Hlavní obsah

Chladný a deštivý víkend? Víme, kam přesto vyrazit

Foto: archiv Země Keltů

Foto: archiv Země Keltů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že letošní zmrzlí muži dorazí o týden dřív. Meteorologové předpovídají, že o víkendu se teploty někde dostanou i pod nulu a na horách se možná objeví i sníh! Přesto se můžete zúčastnit barbarské olympiády, obdivovat zámecké zahrady nebo se potěšit originální keramikou.

Článek

Po propršeném a chladném týdnu se ani na víkend neudělá jasno a slunečno. Meteorologové hlásí zataženo, oblačno, deštivo, a dokonce možnost, že na horách bude sněžit. Teploty v noci mohou padnout i lehce pod nulu, přes den se teploměr může vyšplhat do výšky odpovídající zhruba deseti stupňům. Není to zrovna počasí, které inspiruje k výletům, že? Ale jsou akce, které třeba budete i přesto chtít navštívit – a pár takových jsme pro vás našli. Bylo by škoda je promarnit, protože se neopakují každý den. Tak směle do toho! A před odjezdem se raději znovu podívejte na aktuální předpověď počasí. Najdete ji zde.

Netradiční prohlídka na Hluboké

Obdivujete zámecké zahrady? Pak si udělejte v sobotu čas na netradiční komentovanou prohlídku těch, které obklopují zámek Hluboká. Zkušení zahradníci vás seznámí s historií zahrad i parku, upozorní na unikátní stromy a keře a dozvíte se, kolik práce dá celoročně pečovat o 58 hektarů zeleně.

Toulky zámeckými zahradami a parkem probíhají jen dvakrát za měsíc, v sobotu 4. května to bude od 10 a od 13 hodin. Proto vám o nich dáváme vědět, i když předpověď není na venkovní aktivity úplně ideální. Kdyby vás počasí od prohlídky zahrady odradilo, je tu ještě zámek: víc o jeho otevírací době a prohlídkách vám nabídnou webové stránky zámku Hluboká.

Zámek není v Hluboké nad Vltavou jediným zajímavým místem, které stojí za vidění. Další najdete na této mapě.

Foto: Zámek Hluboká

Jaké je udržovat desítky hektarů zámecké zahrady? To se dozvíte od zahradníků v HlubokéFoto: Zámek Hluboká

Beroun: hlavní město keramiky

Dvakrát do roka se z Berouna stane hlavní město keramiky – a letos to poprvé bude právě tento víkend. Jarní hrnčířské a řemeslné trhy najdete na Husově náměstí v sobotu od 8 do 18 hodin, v neděli od 9 do 17 hodin. Kromě práce šikovných hrnčířů budete moci obdivovat (a také kupovat) i dřevěné hračky a loutky, historické sklo, vinuté perly, šperky, dekorace nebo výrobky z kovu. Abyste nepadli vysílením, nabízí se i ochutnávky staročeských specialit, piva a vín – k tomu všemu bude hrát i živá hudba. Nudit se tedy rozhodně nebudete.

Víc se dozvíte na webu hrnčířských trhů, kde kromě programu najdete i místa, kde se dá bezplatně zaparkovat. Souběžně s hrnčířskými trhy se v sobotu koná na vedlejším náměstí Joachima Barranda Koláčefest – přehlídka folklorních souborů z celé ČR se soutěží pro hospodyňky o nejlepší pekařský výrobek.

A jestli vás chladnější počasí nezastaví, můžete si udělat výlet po okolí Berouna – má také rozhodně co nabídnout, což je dobře vidět na této mapě.

Foto: Alena Šustrová

V Berouně si přijdou na své hlavně milovníci keramikyFoto: Alena Šustrová

Co dělat, když potkáte medvěda?

Jednou se počasí umoudří a vy vyrazíte třeba do lesa. A možná tam potkáte velkou šelmu, například vlka či medvěda. Co byste v takové chvíli měli dělat? I na to se můžete zeptat v sobotu 4. května v Zoo Ostrava, kde se koná Den pro šelmy. Český svaz ochránců přírody Carpathia tam vyslal odborníky, kteří vám vysvětlí, jak při setkání s velkou šelmou minimalizovat rizika.

V zoo je spousta míst, kam se můžete případně schovat před deštěm, a ještě u toho poznat život třeba hrochů nebo krokodýlů. Víc o otevírací době i vstupném najdete na stránkách zahrady.

Budete-li chtít návštěvu zoo spojit i s dalším výletem, můžete si jeho cíl najít v této mapě.

Foto: Sergey Uryadnikov, Shutterstock.com

Jak se zachovat tváří v tvář medvědovi? I na to můžete najít odpověď v Zoo OstravaFoto: Sergey Uryadnikov, Shutterstock.com

Jeďte na barbarskou olympiádu

Nic neodradí bojovníky barbarských olympijských her, aby se v sobotu utkali a oslavili tak keltský svátek Beltain. V Zemi Keltů v Nasavrkách ukážou svou sílu, odvahu a zručnost při loveckých a bojových disciplínách (hod oštěpem, lukostřelba, vrh prakem a třeba i nožem), a to v sobotu od 9 do 22 hodin bez ohledu na počasí. Jestli se na ně přijedete podívat, nebo se dokonce zúčastníte, pak se kromě zahřátí pohybem dočkáte i dostatku medoviny či piva a v plánu je i závěrečný táborák. Víc se dozvíte na stránkách pořadatele Země Keltů.

Možná se vám v Nasavrkách zalíbí natolik, že se tam budete chtít vrátit a projít si i okolí – pak si můžete najít i další výletní místa.

Foto: archiv Země Keltů

Sobotu můžete prožít na pravých barbarských olympijských hrách – bez ohledu na počasíFoto: archiv Země Keltů

Jsou ptáci geniální? 

Fascinuje vás, jak tažní ptáci trefí do tisíce kilometrů vzdálených míst, když tam nikdy nebyli? Jak vytuší, že se blíží bouřka, nebo jak si mohou pamatovat, kde si před půlrokem schovali potravu? Vypadá to, že používat hanlivé označení „ptačí mozeček“ asi nebude namístě. Ptačí mozek si totiž nezadá s mozkem primátů! Jestli vás tohle téma zajímá, pak nepřehlédněte knihu Genialita ptáků Jennifer Ackerman, která cestovala napříč světem, aby v pracovnách vědců i v terénu sesbírala nejnovější poznatky a předložila vám je se svým pověstným humorem a nadhledem.

Knihu vydalo Nakladatelství Kazda a stojí od 318 Kč.

Foto: nakladatelství Kazda

Můžeme vám garantovat, že označení ptačí mozek už nikdy nepoužijete v hanlivé souvislostiFoto: nakladatelství Kazda

Chcete vyrazit do přírody nebo na vycházku do města? Udělejte to! Tohle se stane,  když denně ujdete 10 tisíc kroků.

Reklama

Související témata:

Načítám