Hlavní obsah

Chleby a hubnutí: Které byste měli jíst a kterým se vyhnout?

Foto: thinkstock

Vše, co se tváří jako dietní, takové být vůbec nemusíFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlídáte si, co jíte, a v domnění, že to prospěje vaší postavě i zdraví, chroupáte místo chleba „polystyrenové“ chlebíčky nebo krekry? A víte, že zrovna na hubnutí moc vhodné nejsou?

Článek

Čtenářka Jana nám napsala, že by ji zajímalo srovnání chlebů, sucharů, „polystyrenů“, krekrů, rohlíků a jiného pečiva z hlediska kalorií, tuků a jiných látek. „Zjistila jsem, že ženy kolem mne stále víc tohle chroupou v domnění, že dělají něco dobrého pro své zdraví a hubnutí,“ divila se Jana. Proto jsme oslovili výživové specialisty ing. Ivu Veselou z Holmes Place a ing. Martina Škábu se soukromou praxí a požádali je o hodnocení různých typů chlebů. Jak dopadly? Podívejte se sami: seřadili jsme je pro vás od těch nejvhodnějších po nejméně vhodné pro hubnutí.

1. Lisované chleby

Charakteristika:To jsou přesně ty lepené, balené, čtvercové chleby, které od sebe jdou špatně oddělit. Mezi lidmi nepříliš oblíbené, někdy kvůli tomu, že po nich je těžko od žaludku.

Hodnocení: „Jedná se o nejvhodnější chleby pro redukci hmotnosti," tvrdí Iva Veselá. „Jde o namleté obilí s přídavkem soli, vody a někdy droždí. Tedy málo surovin, málo technologických procesů – tím si potravina zachovává přirozenost a vysokou biologickou hodnotu pro vaše tělo.“

2. Kváskové chleby

Charakteristika:Celozrnné nebalené čerstvé, najdete je v bioochodech či na farmářských trzích.

Hodnocení:„Stoprocentně žitný kváskový, špaldový či grahamový chléb je výborný pro vysoký obsah vlákniny v moukách. Kvalitní kváskový chléb tělu dodá díky kvásku tak potřebné probiotické bakterie. Jen opatrně v případě špaldy, která má stále agresivnější lepek než žitná mouka," upozorňuje Martin Škába.

3. Křehké plátky

Charakteristika:Tenké plátky suchých chlebíčků, doporučované coby dietní svačinky.

Hodnocení:„Mají nízkou energetickou hodnotu, nízký obsah tuku, obsahují vlákninu, sice vyšší glykemický index a jsou nevhodné, pokud by se jedly pouze samotné, což mnozí lidé dělají,“ uvádí Martin Škába. „Pokud je ale jíte s dostatkem zeleniny – nejlépe aspoň 200 g – a taky s bílkovinou a trochou zdravých tuků, tím se glykemický index podstatně sníží.“

4. Pufované chleby

Charakteristika:Známé jako polystyrenové.

Hodnocení: „U redukce hmotnosti mají tu výhodu, že neobsahují přidaný tuk – pokud se do nich nepřidávají navíc semínka,“ uvádí Iva Veselá. „Z hlediska glykemického indexu ale vhodné nejsou – polysacharidy jsou štěpené na lehce stravitelné škroby, po kterých za chvíli máte hlad. Zvyšují hladinu krevního cukru, a tím se právě hlad dostaví rychleji.“

5. Suchary

Charakteristika:Není suchar jako suchar a je potřeba číst obaly potravin, z čeho je vyrobený. Od toho se také odvíjí glykemický index.

Hodnocení:„Běžné, levné suchary se vyrábí často z kukuřičné mouky, která má vysoký GI," popisuje Iva Veselá. Podle ní je proto nutné (stejně jako u pufovaných) k nim přidat například plátek šunky nebo sýra než je jíst samotné. „O poznání lepší jsou suchary, které jsou vyrobené například z grahamové nebo žitné mouky a u kterých je přidané například slunečnicové semínko. Obsah tuku je sice vyšší, ale zato sníží glykemický index.“

6. Tmavý chléb

Charakteristika:Jde o bílé pečivo s přídavkem malého množství celozrnné mouky (někdy i vláknina nebo semínka navíc).

Hodnocení:„Nutričně je o něco lepší, ale mezi top potraviny se neřadí. Hnědá barva je chlebům dodávaná přídavkem sladu nebo karamelového barviva. Tyto ingredience nejsou zdraví škodlivé, jen zdánlivě připomínají zdravý chléb,“ varuje Iva Veselá.

7. Bílý chléb

Charakteristika:Nejoblíbejší české pečivo.

Hodnocení:„Jedná se o produkt z bílé pšeničné mouky s vysokým GI, chybí vitaminy, minerální látky, stopové prvky a vláknina," říká výživová odbornice Iva Veselá s tím, že vás bílý chléb zasytí podstatně méně a budete mít po něm brzy hlad. Pokud chcete hubnout, vynechte ho.

8. Krekry

Charakteristika:Sušenky, na něž vás v reklamách často zvou jako na svačinku.

Hodnocení:„Vypadají většinou jako netučné suché sušenky, ale na obalu potravin u nich často najdete vysoké hodnoty tuků, bohužel nejen ze zdravých semínek,“ říká Iva Veselá a dodává: „Nespokojte se s lákavým názvem produktu, ale čtěte jeho složení."

Podívejte se ještě do tabulky, kde uvádíme přesné informace dalších často nakupovaných výrobků.

Po kterém chlebu nejčastěji saháte vy, když hubnete?

Související témata:
Porovnání

Načítám