Hlavní obsah

Tipy na víkend: Kam se schovat před deštěm?

Foto: Skleník Fata Morgana

Foto: Skleník Fata Morgana

Reklama

Vypadá to, že ledoví muži přece jen dorazí. V sobotu i neděli má totiž pršet a být docela chladno. Jak si i přes tuhle předpověď víkend užít a nesedět jen doma?

Článek

Meteorologové opět předpovídají, že víkend bude chladný a deštivý – hlavně neděle, kdy teploty v noci klesnou na jeden stupeň a přes den se vyšplhají jen kousek nad deset stupňů. Nic moc, co? Ale ani to nemusí znamenat, že zůstanete doma. Máme pro vás několik tipů, které nevyžadují dlouhý pobyt venku. Než vyrazíte, můžete se ještě na poslední chvíli podívat na nejčerstvější předpověď počasí právě ve vašem městě.

Jděte do tropů mezi motýly

V chladném dni je příjemné zajít někam, kde je teplo – a pokud to je teplo až tropické, a ještě u toho můžete z bezprostřední blízkosti pozorovat až padesát druhů motýlů, pak není proč váhat. Právě takovou příležitost máte až do 26. května ve skleníku Fata Morgana v pražské Botanické zahradě. Koná se tam již sedmnáctý ročník výstavy exotických motýlů, letos s podtitulem Motýlí cestovatelé. Zjistíte totiž, které druhy uletí za svůj život nejvíc kilometrů a které se naopak vlastně nehnou z místa. Pokud budete mít štěstí, budete osobně při líhnutí motýlů z kukly a jejich prvního pokusu o let. Do skleníku můžete dorazit od úterý do neděle, vždy od 9 do 19 hodin. Jestli stojíte o další podrobnosti, můžete navštívit webové stránky Botanické zahrady. Vstupné je 150 Kč a snížené 75 Kč.

Pokud by to počasí dovolilo, nebo jste se do okolí botanické zahrady chystali jindy, můžete se vypravit i na další zajímavá místa, která najdete na této mapě.

Foto: Skleník Fata Morgana

Padesát druhů motýlů si můžete prohlédnout opravdu zblízka, a navíc zjistit, který z nich je cestovatel a který pěkný povalečFoto: Skleník Fata Morgana

Pojďte fandit do korun stromů!

Jestli se kvůli něčemu vyplatí vyrazit do nepohody, pak to je podpora dobré věci. Takovou akcí je jistě závod na podporu vozíčkářů, který odstartuje v neděli 12. května ve 14 hodin na Stezce korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních. Na startovní čáru se postupně postaví téměř dvacítka závodních dvojic vozíčkářů s běžci (ti je budou tlačit do 40 m vysoké věže bez schodů). Protože za každého návštěvníka přispějí organizátoři deseti korunami neziskovým organizacím se zaměřením na vozíčkáře, bylo by prima, kdyby přišlo co nejvíc lidí. Mezi závodníky budou například děti z místního odborného učiliště, členové hudební skupiny The Tap Tap nebo Pavel Doležal, reprezentant České republiky ve sledge hokeji. Role běžců se ujmou třeba zástupci Krkonošského národního parku, hokejového týmu HC Trutnov nebo zpěvák David Kraus. Podrobnější informace najdete na stránkách Stezky korunami stromů.

Pokud by se vyčasilo, nebo si plánujete výlet do hor třeba na prázdniny, můžete se inspirovat a najít si další zajímavé cíle na této mapě.

Foto: Stezka Krkonoše

Možná nebude ideální počasí na to, abyste si plánovali výlet do korun stromů, ale pro dobrou věc byste se mohli přece jen „hecnout“Foto: Stezka Krkonoše

Zavzpomínejte s Merkurem

Na jakou hračku z dětství si pamatujete? Co vás dovedlo zabavit právě ve chvílích, kdy venku pršelo a nedalo se jít ven? Kluci (ale i holky) mnoha generací se shodnou, že to byla stavebnice Merkur, která se u nás vyrábí už skoro sto let. A právě té je věnována zajímavá výstava na zámku Slavkov – Austerlitz. Každý den od 9 do 17 hodin můžete obdivovat exponáty, které po třicet let sbíral Jiří Mládek. Z dílků této stavebnice jsou tu poskládány nejen auta, letadla nebo vlak, ale i Eiffelova věž či ruské kolo. Je skvělé, že se na ně můžete nejen podívat, ale v herně si můžete složit i svůj model – a pokud byste měli doma něco, co se k historii této stavebnice váže, můžete sbírku výstavy Fenomén Merkur obohatit!

