Hlavní obsah
2,9
(63)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Aktualizováno

Vláčné těsto protkané voňavým špenátovo-bylinkovým pestem, to zkrátka chcete jíst! Ať už ke grilovaným dobrotám, anebo jen tak s čerstvým sýrem.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bochník
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 ks žloutků
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli
Pesto
  • 50 g baby špenátu
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 1 snítka čerstvé bazalky
  • 2 snítky čerstvého oregana
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 60 g panenského olivového oleje
Článek

01.

Do mísy nasypte mouku, uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem a zalijte teplou vodou. Překryjte mísu utěrkou, položte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

02.

Do mísy přidejte žloutek, sůl, olej a zpracujte těsto. Vraťte do mísy a nechte kynout alespoň 45 minut.

03.

Než vykyne těsto, ve vysoké nádobě promixujte ingredience na pesto.

04.

Těsto vyválejte na plát cca 30 x 35 cm. Potřete pestem a stočte na délku do rolády. Spoj nechte vespod, shora roládu rozkrojte téměř po celé délce. Lepší je nedokrajovat ji až do konce. Vzniknout tak dva prameny, ty stočte přes sebe a přendejte na plech vyložený pečicím papírem

05.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut.

Foto: Martina Lancingerová

Chléb se špenátovým pestem a čerstvý sýr je ideální letní svačinkouFoto: Martina Lancingerová

Máte pro pečení chleba slabost a rádi experimentujete? Pak byste měli vyzkoušet i recept na nekynutý chléb s červenou řepou a slaným sýerm nebo vynikající zdravý žitný kváskový chléb bez hnětení.

Reklama

Načítám