Hlavní obsah

Česnekové trojhránky

Hodnocení:
(177)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Přijde vám návštěva a vy přemýšlíte, co udělat jen tak k vínu? Vrstvy nadýchaného těsta proložené pořádnou dávkou česneku se od sebe krásně odlupují a dělají z těchhle trojhránků ideální pohoštění.

Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 350 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 600 g polohrubé mouky
  • 100 g sádla
  • 1 lžička soli
Na dokončení
  • 2 lžíce sádla
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 2 lžičky kmínu
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy robota prosejte mouku se solí a přidejte sádlo nakrájené na kostičky.

Krok 2: Zahřejte mléko na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek, potrvá to asi 10–15 minut.

Krok 3: Vzešlý kvásek přidejte k mouce a v robotu vypracujte hladké a pružné, trochu tužší těsto – potrvá to asi 10 minut. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, přikryjte ji utěrkou a nechte kynout asi 45–50 minut, až zdvojnásobí svůj objem (největší chyby při zadělávání kynutého těsta).

Krok 4: Zatímco těsto kyne, promíchejte v misce změklé sádlo se solí (dvě pořádné lžíce sádla a soli se také nebojte) a prolisovaným česnekem.

Krok 5: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozválejte na velký obdélník vysoký asi 1 cm (cca 60 x 40 cm). Po celé ploše jej potřete česnekovým sádlem a poté zarolujte, respektive poskládejte z delší strany tak, aby vznikl pás široký asi 8–10 cm (a dlouhý 60 cm). Ostrým nožem jej cik-cak nakrájejte na trojúhelníky. Trojúhelníky naskládejte na 2 plechy vyložené papírem na pečení a nechte pod utěrkou ještě asi 15–20 kynout, mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů a v misce prošlehejte vejce se lžící vody.

Foto: Anita Ponešová

Pozor, nebudete umět přestat!

Krok 6: Vykynuté trojhránky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte – mně nejvíc chutnají s kmínem, ale stejně tak můžete použít i celý mák nebo sezamová semínka. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Máte rádi kynuté těsto? Tak zkuste ještě slané rohlíčky plněné brynzou nebo máslové loupáky

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 8. 2021

Reklama

Sdílejte článek