Článek
Postup
Krok 1: Brynzu na náplň vyjměte z lednice a nechte povolit při pokojové teplotě, bude se s ní lépe pracovat. Polovinu mléka zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobené droždí a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
Krok 2: Mezitím do mísy robota prosejte mouku se solí a promíchejte. K mouce přidejte vzešlý kvásek a zbylé suroviny na těsto a vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto. Vytvarujte kouli, zlehka ji poprašte moukou a nechte kynout asi 45 minut.
Krok 3: Vyložte dva plechy papírem na pečení a na náplň vidličkou dobře promíchejte brynzu se žloutkem na hladší hmotu (bílek si odložte na závěrečné potírání těsta). Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Krok 4: Vykynuté těsto propracujte a nožem rozdělte na 3 části. Část vyválejte do obdélníku vysokého asi 0,5 cm. Třetinu náplně rozetřete v tenké vrstvě téměř po celé ploše – na jedné delší straně nechte asi 3–4 cm bez náplně. Tenhle nepotřený pruh těsta zlehka navlhčete vodou – jako pomůcka vám postačí prsty.
Krok 5: Těsto opatrně zaviňte do delší naplněné strany a na opačném konci zlehka přitiskněte na navlhčenou část tak, aby se konce slepily. Ostrým nožem roládu nakrájejte cik-cak na menší trojúhelníčky (pomůže vám fotografie) a umístěte je na plech s dostatečnými rozestupy. Stejně zpracujte i zbylé dva bochníčky těsta.
Krok 6: Rohlíčky na plechu potřete zbylým bílkem rozkvedlaným s kapkou vody a můžete je posypat špetkou kmínu. Pečte v předehřáté troubě asi 15–18 minut do lákavé barvy.
Moje tipy: Do náplně přidejte čerstvou nať kopru, s chutí brynzy úžasně ladí. Náplň také můžete posypat kostičkami vyškvařené oravské slaniny.