Hlavní obsah

Chcete jemnou chuť, nebo lomcováka? Vyberte si tu správnou kávu!

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Správný druh kávy vybírejte podle toho, jestli vás má pohladit, nebo probuditFoto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Máte raději kávu slabší, nasládlou? Nebo byste hlasovali pro hořkou až svíravou chuť, prostě lomcováka se spoustou kofeinu? Jaká bude chuť vašeho nápoje, záleží na druhu kávy i mletí!

Článek

Jakou kávu preferujete? Vyhovuje vašim chuťovým buňkám spíš hladká chuť a jemnost, nebo patříte mezi ty, kterým musí hrdlem protéct pořádný lomcovák s drsnou chutí? Právě podle toho byste si měli vybírat druh kávy, kterou kupujete, ale pak ji i kvalitně semlít a také připravit. Ale začneme pěkně popořádku.

Jaký druh kávy?

Na trhu jsou skutečně hlavně dva druhy káv – arabika a robusta. Každý z nich nabízí něco jiného. Momentálně je v kurzu spíš arabika, ale po dlouhá léta právě v naší republice spotřebitelům víc vyhovovala káva typu robusta.

Arabika– je plodem kávovníku coffea arabica. Pěstuje se v Kolumbii, Guatemale, Mexiku a Brazílii.Má podlouhlý tvar, středovou rýhu ve tvaru písmene S a zrnko je hladší. Intenzivně voní, ale je chuťově jemnější – chutná „hladce“ a nasládle, obsahuje asi 6–9 procent cukru, s jemně ovocnými tóny. Odborníci její chuť popisují jako vláčnou. Obsahuje méně kofeinu – 0,8 do 1,5 procenta. Je dražší.

Robusta – je plodem kávovníku coffea canephora. Pěstuje se hlavně ve Vietnamu a Brazílii, ale třeba i v Kongu. Obsahuje zhruba dvojnásobek kofeinu, asi 1,7– 4 procenta, a současně dvojnásobek antioxidantů. Právě obsah kofeinu jí dává výrazně hořkou chuť, obsahuje jen asi 3–7 procent cukru. Také vás spíš postaví na nohy. Čistá robusta ale může být pro někoho až moc „drsná“. Z robusty se vyrábí většinou i instantní káva – zde hraje roli hlavně to, že je levnější.

„Velmi stručně řečeno, musíte si vybrat podle toho, co od kávy očekáváte – buď senzorický zážitek s arabikou, nebo stimulaci organismu s robustou,“ radí agrární analytik Petr Havel.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Arabika je správnou volbou pro ty, kteří stojí o intenzivní vůniFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

A co v poslední době Češi preferují? „Na základě zkušeností a zpětné vazby od zákazníků víme, že je to spíš hořkosladký chuťový komplex. Většina lidí je citlivá na kyselost a odmítá ji,“ říká Marek Hudaček z pražírny Barzzuz. „Zákazníci upřednostňují stoprocentní arabiku, která je pražená právě tak, aby se v ní potlačila kyselost,“ potvrzuje jeho slova Iva Pavlousková ze společnosti Datart.

Jak správně připravit?

Chuť kávy ovlivníte, dokonce i pokazíte, při mletí a přípravě. Pokud byste ji zalili opravdu vroucí vodou, posílíte její hořkost, pokud uchováváte moc dlouho kávu už namletou, vytrácí se postupně chuť.

„Jelikož chcete ze zakoupené kávy získat nejlepší chuť, je důležité i správné nastavení mlýnku kávovaru. Pro lahodné espresso se doporučuje jemné mletí, jelikož doba louhování je poměrně krátká. Kvalitní mlecí kameny zásadně ovlivňují kvalitu připravovaného nápoje. Velmi dobrou volbou jsou speciálně tvarované mlecí kameny z velmi kvalitní oceli, které mají vyšší životnost,“ říká Kateřina Holíková, produktová manažerka značky Krups.

Vyberte i vhodné espresso

Abyste z vámi vybrané kávy získali přesně takový nápoj, jaký očekáváte a chcete, měli byste vybrat ty, které s kávou zachází šetrně a „dostanou“ z ní všechnu chuť a vůni. Máme pro vás pár tipů:

Foto: archiv firmy

Plnoautomatické espresso Krups Latt’Espress One touch Urban EA829U má kovový kónický mlýnek, intuitivní displej, kompaktní Thermoblock systém, One-Touch cappuccino systém, automatické čištění, Ultraflat Tamping pro správnou extrakci kávy, cena: 15 990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Plnoautomatické espresso Philco PHEM, ocelový mlýnek, funkce předspaření, statistika o počtu připravených nápojů, nastavitelné množství kávy a vody, automatické čištění, odvápnění, elektronické ovládání teploty, cena: 19 990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

PrimaDonna Avant ESAM 6700, nový tichý mlýnek s 13 stupni nastavení, cappuccino jedním stiskem, tlačítko Long, odvápňovací, čisticí a proplachovací program, nastavitelnost tvrdosti vody, cena: 25 850 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Jura Impressa C65, mlýnek Aroma+, 4 individuálně programovatelné speciality, variabilní spařovací jednotka, inteligentní systém předspaření, systém ohřevu s termoblokem, programovatelný objem vody, programovatelná úroveň síly kávy, cena: 19 990 KčFoto: archiv firmy

Máte raději jemnější chuť, nebo u vás vítězí razantnější a ostřejší chuť kávy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám