Hlavní obsah

Rakovina prsu ohrožuje ženy i muže! Jak ji poznat včas?

Foto: lovelyday12, Shutterstock.com

Foto: lovelyday12, Shutterstock.com

Reklama

Proč byste si už od dvaceti měli pravidelně kontrolovat prsa a nehledat v nich jen bulku? Rakovina prsu není onemocnění jen starších žen, ale ohrožuje i mladé a týká se také mužů!

Článek

Jednou za měsíc si prohmatat prsa a zjistit, zda necítíte něco, co v nich být nemá. Tak málo někdy stojí mezi vaším životem a úmrtím na rakovinu prsu. Ročně lékaři odhalí přes sedm tisíc těchto nádorů a 1600 žen na ně ročně umírá.

Rakovinu prsu nemají jen starší ženy

Rakovina prsu postihne každou desátou ženu a ročně ji odhalí zhruba u 40 mužů. Rozhodně se ale netýká jen starších ročníků. „Mojí nejmladší pacientce s rakovinou prsů bylo 23 let,“ říká mamoložka MUDr. Renata Kalajová z Perfect Clinic. I proto doporučuje pravidelné samovyšetření prsou a k tomu jednou za rok preventivní ultrazvukové vyšetření od 30 let. A pokud se rakovina prsu nebo vaječníků objevila v rodině, pak už od 20 let. Čím mladší žena totiž onemocní, tím rychleji nádor roste.

Genetika napoví, ale nerozhoduje

To, že se v rodině nemoc nikdy neobjevila, není zárukou, že nemůžete být první – až 80 % žen onemocní i bez předchozí rodinné anamnézy. „Ženy, které vědí, že se u nich vyskytla rakovina prsu nebo vaječníku v přímé příbuzenské linii u dvou a více žen, by měly absolvovat vyšetření na specializovaném genetickém pracovišti. Podle výsledků lze stanovit individuální plán kontrol na mamografu, ultrazvuku nebo na magnetické rezonanci,“ říká primářka mamografického pracoviště EUC Kliniky Ostrava Jana Vymětalová.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

V případě, že si v prsu nahmatáte bulku, okamžitě to konzultujte s lékařemFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Kdo je ohrožená skupina

Příčiny vzniku rakoviny prsu zatím nejsou známé, ale za hlavní rizikové faktory se považuje časný nástup menstruace (před 11. rokem), pozdní menopauza (po 55. roce), první těhotenství (po 30. roce), nebo naopak bezdětnost, užívání hormonální antikoncepce, ale i opakované hormonální léčby při umělém oplodnění.

„Dalším rizikovým faktorem je obezita, nedostatek fyzické aktivity nebo vyšší konzumace alkoholu,“ říká Jana Vymětalová. Riziko naopak snižuje dlouhodobé kojení, ale nelze ho považovat za stoprocentní ochranu.

Jak poznat rakovinu prsu

Rakovina prsu je zrádná tím, že ji v počátečních stádiích můžete snadno přehlédnout. Mnoho žen si myslí, že ji nemají, pokud si nenahmatají bulku v prsu. Existuje ale celá řada dalších příznaků – zploštělá, nebo vpadlá bradavka, zvětšení, ztuhnutí nebo zarudnutí prsu. Na prsu se může objevit i struktura připomínající pomerančovou kůži. Varováním je výtok či krvácení z bradavky nebo změny připomínající ekzém. Zpozorněte i v případě, když nahmatáte otok, nebo bulku v podpaží či v jamce klíční kosti.

V takovém případě neprodleně informujte svého lékaře. Ten by vás měl poslat na mamografické vyšetření, které v prsní tkáni odhalí už změnu menší než jeden milimetr.

U mužů se projevuje bulkou pod bradavkou, nebo u dvorce, vtažením, nebo deformací bradavky. Muži často přichází s již pokročilým prsním nádorem ve formě kožního vředu.

Foto: flywish, Shutterstock.com

Rakovina prsu se neprojevuje jen bulkou, má i další příznakyFoto: flywish, Shutterstock.com

Jak si vyšetřit prsa

Součástí samovyšetření je už to, že si budete všímat výše popsaných změn na prsou. Měli byste je také pečlivě prohmatat – u žen nejlépe mimo dobu menstruace, u mužů kdykoli.

Uchopte jedno prso oběma dlaněmi a prohmatejte svisle i vodorovně. Hledejte výstupky, nerovnosti, zatvrdlá místa. Pak prso prohmatejte krouživými pohyby prstů – na to je nejlepší lehnout si na záda. Cílem je prohmatat i hlubší vrstvy prsní tkáně. Pravé prso prohmatávejte levou rukou a naopak. Nezapomeňte prohmatat i podpaží a jamky nad klíční kostí. Varováním jsou jakékoli bulky nebo otoky.

Důležité je přijít včas

„Mnoho žen odkládá v souvislosti s koronavirem návštěvu lékaře i ve chvíli, kdy mají na základě samovyšetření pocit, že s jejich prsy není něco v pořádku. Před tím bych chtěl varovat, měly by reagovat co nejrychleji,“ radí MUDr. Borek Frydrych, vedoucí lékař Diagnostického centra Agel z Nového Jičína.

Odhalit nádor v prsu co nejdřív je totiž zásadní, neboť to zvyšuje šanci na uzdravení, při operaci je odebráno méně tkáně a nehrozí jeho odebrání, kterého se ženy mnohdy nejvíc bojí.

Reklama

Načítám