Hlavní obsah

České tenisové královny: největší úspěchy na kurtech i doma

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou v první dvacítce žebříčku WTA čtyři Američanky, nikoho nepřekvapí. A že jsou tam tři Češky? Ani to už nikoho nešokuje – české tenistky patří k nejlepším již dlouho. Jakých úspěchů dosáhly a jaké jsou „v civilu“?

Článek

Je to tak, české tenistky jsou hvězdy! Proč jsou tak úspěšné? Tuhle otázku si kladou sportovní odborníci i fanoušci dlouho. V rozhovorech ji dostávají i samy královny bílého sportu. Odpověď ovšem nemají a nevědí to ani trenéři a koučové. Prostě to tak je a Česká republika má v současnosti mezi tenisovou špičkou hned několik zástupkyň.

Dnes slaví 33. narozeniny Lucie Šafářová, která aktivní kariéru už opustila a před pár týdny se stala maminkou. Jaké jsou v soukromí tenisové legendy i současné hvězdy?

Lucie Šafářová (33)

Dnešní oslavenkyně tenisovou kariéru loni ukončila, ovšem úspěchů má za sebou požehnaně. Je to pětinásobná deblová vítězka Grand Slamu a v roce 2017 byla ve čtyřhře šest týdnů světovou jedničkou. Proslula i vtipnými videi, která natáčeli společně s trenérem Robem Steckleym (39). V poslední době veřejnost zajímal spíše tenistčin vztah s hokejistou Tomášem Plekancem (37), který se rozvedl s herečkou a zpěvačkou Lucií Vondráčkovou (39), a neobešlo se to bez mediální války. Nový pár ale září štěstím a těsně před Štědrým dnem se jim narodila dcera Leontýnka.

Foto: Profimedia.cz

Pořadatelé French Open připravili v květnu 2019 Lucii Šafářové dojemné rozloučeníFoto: Profimedia.cz

Petra Kvitová (29)

Poprvé vyhrála Wimbledon v červenci 2011, když jí bylo jednadvacet, podruhé se to podařilo o tři léta později. Svoji přezdívku Česká lvice potvrdila v roce 2016, kdy se stala obětí loupežného přepadení a útočník ji zle pořezal na levé ruce. Díky skvělé práci chirurgů a zodpovědné rehabilitaci se tenistka vrátila na kurt a opět září. A jak je na tom se vztahy? Randila s tenisty, byla zasnoubená s hokejistou, v současnosti oficiálního partnera nemá a soustředí se na sport.

Foto: Profimedia.cz

Make-up je to poslední, na co Petra Kvitová během zápasů myslí. Na společenských akcích ale vždycky záříFoto: Profimedia.cz

Karolína Plíšková (27)

Je vysoká, hraje agresivně a v roce 2017 se stala první českou světovou jedničkou! Karolína Plíšková je vdaná za sportovního komentátora Michala Hrdličku (31) a byly chvíle, kdy se v bulvárních médiích objevovali víc, než by jim bylo milé. Tenistčin manžel neměl zrovna dobrou pověst a skeptici předpovídali, že bude Karolínu rozptylovat a sport půjde stranou. Jí se ale daří víc a víc.

Foto: Profimedia.cz

Děti zatím manželé nemají, ale čas tráví s Hrdličkovou dcerkou Lindou (5), kterou má ze vztahu s moderátorkou Lucií Borhyovou (41)Foto: Profimedia.cz

Barbora Strýcová (33)

Platí za pěkně emotivní tenistku, která si umí řádně od plic ulevit. Ale ono to funguje a energická mladá žena je mimo jiné loňskou vítězkou čtyřhry ve Wimbledonu a od října je podruhé světovou jedničkou ve čtyřhře. Byla vdaná za tenisového trenéra Jakuba Herma-Záhlavu (39) a čtyři roky žila se zpěvákem Davidem Krausem (39). Pak ale začala chodit s Petrem Matějčkem (37), který šéfoval magazínu Elle, a Davidovi to zapomněla říct.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Strýcová patří k nejstylovějším sportovkyním, sluší jí jak ležérní móda, tak slavnostnější róby pro společenské události (na fotce s Petrem Matějčkem)Foto: Profimedia.cz

Martina Navrátilová (63)

Tenisová legenda sice největších úspěchů dosáhla jako Američanka, ale chybět tu rozhodně nesmí. V letech 1978–1987 byla světovou jedničkou ve dvouhře a je považována za jednu z nejlepších tenistek všech dob: dokázala vyhrát padesát devět grandslamových turnajů. Velký potlesk jí ovšem nenáleží jen kvůli tenisu. V roce 1981, na vrcholu kariéry, přiznala homosexuální orientaci – a to chtělo tehdy odvahu.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2014 si Martina Navrátilová vzala Miss SSSR 1990 Julii Lemigovu (47) a ve svatebním slibu se prý zavázala omezit čas trávený na Twitteru. Společně vychovávají dvě dcery z předešlého Juliina manželstvíFoto: Profimedia.cz

Jana Novotná (†49)

Psal se rok 1993 a Jana Novotná hrála finále Wimbledonu. Do hry proti Steffi Graf (50) dávala všechno a pak se „něco“ stalo a ona ztratila téměř vyhraný zápas. Česká tenistka se držela, ale když jí vévodkyně z Kentu (86) při gratulacích řekla „Nebojte, Jano, vím, že to jednou dokážete“, rozplakala se tenistka této urozené dámě, manželce královnina bratrance, na rameni. Proroctví se ale naplnilo a Jana Novotná v roce 1998 titul opravdu vybojovala. Své soukromí si velmi hlídala. Žila s bývalou polskou tenistkou Iwonou Kuczyńskou (58) a zemřela v roce 2017 na rakovinu vaječníků.

Foto: Profimedia.cz

Jana Novotná se vždy ráda do Česka vracela na nejrůznější exhibiční utkání. Doma se tenis naučila a měla na to krásné vzpomínkyFoto: Profimedia.cz

Karolína Muchová (23)

Jednou z největších nadějí českého tenisu je rodačka z Olomouce, dcera bývalého ligového fotbalisty Josefa Muchy (52). Je mladá a na dílčí úspěchy nehraje: když se loni probojovala do čtvrtfinále Wimbledonu, byla zklamaná, že nešla ještě dál. Jejím dosavadním největším úspěchem je zářijové vítězství na soulském turnaji Korea Open. Sezonu zakončila na 21. místě žebříčku jako čtvrtá Češka v pořadí, což znamená posun během roku o 124 příček! O téhle dámě rozhodně ještě uslyšíme.

Foto: Profimedia.cz

Karolína Muchová to umí nejen s raketou, ale i s kytarou. Jednu vyhrála i díky postupu do čtvrtfinále Wimbledonu a musí se na ni naučit hrátFoto: Profimedia.cz

Načítám