O výstavě se dozvíte víc na webových stránkách zámku. Potrvá do 30. června a za vstupné zaplatí dospělí 70 Kč a děti a senioři 50 Kč, rodinné vstupné je 170 Kč.

Slavkov u Brna se může pochlubit ale nejen zámkem, v jeho okolí najdete spoustu zajímavých výletních cílů – najdete je na této mapě.

Foto: Fenomén Merkur

Výstava nabídne nejen stavebnici jako takovou, ale i dobové reklamy, obaly nebo letáčkyFoto: Fenomén Merkur

Utečte před chladnem do doby ledové!

Všechno je relativní – takže pokud vám přijde, že je venku opravdu zima, může vám pomoci se s ní smířit třeba to, že prožijete pár hodin v době ledové. Takovou příležitost máte ve Vlastivědném muzeu v Olomouci až do 23. června. Vrátila se tam totiž velmi úspěšná a také zajímavá výstava Giganti doby ledové. Můžete si udělat procházku do doby před deseti tisíci lety, kdy byste na místě, kde nyní stojí Olomouc, mohli potkat jeskynního medvěda nebo mamuta – a právě jejich kosti či zuby si můžete prohlédnout. Exponáty pocházejí z místních unikátních lokalit, kterými jsou Přerov-Předmostí, Mladeč a Javoříčko.

Všechny tyto nálezy pocházejí z mimořádně velké kolekce čtvrtohorních obratlovců, které jsou uloženy v paleontologické sbírce Vlastivědného muzea v Olomouci. Děti i studenti mohou využít nabídky doprovodného programu „Jak se žilo v době ledové“.

Na výstavu můžete přijít od 9 do 18 hodin, za vstupné zaplatí dospělí 120 Kč, děti a studenti 60 Kč. Víc se o výstavě dočtete na stránkách Vlastivědného muzea.

Do Olomouce se ale nemusíte vypravit jen na tuhle výstavu, byť je velmi zajímavá. Tohle krásné město a jeho okolí má pro vás i mnoho dalších zajímavostí. Některé z nich najdete na této mapě.

Foto: vmo.cz

Které giganty byste mohli potkat v přírodě před deseti tisíci lety? I na to odpoví výstava v OlomouciFoto: vmo.cz

Volané číslo existuje!

Co se asi děje ve vašem mobilním telefonu, když někomu voláte, když mažete nějaké číslo nebo píšete zprávu? Co dělají uložená čísla, když je zrovna nepotřebujete – nemají depku, když leží dlouho ladem? Jestli vás láká představa kavárny, kde uložená čísla opravdu existují, radují se z dobrých zpráv, tančí na vyzváněcí melodii a mají strach, abyste je nevymazali, měli byste si přečíst novinku z nakladatelství Ikar. Kniha Milana Tesaře „Volané číslo existuje“ vás zavede do světa za displejem vašeho mobilu a nabídne opravdu nevšední souvislosti. Kniha, po jejímž přečtení se na svůj mobilní telefon už nikdy nebudete dívat stejně, vás vyjde na 299 Kč.

Jen připomínáme, že do neděle 12. 5. můžete navštívit Svět knihy, 25. mezinárodní knižní veletrh a literární festival, který se tradičně koná na Výstavišti Praha. V sobotu je otevřeno od 9.30 do 19 hodin a v neděli jen do 16 hodin. Za celodenní vstupné dáte 120 Kč. Víc informací o festivalu najdete na jeho webových stránkách.

Foto: nakladatelství Ikar

Po přečtení knihy Volané číslo existuje hrozí nebezpečí, že se na svůj mobil už nikdy nebudete dívat stejněFoto: nakladatelství Ikar

Ocenili byste i další tipy? Najdete je v článku Výlet na víkend? 6 nejkrásnějších zámků a hradů Evropy.

Reklama

Související témata:

Načítám