Hlavní obsah

Chcete malovat? Zkuste omyvatelné barvy!

Foto: Thinkstock

Omyvatelné barvy vybírejte opravdu kvalitní!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled to vypadá jako sen: investujete do omyvatelné barvy, naposledy přežijete malování, a pak už vám stačí jen voda s kartáčkem, a zdi už budou stále jako nové a krásně čisté! Jenže je to opravdu tak? Zeptali jsme se odborníků!

Článek

Máte špinavou zeď v kuchyni, jak tady potomkům vystříkla limonáda? Jsou stěny v předsíni okopané od dětských bot? Nutně už to neznamená, že byste museli malovat. Jestliže na zdi necháte nanést omyvatelné barvy, stačí vám k čistotě voda.

Otěruvzdorná není omyvatelná!

Pokud chcete mít čisté zdi i bez malování, dejte pozor při nákupu barvy, zda si domů odnášíte otěruvzdornou, nebo omyvatelnou!

„Otěruvzdorná znamená, že když se opřete o bílou stěnu v černém oblečení, nemusíte se obávat, že odejdete bílí jako mlynáři, což hrozí u nejobyčejnějších a nejlevnějších nátěrů,“ říká Radovan Cita ze společnosti Primalex a pokračuje: „Oproti tomu omyvatelnost je vždy znakem vyšší kvality, protože takové barvy vydrží i mytí vodou a drhnutí.“ Zatímco otěruvzdorná barva při setkání s vodou půjde dolů, omyvatelné tím neuškodíte.

Pozor ale na kvalitu. Platí totiž, že některé barvy odolají více a jiné méně. V druhém případě mohou být dokonce na samé hranici omyvatelnosti a může se vám stát, že vydrží jen jedno setkání s hadrem, a pak přestanou tyto jejich vlastnosti fungovat.

Foto: Thinkstock

Dětským aktivitám klasické nátěry rozhodně neodolajíFoto: Thinkstock

Na druhé straně nejkvalitnější barvy lze drhnout téměř neomezeně a na stěně vydrží dlouhá léta. Jejich složení je takové, že se nečistoty nedostanou hluboko do podkladu, takže je můžete umýt mnohokrát.

Ideální řešení do dětských pokojů

Že je to přesně to, co hledáte, protože od teď už nebudete malovat, a jednou za rok či dva jen stěny důkladně umyjete? Omyl. Tímto způsobem to nefunguje. „Nejenže se zdi nikdy nedají umýt rovnoměrně a člověk tam snadno vytvoří ,kocoury'. Malováním se stěny totiž nejen zbavují špíny a prachu, ale také se jím zakrývají různé důlky od nárazů, praskliny či jiné vady, zbavují se i zápachu. Vymalovat je tak čas od času stejně nutné,“ říká Radovan Cita.

Rozmezí je však oproti obyčejným nátěrům delší. Podle místností a stavu zdí stačí jednou za tři až pět let. Omyvatelné barvy ocení hlavně v rodinách s dětmi či zvířaty nebo každý v kuchyni. Když potomek nakreslí sluníčko, pes otiskne svou tlapku nebo vylijete něco na stěnu, u těchto barev stačí vzít vodu a saponát a vše umyjete. U obyčejných byste museli vzít do ruky štětec a museli stěnu přemalovat.

Foto: Primalex

V kuchyních se koncentruje mastnota, takže se tam omyvatelný nátěr rozhodně hodíFoto: Primalex

Tip redakce: Jestliže vás více než děti trápí plísně, zkuste Kouzelné nátěry: Zbaví vás plísní!.

Nejen údržba je jednoduchá

Jestliže se po třech až pěti letech rozhodnete přece jen malovat, rozhodně u těchto nátěrů zapomeňte na škrábání. U omyvatelných barev lze na sebe navršit až dvacet pět vrstev bez toho, že byste museli původní nátěry odstraňovat. Kdo to někdy dělal, ví, že je to mnohem horší než samotné malování.

Také už neplatí, jak tomu bývalo u prvních typů před řadou let, že barvy vytvoří neprodyšnou lesklou vrstvu a po čase opadají. Současné nátěry jsou prodyšné a propustné. Ke koupi jsou v matném provedení a na první pohled je od těch obyčejných nerozeznáte. V bytě se tedy hodí kamkoli. Výběr odstínu je zcela na vás, v nabídce jsou jich tisíce. Inspirovat se můžete v článku Jaká je ideální barva do kuchyně?.

Dopřát si je můžete, rozdíl v ceně ve srovnání s „obyčejnými nátěry" není nijak vysoký. Zatímco vymalovat metr čtvereční obyčejnou barvou přijde na sedm korun, u těchto kvalitních je to necelých deset korun.

Jaké barvy máte doma na stěnách vy? Vyzkoušeli jste omyvatelný typ? Popište své zkušenosti v diskusi pod článkem!

Související témata:

Načítám