Hlavní obsah
3,0
(124)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

I když brynzu seženete v obchodě celoročně, každý slovenský bača vám potvrdí, že nejlepší je právě v květnu, říká se jí májová. Ta je nejkvalitnější – z ovčího mléka a nepasterizovaná. Je přímo nabitá cennými probiotiky a její zdravotní benefity nejlíp využijete zastudena, třeba v pomazánce. Její výrazná pikantní chuť ale překvapí i jako náplň různých slaných koláčů a chuťovek. Zkuste třeba tyhle jemné brynzové rohlíčky.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 100 ml oleje
  • 1 ks vejce
Na náplň
  • 300 g ovčí brynzy
  • 1 ks žloutků
Na dokončení
  • 1 ks bílku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Brynzu na náplň vyjměte z lednice a nechte povolit při pokojové teplotě, bude se s ní lépe pracovat. Polovinu mléka zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobené droždí a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

02.

Mezitím do mísy robota prosejte mouku se solí a promíchejte. K mouce přidejte vzešlý kvásek a zbylé suroviny na těsto a vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto. Vytvarujte kouli, zlehka ji poprašte moukou a nechte kynout asi 45 minut.

03.

Vyložte dva plechy papírem na pečení a na náplň vidličkou dobře promíchejte brynzu se žloutkem na hladší hmotu (bílek si odložte na závěrečné potírání těsta). Předehřejte troubu na 200 stupňů.

04.

Vykynuté těsto propracujte a nožem rozdělte na 3 části. Část vyválejte do obdélníku vysokého asi 0,5 cm. Třetinu náplně rozetřete v tenké vrstvě téměř po celé ploše – na jedné delší straně nechte asi 3–4 cm bez náplně. Tenhle nepotřený pruh těsta zlehka navlhčete vodou – jako pomůcka vám postačí prsty.

05.

Těsto opatrně zaviňte do delší naplněné strany a na opačném konci zlehka přitiskněte na navlhčenou část tak, aby se konce slepily. Ostrým nožem roládu nakrájejte cik-cak na menší trojúhelníčky (pomůže vám fotografie) a umístěte je na plech s dostatečnými rozestupy. Stejně zpracujte i zbylé dva bochníčky těsta.

06.

Rohlíčky na plechu potřete zbylým bílkem rozkvedlaným s kapkou vody a můžete je posypat špetkou kmínu. Pečte v předehřáté troubě asi 15–18 minut do lákavé barvy.

07.

Do náplně přidejte čerstvou nať kopru, s chutí brynzy úžasně ladí. Náplň také můžete posypat kostičkami vyškvařené oravské slaniny.

Reklama

Související témata:

Načítám