Hlavní obsah

Celulitida může být i nemoc. Kdy už ohrožuje vaše zdraví?

Foto: thinkstock

Není nejen nepěkná, ale může ublížit i vašemu zdravíFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celulitida může být i nemoc! Když ji necháte zajít daleko, stane se z estetického problému zdravotní. Čtěte víc, ať víte, jestli jste ohrožené a co za tím vězí...

Článek

Nevzhledné dolíčky na kůži má kdekdo z vás. Jenže když už je jich příliš, mohou vám způsobit velké otoky i bolesti. A jelikož lidí s tímto problémem přibývá, lékaři se začínají dívat na celulitidu už i jako na nemoc.

Proč je jí víc?

Důvodem rozšiřování celulitidy je ve velké míře moderní životní styl, který je často hektický, uspěchaný a nezahrnuje moc pohybu. „Celulitidu způsobuje nedostatečnost pojivové tkáně. Podkožní prostor se přeplňuje tukovými buňkami, a tím dochází ke kompresi drobných cévek. Zůstává-li tento tlak dlouho, přestává v cévách proudit krev,“ varuje MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky v Praze. V pokročilém stadiu pak vznikají bolesti a otoky.

Zjistěte, kdy zbystřit

Pomerančová kůže se vyskytuje v partiích těla, jako jsou boky, stehna, hýždě, ale i paže. Nejčastěji se objevuje v období kolem puberty, těhotenství a menopauzy a podle primáře Schütze ji můžete pozorovat ve čtyřech různých stadiích:

1. stadium – celulitida není na první pohled zřejmá, objeví se při stlačení kůže mezi prsty

2. stadium – celulitida je viditelná, aniž byste musely kůži stlačovat. Nerovnosti na pokožce lze pozorovat zejména na přímém světle

3. stadium – celulitida je viditelná bez ohledu na polohu, v jaké se tělo nachází a při jakémkoli osvětlení

4. stadium – zde už se jedná o poškození kůže, které může být doprovázeno bolestmi a otoky. V tomto případě jde již o vážný stav, který byste vždy měly konzultovat s lékařem.

Foto: thinkstock

Nejste-li si jista, jak moc se máte strachovat, zajděte k lékařiFoto: thinkstock

Nejlepší je prevence

A tím, že potíží s celulitidou přibývá, se kloní odborníci k co nejdřívější prevenci. Fungují známé věci: „Vyvarovat se zejména kouření, nedostatku pohybu a tekutin, stresu, nadváhy, ale také dbát na správnou životosprávu,“ říká Ota Schütz.

Přesto není nemožné, abyste na svém těle neblahé dolíčky spatřovaly, i když cvičíte a zdravě jíte: v takových případech hraje roli zase genetika, ale i užívání hormonální antikoncepce. Co s tím? „Rozhodně nezkoušet domácí recepty na krásu, rady kamarádek nebo nevědomky přijímat klamavé informace, které slibují rychlé a zaručené úspěchy za krátkou dobu,“ radí Ota Schütz. Většinou se vůbec nic nezmění, nebo si naopak ještě přihoršíte.

Foto: thinkstock

Mezi metody zaměřené na celulitidu patří i kavitaceFoto: thinkstock

Na co vsadit?

Lékaři se nejvíce přiklánějí k léčebných masážím z rukou zkušeného terapeuta. Může být ruční, ale i přístrojová. „Dobré zkušenosti máme s technologii LPG, kdy je principem léčby narušení infrastruktury celulitické tkáně, nafragmentování a oddělení tukových částic, následná lymfodrenáž a stimulace regeneračních procesů,“ říká primář Žilní kliniky.

Fungují také skutečně kvalitní ruční masáže nebo přístroj vacupress, kombinace lymfatických a tlakových masáží. Léčebná kúra u všech typů masáží je vždy od 10 do 15 návštěv. Dobré je (zvlášť v teplém počasí) dávat nohy často nahoru, nemít je ve stejné pozici. Při pohybu pak používat na nohy stažené legíny, nejlépe i kompresní – napomáhají dobrému prokrvování.

Máte i vy zaručený tip, který opravdu funguje? Podělte se s ostatními...

Načítám