Hlavní obsah
3,0
(306)
Foto: Natallya Naumava, Shutterstock.com

Foto: Natallya Naumava, Shutterstock.com

Rebarborová sezona je konečně tady a vy se můžete pustit (nejen) do pečení! Koláč je výborný, ale zkuste z rebarbory vyrobit i něco jiného. Využijte toho, že je to velice pikantní zelenina, a uvařte si výtečné čatní.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
700 mililitrů
  • 500 g rebarbory
  • 150 g sušených meruněk
  • 1 velká cibule
  • 300 ml jablečného octa
  • 50 g třtinového cukru
  • sůl a pepř
Článek

Postup

01.

Rebarboru dobře oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Sušené meruňky pokrájejte na kousky a cibuli najemno.

02.

Vše vložte do hrnce, přidejte cukr, sůl a pepř a zalijte octem. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až vše změkne a zredukuje se do konzistence hustého džemu. Dochucujte podle podle sebe: můžete přidat víc octa, cukru, ale i soli nebo pepře.

03.

Čatní můžete podávat hned nebo ho zavařit do sklenic, stačí zavřené sklenice s vroucím čatní otočit dnem vzhůru.

Tip: Máte-li rádi pálivé, můžete přidat i chilli. Čatní je vynikající třeba ke grilovanému kuřecímu nebo vepřovému masu.

Při přípravě čatní se kulinářské fantazii meze nekladou. Inspirujte se univerzálním receptem, jak udělat čatní.

Reklama