačí dva tři plátky) a poté je vyndejte. Sušené slupky nadrolte a používejte k dochucení stejně jako bylinky či koření.

6. Detoxikace střev a snížení cholesterolu

Slupky mají detoxikační účinek, zmenšují objem cizorodých látek, které způsobují křeče a nadýmání, a účinkují proti zvýšenému cholesterolu. Připisuje se jim i pozitivní vliv v boji proti rakovině střev. Buď pravidelně popíjeje výluh z bodu 1, nebo hrst slupek povařte 15 minut v půllitru vody a přes noc macerujte. Ráno si pak připravte detoxikační nápoj na celý den: ke každým 100 ml macerátu přidejte šťávu z citronu a pijte třikrát denně maximálně tři týdny. Každý den si dělejte čerstvý.

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Vhodné potraviny uleví zlobícímu trávení. Cibule mezi ně rozhodně patříFoto: metamorworks, Shutterstock.com

7. Prostředek proti vypadávání vlasů

Chcete zastavit padání vlasů a podpořit jejich růst? Vyrobte si oplachovou kúru. V litru vody vařte asi půl hodiny dvě hrsti slupek, pak hodinu macerujte a vychladlým odvarem přelijte vlasy na závěr mytí. Pozor! Odvar má barvicí účinek, na odbarvené vlasy ho nepoužívejte vůbec, na světlé jen ze slupek z bílé cibule. Brunetky mohou zkusit červenou cibuli, tmavé kadeře získají zajímavý lesk.

8. Přírodní prostředek proti akné a ekzému

Cibule bojuje proti cizorodým látkám. Urychlí proto léčbu všelijakých vřídků, plísní, vyrážek i popraskaných pat. Hrst slupek vařte půl hodiny v 300 ml vody a pak 20 minut macerujte. Chladný odvar nanášejte tamponem na postižená místa.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Odvar z cibulových slupek dokáže s kožními problémy hotové zázrakyFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

9. Přírodní hnojivo pro pokojovky

Zbylý chladný odvar poslouží i jako hnojivo pro pokojové rostliny. Hubí cizorodé látky i nehezkou vrstvu plísně na povrchu hlíny. A jestli bojujete s drobnými muškami, které se u květin drží, jednou až dvakrát týdně nahraďte běžnou zálivku odvarem a mělo by být po problému.

10. Tradiční barva na textil

Barvivo ze slupek neoceníte jen na vajíčka či vlasy – dodá svěží nádech i zašlým tkaninám. Podle druhu slupek získáte zlatavý, hnědý až temně vínový odstín. Do litru vlažné vody přidejte dvě hrsti slupek, dvě lžičky soli a dvě lžíce octa a látku v tom dobře rozprostřete, ať rovnoměrně nasaje. Vařte na mírném ohni asi půl hodiny, pak pět hodin macerujte, párkrát látku obraťte. Nakonec vymáchejte ve studené vodě s další lžící octa a je hotovo.

Do lékárničky zařaďte také šťávu z cibule, má široké použití.

Reklama

Načítám