Hlavní obsah

5 nejčastějších rakovin, které hrozí ženám. Jak je poznáte?

Foto: vectorfusionart, Shutterstock.com

Foto: vectorfusionart, Shutterstock.com

Rakovina rozhodně není pouze ženská či mužská záležitost, riziková je pro obě pohlaví. Nicméně různé typy karcinomů jsou více specifické pro jednu, či druhou stranu, a rozhodně nejde jen o rakovinu prsu. Které typy nádorových onemocnění jsou nejčastější u žen?

Článek

Rozhlédněte se kolem a zamyslete se. Znáte někoho, kdo prodělal rakovinu? S největší pravděpodobností odpovíte ano. Bohužel nádorová onemocnění jsou v dnešní společnosti čím dál častější. Podle dat Národního onkologického programu onemocní rakovinou v průběhu života každý třetí obyvatel České republiky a každý čtvrtý z nemocných zemře. V číslech to znamená, že každoročně je karcinom diagnostikován u zhruba 96 500 Čechů a zemře zhruba 27 000 pacientů.

Je nutné také dodat, že ačkoliv jsou tato čísla vysoká, počet pacientů, kteří nemoci podlehnou, se poslední roky lehce snižuje (třeba u rakoviny tlustého střeva). Velkou roli v tom hraje včasné odhalení a léčba. Nejčastějším diagnostikovaným typem celkově v České republice je rakovina kůže, avšak u žen je to trochu jinak. Která nádorová onemocnění je trápí nejčastěji?

1. Rakovina prsu

Dříve byla rakovina prsu spojována zejména se ženami staršími 40 let, jenže nemoc se nevyhýbá ani mladším ročníkům. „Do pětatřiceti je nově diagnostikovaných kolem sto padesáti případů ročně, do čtyřiceti pak čtyři sta ročně,“ říká docentka Petra Tesařová z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Proto není radno podceňovat prevenci samovyšetřením a od 45 let jednou za dva roky vyšetřením mamografem.

Celkový počet nových pacientek ročně je podle docentky Tesařové kolem 7800. Klasickými příznaky jsou hmatatelná bulka, kožní změny na prsu a výtok z bradavek. „Nepřímým příznakem je pak změna tvaru prsa, která je patrná nejčastěji při zvedání obou paží, velmi nebezpečným symptomem je zarudnutí prsu s otokem kůže, která vypadá jako pomerančová kůra.“ Může jít totiž o inflamonorní karcinom, který mívá špatnou prognózu.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Ženy by po pětačtyřicátém roce měly chodit na mamograf každé dva roky Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

2. Rakovina děložního těla

Nejčastějším nádorovým onemocněním ženských reprodukčních orgánů je rakovina děložního těla. Ročně potká přibližně 2000 pacientek, úmrtnost naštěstí díky preventivním vyšetřením není tak vysoká (kolem 450). Pokud se na prekancerózní změny přijde včas, lze je odstranit. Příznaky nebývají moc viditelné, zpozornět byste ale měly při hnisavém výtoku a neobvyklém krvácení.

Nemoc se nejčastěji objevuje u žen po 60. roce života, ohroženy jsou zejména ty, které začaly menstruovat dříve, anebo naopak měly menopauzu až později. Vliv má i životní styl spojený s nadváhou.

3. Rakovina vaječníků

Rakovina vaječníků bývá mnohdy spojována s karcinomem prsu, oba dva druhy mohou být dědičné. „Mutace v genech BRCA1 a BRCA2 zvyšují riziko nádoru prsu až desetinásobně, nádoru vaječníků deseti až třicetinásobně, oproti riziku běžné populace,“ varuje lékařka Magdalena Uvírová, ředitelka CGB laboratoře, kde genetické mutace zkoumají.

Nemoc se ale nevyhýbá ani ženám, které v rodinné anamnéze genetickou mutaci nemají. Bohužel v tomto případě jsou příznaky nejasné, a tak když lékař nemoc odhalí, je těžší ji léčit. Nejčastěji postihuje ženy mezi 50 až 75 lety, u mladších se vyskytuje zřídka. Varovnými signály mohou být pocity nafouklého břicha, zácpa, průjem, ale také bolest břicha, zejména v podbřišku, časté močení a nechutenství.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Bolesti břicha mohou být jedním z příznaků rakoviny vaječníků, bohužel často je lze zaměnit za jiné zdravotní problémy Foto: michaeljung, Shutterstock.com

4. Rakovina plic

Čím dál častěji ženy postihuje rakovina plic, a to nejen proto, že se zvyšuje počet kuřaček. „Populace také stárne, a tím pádem se prodlužuje doba, kdy je nekuřačka žijící s kuřákem vystavována pasivnímu vlivu, který může vést ke vzniku bronchogenního karcinomu,“ vysvětluje Michaela Fridrichová, prezidentka Ligy proti rakovině. Tato organizace vyhlásila letošní rok právě rokem boje proti rakovině plic (příčin je ale mnohem více).

Bohužel v tomto případě je mortalita stále poměrně vysoká, pacienti totiž nevěnují příznakům pozornost. Patří mezi ně ranní kašel, zahlenění, menší kapacita plic, námahová dušnost. Podle Michaely Fridrichové lidé lékaře vyhledají až ve chvíli, kdy v hlenech objeví krev, dušnost je příliš výrazná anebo se přidá teplota. „I proto se ve světě znovu uvažuje o zavedení plicního screeningu, jako to bylo dříve,“ říká lékařka.

5. Rakovina tlustého střeva

V posledních letech se stále častěji mluví také o rakovině tlustého střeva. Je to totiž všeobecně druhé nejčastější nádorové onemocnění v České republice. Ročně u nás přibývá zhruba 8000 pacientů. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR pak na tento druh nádorového onemocnění u nás ročně zemře zhruba 3000 lidí.

Pokud se ale nemoc odhalí v prvním stadiu, uvádí se, že je 86% šance na záchranu. Včasné odhalení je ale možné pouze screeningovým vyšetřením, tzv. kolonoskopií. Mezi příznaky patří problémy se stolicí, jako je zácpa, anebo naopak průjem, bolest při vyprazdňování nebo bolest břicha. Nemoc je ovlivněna také špatným životním stylem spojeným s nadměrnou konzumací tučného jídla a alkoholu a nedostatkem pohybu.

Chodíte na pravidelné kontroly k lékaři? 

Reklama