Hlavní obsah

Chcete do lázní? Víme, kdy na ně máte nárok

Foto: Thinkstock

Lázně umí pomoci nejen s fyzickými, ale i psychickými potížemiFoto: Thinkstock

Reklama

Víte, že tento měsíc začaly platit novinky v čerpání pobytu v lázních? Přinášíme vám přehled, na co všechno máte nárok a za jakých podmínek. Kdy je za vás zaplatí pojišťovna?

Článek

V říjnu začala platit nová pravidla v lázeňské péči. Zcela nejklíčovější je možnost dostávat lázně opakovaně pro stejné onemocnění bez ohledu na to, jestli jste v nich byli už doposud desetkrát nebo ne. Zkracuje se ovšem délka pobytu, kterou plně hradily pojišťovny, z dřívějších čtyř na tři týdny. A jaké jsou další změny?

Jaké nemoci se v lázních léčí?

„Nadále budou v lázních léčeni pacienti po operacích velkých kloubů, po závažných onemocněních dýchacích cest včetně onemocnění zánětlivých, pacienti po operaci žaludku, dvanáctníku, střev, či pacienti s vážným onemocněním zažívacího ústrojí,“ uvádí MUDr. Ferdinand Polák z Ministerstva zdravotnictví.

Zkrátka všichni po vážných onemocněních, operacích, ale i chronicky nemocní mají na komplexní lázeňskou léčbu nárok. Novela však vylučuje z nároku některá onemocnění – například léčbu po operaci žlučníku či edukační pobyty cukrovkářů. „Pobyty, kdy se měl pacient v lázních ,naučit' změnit svůj životní styl, pokud onemocněl určitou nemocí, skončily," doplňuje Ferdinand Polák. Podle něj by tyto edukace nyní měly spadat do ambulantní péče praktických lékařů a specialistů daného oboru, například internistů, diabetologů a dalších odborníků.

Foto: Thinkstock

Hrazené lázně pojišťovnou schvaluje váš i revizní lékařFoto: Thinkstock

Na jak dlouho?

Dnes se poskytuje a hradí lázně jako komplexní nebo příspěvková lázeňská péče. „V případě léčby komplexní je pobyt 21 dnů, v případě léčby příspěvkové pak 14 nebo 21 dnů,“ uvádí prof. MUDr. Karel Pavelka, ředitel Revmatologického ústavu v Praze. Změnou tedy je zkrácení hrazení pojišťovny komplexní péče ze čtyř na tři týdny.

I tehdy se ovšem posuzuje, jestli jste v lázních už byli, nebo ne. „V případě přijetí pacienta se délka léčebného pobytu bude lišit podle skutečnosti, zda jde o první léčebný pobyt, který je poskytován v délce 21 dnů, nebo o opakovaný léčebný pobyt,“ doplňuje Karel Pavelka. Rozhodnutí záleží vždy na lékařích. Novinkou je ovšem fakt, že pojišťovny přidávají nejen na třítýdenní, ale i dvoutýdenní příspěvkovou péči.

Komplexní vs. příspěvková péče

„Komplexní péče navazuje na lůžkovou péči nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči a je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti," uvádí MUDr. Pavelka, pro koho jsou lázně zdarma. Základní délka pobytu je nyní 21 dní – může se však lišit dle příslušné diagnózy. „Zdravotní pojišťovny hradí náklady na ubytování, stravování a léčení ve standardní úrovni," uvádí MUDr. Pavelka. Tato péče je možná jednou za tři roky.

Foto: Thinkstock

Do lázní si můžete jet odpočinout kdykoliFoto: Thinkstock

U příspěvkové léčby zdravotní pojišťovny hradí pouze vyšetření a léčení. Ostatní výdaje za lázeňský pobyt si platíte sami. Tato péče může být poskytnuta jednou za dva roky. Délka pobytu se rovněž jako v případě poskytování komplexní lázeňské léčebné rehabilitační péče řídí Indikačním seznamem, kde jsou uvedeny podmínky, nemoci a další podrobnosti. I tento seznam prošel nově rozšířením, byl doplněn například o některé civilizační choroby. (Nevíte, jaké to jsou? Přečtěte si článek Jste k smrti unaveni?.)

Za své, na jak dlouho chcete

Dostat se do lázní ale můžete pochopitelně i za své. Možností, jak načerpat síly a neutratit vysoké částky, jsou také zkrácené wellness pobyty, které trvají od 3 do 10 dnů. Na ty vám sice pojišťovna nepřispěje, ale i tak se dají některé sehnat za sympatickou cenu. Wellness pobyt se slevou 49 % si můžete ulovit i na našich stránkách zde! Odoláte?

Co vy na to? Jezdíte do lázní? Dotknou se vás změny?

Reklama

Související témata:

Načítám