Hlavní obsah

Steaky se smetanovou omáčkou

Hodnocení:
(5)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Pro dnešek jsme si pro vás připravili si steaky s jemnou smetanovou omáčkou a bezkonkurenční brambory na rozmarýnu.

Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g hovězí plece
  • 10 šalotek
  • 8 žampionů
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 40 ml brandy
  • 8 brambor
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Z plece nakrájejte 4 stejné steaky, osolte je a opepřete. Dejte si pozor na to, aby byly ukrojené kusy všude stejně silné, aby se rovnoměrně propekly.

Krok 2: V hlubší pánvi rozpalte olivový olej a steaky zprudka krátce opečte z obou stran. Vyjměte je a nechte odpočívat na talíři.

Krok 3: Šalotky, žampiony a 2 stroužky česneku nakrájejte nadrobno. Oheň stáhněte na polovinu, do pánve vložte šalotky a opékejte, dokud nezměknou. Pak přidejte žampiony, česnek a lžíci másla a nechte společně restovat ještě asi 5 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Zalijte worcestrem, přidejte dijonskou hořčici a důkladně promíchejte. Když je směs zeleniny krásně obalená, vlijte panáka brandy. Pokud máte v kuchyni digestoř nízko nad sporákem, nalévejte brandy velice opatrně, při flambování je totiž oheň poměrně vysoký.

Krok 5: Omáčku nechte probublávat, dokud se neodpaří všechen alkohol (poznáte to především podle vůně, ve které nebude alkohol vůbec cítit), vlijte do ní smetanu a pozvolna vařte další 3 minuty.

Foto: Jakub Jurdič

Až se z omáčky odpaří všechen alkohol, vlejte smetanu

Krok 6: Nakonec vraťte maso do omáčky. Pokud ho chcete mít jako my propečené medium (středně), nechte ho vařit v omáčce 4 minuty z každé strany. Pokud máte raději steaky propečené, dopřejte jim 8 minut z každé strany.

Foto: Jakub Jurdič

Aby byl steak medium, vařte ho v omáčce 4 minuty z každé strany

Krok 7: Brambory se slupkou omyjte a dejte vařit do osolené vody. Když jsou měkké, slijte je a rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky.

Krok 8: Na pánvi dejte rozpustit zbylé máslo, a brambory na něm začněte opékat. Zasypte nasekaným rozmarýnem a vylisovaným stroužkem česneku. Opékejte ze všech stran a snažte se, aby byly všechny brambory obaleny v rozmarýnu i česneku.

Foto: Jakub Jurdič

Česnekem do brambor šetřit nemusíte!

Krok 9: Podávejte společně s masem a omáčkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama