Hlavní obsah

Sexem proti vysokému tlaku. Studie odhalila, co dělat, abyste si ho snížili

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy se zdá, že ty nejlepší požitky v životě jsou jenom problémové. Buď ruinují zdraví, nebo peněženku, anebo se po nich tloustne. Sex ale představuje výjimku! Tahle veleoblíbená aktivita vám rozhodně neuškodí – spíš naopak. Pravidelné souložení totiž prospívá zdraví.

Článek

S velkou pravděpodobností asi nepotřebujete mnoho důvodů, proč se se svým partnerem milovat. Ale kdyby náhodou… Tady pro vás máme několik zdravotních!

Kolik je „tak akorát“

Mít s partnerem pravidelný sex je základ zdravého a šťastného vztahu. Podle expertky Tracey Cox se ideální frekvence u různých párů přirozeně liší – záleží na délce vztahu, věku partnerů, ale také na jejich charakterových rysech.

Zatímco u krátce trvajících vztahů je celkem běžné, že spolu partneři souloží prakticky denně, v případě dlouhodobých partnerství je to vysoce neobvyklé. U těch se pak jako ideální považuje sex dvakrát až čtyřikrát do týdne.

Milujte se pro spokojený vztah, ale i pro tyhle zdravotní benefity sexu…

1. Snižuje krevní tlak

V pokročilém věku může pravidelný sex snížit riziko vysokého krevního tlaku. Prokázala to řada výzkumů, například i studie Michiganské státní univerzity publikovaná v časopise Journal of Health and Social Behavior. Testovala celkovou zdravotní kondici žen ve věku mezi 57 a 85 lety v závislosti na sexuální aktivitě a ty, které vedly uspokojivý pohlavní život, měly pravděpodobnost výskytu hypertenze sníženou.

2. Posiluje obranyschopnost

Podle studie Sexual Frequency and Salivary Immunoglobulin A, kterou autoři uveřejnili v roce 2004 v časopise Psychological Reports, stačí souložit dvakrát nebo alespoň jednou do týdne, aby se to pozitivně projevilo na obranyschopnosti. Výzkum prokázal, že jedinci, kteří se pravidelně oddávají sexu, mívají zpravidla silnější imunitu než ti sexuálně neaktivní. Je to hlavně proto, že produkují více protilátky zvané imunoglobin A, který chrání například před chřipkou či nachlazením.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Pokud máte problémy se spánkem, případně trpíte přímo nespavostí, pokuste se to vyřešit pravidelným večerním sexemFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

3. Zmenšuje riziko infarktu

Kvalitní sexuální život prospívá srdci. Pomáhá předcházet obávaným srdečně-cévním chorobám a snižuje riziko infarktu myokardu i cévní mozkové příhody. Výzkum publikovaný v časopise American Journal of Cardiology ukázal, že mužům (zahrnuti byli především jedinci ve věku kolem 50 let), kteří souložili minimálně dvakrát do týdne, méně hrozilo propuknutí srdeční choroby – v porovnání se sexuálně neaktivními muži bylo riziko nižší o celých 45 procent!

4. Bojuje s inkontinencí

Sex přináší celou řadu zdravotních benefitů a tenhle by měl upřímně zajímat každou ženu. Inkontinence není zrovna příjemná věc, a ještě méně příjemná je skutečnost, že někdy během života potrápí takřka každou čtvrtou ženu. Pohlavní styk posiluje svaly pánevního dna, jejichž kondice je při prevenci tohoto problému zcela zásadní. Samotný orgasmus pak vede ke kontrakci víceméně všech důležitých vnitřních svalů, a právě během tohoto momentu se zpevňují úplně nejlépe.

5. Navozuje kvalitní spánek

V neposlední řadě má sex velmi pozitivní dopad na kvalitu spánku. To je samozřejmě nesmírně důležité, protože spaní je každodenním detoxem těla. Jedinci, kteří trpí nespavostí, by svůj problém spíše než prášky mohli řešit právě sexem. Během soulože a zejména pak při orgasmu mozek vyprodukuje doslova koktejl chemických látek. Mimo jiné i hormony oxytocin a prolaktin, jejichž kombinace způsobuje, že se začnete cítit tak nějak „zdravě unavení“. Velmi snadno pak ulehnete k dlouhému a hodnotnému spánku.

Myslíte, že máte sex dost často?

Reklama

Načítám