Článek
Postup
01.
Začněte přípravou salátu, aby stihl v lednici nasáknout všechny chutě. Červené i bílé zelí nakrájejte najemno a dejte do misky. Přidejte mrkev nakrájenou na proužky. Papáju oškrábejte a nakrájejte na drobné kousky a přidejte celé kešu oříšky. Všechny suroviny smíchejte, pak přidejte majonézu, ocet, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Salát nechte odpočinout v lednici.
02.
Do hlubší nádoby dejte celý svazek plocholisté petržele, česnek, olivový olej, šťávu z limetky a ocet. Chilli papričky opečte na sucho na pánvi, rozkrojte je a vyndejte semínka. Pak je přidejte ke zbylým surovinám a důkladně rozmixujte na jemnou kašičku. Podle chuti můžete dochutit solí, pepřem, ještě limetkou nebo další chilli papričkou. Omáčka by měla být lehce pikantní a osvěžující, s jasně zelenou barvou.
03.
Batáty očistěte, oškrábejte, nakrájejte na stejně široké hranolky a nechte chvíli vypotit. Další postup je čistě na vás, s batáty se dá pracovat stejně, jako s bramborami, takže je můžete ofritovat, dát je do trouby nebo osmažit na pánvi (jak správně na to, se dozvíte tady). Když jsou měkké a mají křupavý povrch, důkladně je osolte.

Foto: Jakub Jurdič
04.
Zatímco se budou dělat hranolky, pusťte se do přípravy masa. To nechte alespoň hodinu před tepelnou úpravou venku, aby mělo pokojovou teplotu. Pak ho osolte, opepřete a pořádně rozpalte pánev (v ideálním případě grilovací). Dejte na ni trochu oleje a maso opékejte z obou stran asi 4 minuty.
05.
Když je maso hotové, nechte ho 5 minut odpočinout, pak ho nakrájejte na plátky, pokryjte vrstvou petrželové chimichurri omáčky a podávejte s vychlazeným salátem a křupavými hranolky.