Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Luxusní hlavní chod je na světě! Také se vám už sbíhají sliny?Foto: Jakub Jurdič

Připravte si s námi bifteky s originální omáčkou, křupavým salátkem a hranolky z batátů!

1 hod., 10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Bifteky a hranolky
  • 800 g hovězího steaku
  • 500 g batátů
  • 1 dl oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
Omáčka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek listové petržele
  • 2 ks chilli papričky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks limetky
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Salát
  • 1 ks mrkve
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 1 hrst kešu
  • 1 ks papáji
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou salátu, aby stihl v lednici nasáknout všechny chutě. Červené i bílé zelí nakrájejte najemno a dejte do misky. Přidejte mrkev nakrájenou na proužky. Papáju oškrábejte a nakrájejte na drobné kousky a přidejte celé kešu oříšky. Všechny suroviny smíchejte, pak přidejte majonézu, ocet, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Salát nechte odpočinout v lednici.

02.

Do hlubší nádoby dejte celý svazek plocholisté petržele, česnek, olivový olej, šťávu z limetky a ocet. Chilli papričky opečte na sucho na pánvi, rozkrojte je a vyndejte semínka. Pak je přidejte ke zbylým surovinám a důkladně rozmixujte na jemnou kašičku. Podle chuti můžete dochutit solí, pepřem, ještě limetkou nebo další chilli papričkou. Omáčka by měla být lehce pikantní a osvěžující, s jasně zelenou barvou.

03.

Batáty očistěte, oškrábejte, nakrájejte na stejně široké hranolky a nechte chvíli vypotit. Další postup je čistě na vás, s batáty se dá pracovat stejně, jako s bramborami, takže je můžete ofritovat, dát je do trouby nebo osmažit na pánvi (jak správně na to, se dozvíte tady). Když jsou měkké a mají křupavý povrch, důkladně je osolte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Zatímco se budou dělat hranolky, pusťte se do přípravy masa. To nechte alespoň hodinu před tepelnou úpravou venku, aby mělo pokojovou teplotu. Pak ho osolte, opepřete a pořádně rozpalte pánev (v ideálním případě grilovací). Dejte na ni trochu oleje a maso opékejte z obou stran asi 4 minuty.

05.

Když je maso hotové, nechte ho 5 minut odpočinout, pak ho nakrájejte na plátky, pokryjte vrstvou petrželové chimichurri omáčky a podávejte s vychlazeným salátem a křupavými hranolky.

Související témata:

Načítám