Hlavní obsah

Česká super superpotravina? Obyčejné jablko!

Foto: BestPhotoStudio, Shutterstock.com

Foto: BestPhotoStudio, Shutterstock.com

Musejí stát superpotraviny hromadu peněz? Kvalitní chia semínka nebo čerstvé avokádo skutečně něco stojí, ale ovoce a zelenina, které si zaslouží nálepku „super“, rostou i na vaší zahrádce.

Článek

Pod tlakem populárních superpotravin se plody českých zahrádek dostávají do pozadí. Ale to je škoda. I obyčejné jablko totiž dokáže tělu přinést řadu živin, a když si ho utrhnete na zahradě ze stromu, nemusíte mít pochybnosti o jeho původu a skladování nebo se obávat chemických postřiků. Sami víte, co jste si vypěstovali.

Koktejl vitaminů a minerálů

V jablku najdete vitaminy A, B1, B2, B3, B6, C a E, draslík, hořčík, železo, mangan, zinek, vápník nebo kyselinu listovou. Přispívají k dobré imunitě, zdraví kostí a zubů, posilují srdce a cévy, zlepšují trávení. Vhodná jsou při revmatismu, potížích s ledvinami, pomáhají i duševně pracujícím a v psychickém vypětí. Mají dokonce omlazující vliv, protože obsahují ceněné antioxidanty, které zpomalují buněčné stárnutí. Ideálně konzumujte jablka i se slupkou – právě v ní je živin nejvíce.

Vláknina zlepší trávení

Vedle ovsa, ječmene, fazolí, mrkve a pomerančů jsou jablka dalším levným a dostupným zdrojem vlákniny. Ta zvyšuje rychlost, kterou strava prochází trávicím traktem. „Trávicí systém zbavený usazenin umožňuje lepší vstřebávání živin do krve a zbytku těla,“ vysvětluje Susan Bowerman, nutriční expertka společnosti Herbalife. „Navíc zachycuje vodu v zažívacím traktu, díky tomu podporuje pocit plnosti, který pomáhá při regulaci tělesné hmotnosti,“ dodává odbornice.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Mají hodně vlákniny a tím podporují zdravé trávení. Díky tomu se také po jablku cítíze sytiFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Enzymy, flavonoidy, pektin

Výčet blahodárných látek je ale mnohem delší. V jablkách se nachází mj. důležité enzymy, které svědčí rovněž zažívání, podporují správné trávení, pomáhají vyladit střevní mikroflóru a ulevují slinivce. Pro zdraví srdce jsou zase podstatné flavonidy, které likvidují volné kyslíkové radikály, čímž brání kardiovaskulárním onemocněním nebo ateroskleróze. Pektin do sebe zas dokáže navázat odpadní a toxické látky, včetně zlého cholesterolu a těžkých kovů, které pak odvádí z těla ven.

Sladké hubnutí

Ač je jejich chuť sladká, cukrů v jablcích se bát nemusíte. Jde totiž o fruktózu, jednoduchý cukr, který se rozkládá pomaleji a stabilizuje hladinu cukru v krvi. S jedním jablkem přijmete zhruba 200 kJ, navíc obsahuje naprosté minimum tuků a naopak je až z 85 % tvořenou vodou. Řada lidí nedá dopustit na jablečný detox, kdy po dobu tří až pěti dní konzumujete pouze čistou vodou a zhruba dvě kila jablek. To vás pročistí, uleví přetíženému trávení, pomůže vyzrát na zánětlivé stavy ve střevech a pomůže nastartovat hubnutí.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Jablka obsahují málo cukru a tuků a z 85 % je tvoří voda. Ideální potravina, když chcete zhubnoutFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Jablko před spaním místo kartáčku? 

Tento mýtus je už dávno překonaný. I jablko obsahuje kyseliny a cukry, které, když ulpí na sklovině, způsobují její naleptávání. Místo kartáčku tedy jablíčko nepoužívejte, ale jinak se o zuby nebojte. Struktura jablka pomáhá ze zubů odstraňovat plak, čímž přispívá v boji se zubním kamenem.

Čerstvé, sušené nebo jako ocet?

Jablka v klidu přečkají v chladném, suchém sklepě celou zimu, takže na vašem stole mohou být celoročně. Můžete si ale připravit i sušená jablíčka, tzv. křížaly. „V ovoci po vysušení zůstane pouze 15 až 20 % z původního množství vody, přičemž si zachovává stejný obsah cenných látek s výjimkou vitaminu C, jehož množství se sušením výrazně snižuje. Takto upravené ovoce je stále bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, které jsou díky sníženému množství vody mnohem koncentrovanější,“ doporučuje Jan Petr ze společnosti Vitalvibe.

Jablečný ocet zase oceníte, pokud se snažíte dodržovat zásady zdravého životního stylu. Napomáhá lepšímu vstřebávání živin a odstraňování odpadních látek z těla, rovněž dokáže snížit chutě na sladké i slané. Zkuste ho přidat do salátů nebo využít místo zálivek.

 Jak často máte v jídelníčku jablka vy?

Reklama