Hlavní obsah

Věk je jenom číslo! Nejstarší sportovci na světě to dokazují

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Táhne vám na padesát a stěžujete si, že už nemůžete sportovat jako dřív? Na věku vážně nezáleží. Sportovat se dá, i když je vám víc než sto let! Znáte nejstaršího maratonce na světě, jeptišku triatlonistku či devadesátiletou gymnastku?

Článek

Někteří lidé jsou zkrátka přirozeně inspirativní. Jeden běhá maratony ve 108 letech, další se ani po devadesátce nebojí přemetů na kladině! Sportem žijí a milují ho. Je nedílnou součástí jejich dlouhého života, a i díky němu jsou stále tak perfektně fit. Znáte nejstarší sportovce na světě?

Stoletá jogínka

Tahle dáma je ohebnější než většina lidí o dvě generace mladší. Tao Porchon-Lynch, která nedávno oslavila své 101. narozeniny, je jednou z nejstarších jogínek na světě. Cvičit jógu začala v roce 1926 ve svých 8 letech. Vyučuje ji dodnes a každý den kvůli ní vstává v 5 hodin. Svou skvělou formu ale nepřipisuje pouze pohybu, ale také jídelníčku. Je veganka a celý život jí velmi zdravě. Dříve se živila jako tanečnice a modelka.

Ve svých 93 letech byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší učitelka jógy na světě. Život bez pohybu si prý neumí představit: „Jóga a tanec jsou věci, které ve mně žijí a pomáhají mi čelit světu. Jógu budu učit, dokud budu dýchat, a pak mě odnese s sebou na mou příští planetu,“ říká Tao.

Foto: Profimedia.cz

Józe se Tao Porchon-Lynch věnuje neuvěřitelných 93 letFoto: Profimedia.cz

Malý velký muž

Francouz Robert Marchand (107) měří pouhých 152 centimetrů. Jeho výška mu však nikterak nebrání při jízdě na kole. Což dělá alespoň hodinu denně. Je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší aktivní cyklista světa. Zároveň je několikanásobný světový rekordman.

Naposledy překonal rekord na dráze v Saint-Quentin-en-Yvelines před dvěma lety v kategorii nad 105 let, která vznikla speciálně kvůli němu. Na kontě toho má ale mnohem víc. Po 106. narozeninách mu lékaři doporučili, aby přestal překonávat světové rekordy, on ale se závoděním přestat nechce. V současné době prý čeká na vyzyvatele, který by se jeho rekord pokusil překonat.

Foto: Profimedia.cz

Pro Roberta Marchanda byla vytvořená speciální závodní kategorie cyklistů nad 105 letFoto: Profimedia.cz

Železná jeptiška

Přezdívku Železná jeptiška získala Madonna Buder (89) celkem oprávněně. Tato americká jeptiška totiž roky drtila v triatlonových závodech všechny své o spoustu let mladší soupeře. Absolvovala více než 340 triatlonů, z nichž bylo 46 ze série Iron man (v překladu Železný muž). V těchto závodech se téměř 4 kilometry plave, přes 180 kilometrů jede na kole a více než 42 kilometrů běží maraton. Tento závod naposledy úspěšně absolvovala v srpnu roku 2012, kdy ji bylo 82 let. Díky tomu se stala nejstarším člověkem na světě, který ho dokončil.

Foto: Profimedia.cz

Železná jeptiška má na kontě obdivuhodných 340 triatlonových závodůFoto: Profimedia.cz

V devadesáti na hrazdě

Další obdivuhodnou dámou je německá gymnastka Johanna Quaasová (93). Tahle usměvavá šedovlasá sportovkyně předvádí v prostných, na hrazdě a na kladině neuvěřitelné sestavy. S gymnastikou začala jako malá a v dospělosti se závoděním na čas přestala. V 57 letech se k němu zase vrátila. Už několik let je zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší gymnastka světa (víte, jak brutální tréninky mají ruské gymnastky?).

Svůj koníček prý miluje proto, že je díky němu v dobré formě a může hodně cestovat. K devadesátinám nadšeně přijala jako dárek tandemový seskok padákem. Některá její videa ze závodů, kdy ji bylo 86 let, se na internetu rychle rozšířila a celosvětově ji proslavila.

Foto: Profimedia.cz

Němka Johanna Quaasová se nebojí hrazdy, kladiny ani tandemového seskokuFoto: Profimedia.cz

Turbanové torpédo

Fauja Singh (108) je nejstarší maratonský běžec na světě. Tento Ind se běhu věnoval v mládí, ale většinu života pracoval jako farmář. Nikdy se během neživil (nejčastější chyby běžců začátečníků). Do Velké Británie se přestěhoval z Indie v roce 1960, kdy mu zemřela manželka a syn. Svůj první maraton si zaběhl v roce 2000 v Londýně. O 11 let později, po závodu v Torontu, se stal nejstarším maratoncem na světě – to mu bylo rovných sto let.

Jeho výkon ale nemohl být zapsán do Guinnessovy knihy rekordů, protože Fauja nemá rodný list, ale jen cestovní pas. Běhání mu prý zcela změnilo život. Tvrdí, že díky tomuto sportu mohl například procestovat svět, což by se mu jako negramotnému farmáři jinak nikdy nepodařilo.

Foto: Profimedia.cz

Původně indický farmář je nejstarším maratonským běžcem na světěFoto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám