Hlavní obsah
3,0
(212)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Přijde vám návštěva a vy přemýšlíte, co udělat jen tak k vínu? Vrstvy nadýchaného těsta proložené pořádnou dávkou česneku se od sebe krásně odlupují a dělají z těchhle trojhránků ideální pohoštění.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 350 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 600 g polohrubé mouky
  • 100 g sádla
  • 1 lžička soli
K dokončení
  • 2 lžíce sádla
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky kmínu
Článek

Postup

01.

Do mísy robota prosejte mouku se solí a přidejte sádlo nakrájené na kostičky.

02.

Zahřejte mléko na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek, potrvá to asi 10–15 minut.

03.

Vzešlý kvásek přidejte k mouce a v robotu vypracujte hladké a pružné, trochu tužší těsto – potrvá to asi 10 minut. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, přikryjte ji utěrkou a nechte kynout asi 45–50 minut, až zdvojnásobí svůj objem (největší chyby při zadělávání kynutého těsta).

04.

Zatímco těsto kyne, promíchejte v misce změklé sádlo se solí (dvě pořádné lžíce sádla a soli se také nebojte) a prolisovaným česnekem.

05.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozválejte na velký obdélník vysoký asi 1 cm (cca 60 x 40 cm). Po celé ploše jej potřete česnekovým sádlem a poté zarolujte, respektive poskládejte z delší strany tak, aby vznikl pás široký asi 8–10 cm (a dlouhý 60 cm). Ostrým nožem jej cik-cak nakrájejte na trojúhelníky. Trojúhelníky naskládejte na 2 plechy vyložené papírem na pečení a nechte pod utěrkou ještě asi 15–20 kynout, mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů a v misce prošlehejte vejce se lžící vody.

Foto: Anita Ponešová

Pozor, nebudete umět přestat!Foto: Anita Ponešová

06.

Vykynuté trojhránky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte – mně nejvíc chutnají s kmínem, ale stejně tak můžete použít i celý mák nebo sezamová semínka. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Máte rádi kynuté těsto? Tak zkuste ještě slané rohlíčky plněné brynzou nebo máslové loupáky

Reklama

Související témata:

Načítám