Hlavní obsah

Plešatění jako výhradně mužský problém? Mýtus!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár vypadaných vlasů po česání je úplně normální. Jakmile však na hřebenu zůstávají celé chuchvalce, nastává problém. Může se jednat o známku alopecie neboli plešatění, kterým už dávno netrpí jen muži!

Článek

Pro muže představuje alopecie velmi nepříjemnou záležitost, avšak pro ženu to může být hotová katastrofa, která s sebou nese i nemalé psychické potíže. Nadměrné vypadávání znamená ztrátu více než 100 vlasů za den. Jestliže je ztráta velká a dlouhodobá, jedná se o alopecii, neinfekční onemocnění, pro které je typická ztráta vlasů i ochlupení. Existuje několik typů této choroby a její příčiny jsou různé.

Co je to alopecie

„Alopecie a plešatění jsou v podstatě synonyma. V Česku je u žen nejčastější příčinou ztráty vlasů androgenní alopecie a potom také areatní alopecie, kdy vlasy vypadávají z lokálních ložisek. Na hlavě pacienta tak vznikají jednotlivé lysé plošky,“ uvádí MUDr. Olga Shalamová, tricholožka kliniky estetické medicíny Mediestetik.

U nás je zhruba 35 procent žen, které trpí nějakým typem alopecie, a jejich počet se stále zvyšuje. Ženy začínají plešatět mezi 25. a 35. rokem.

Nejběžnější je androgenní alopecie. Je dána geneticky a způsobuje ji mužský hormon testosteron. Vlasové kořínky jsou na hormon zvýšeně citlivé, ztenčují se, posouvají se rychleji k svrchním vrstvám kůže a vypadávají. Proto také tento problém častěji postihuje muže, avšak není výjimkou ani u žen. Kštice začne řídnout nejdříve nad čelem, vlasy ustupují, pak se objeví pleška na zátylku, kouty se zvětšují a nakonec může být postižena celá hlava.

Foto: Profimedia

Alopecie často bývá dědičná, ale může za ní stát i stres a obecně špatná životosprávaFoto: Profimedia

Příčiny alopecie: geny i životospráva

Je rozdíl mezi přechodnou a trvalou ztrátou vlasů. Přechodný výpad má mnoho důvodů: příliš utažené účesy a dredy, těhotenství, fyzické i duševní vypětí, užívání některých léků, podvýživa a různá onemocnění (např. chudokrevnost, cukrovka, lupenka, cirhóza, syfilis atd.). V takovém případě se nejčastěji jedná o difúzní alopecii, kdy je prořídlý porost na celé hlavě, a po odstranění příčiny vlasy dorostou či zesílí.

„U žen se většinou jedná o souhru více faktorů v jeden okamžik. Nejčastější příčinou je stres, hormonální dysbalance, porucha činnosti štítné žlázy, ale také se může jednat o nedostatek mikroživin, což velmi úzce souvisí s životosprávou,“ vysvětluje tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra Clinical Hair.

Trvalá ztráta vlasů je dána často geneticky – například androgenní typ alopecie je považován za téměř čistě dědičný. Někdy je za tím i autoimunitní zánět, kdy tělo likviduje vlastní vlasové folikuly. Postiženým se začnou dělat kulaté lysinky (areatní alopecie), které se mohou rozšiřovat do úplné ztráty vlasů, někdy vypadá ochlupení z celého těla.

Jak se projevuje alopecie: kdy zpozornět

Kvůli pár vypadaným vlasům hned šílet nemusíte. Každému člověku za den vypadne minimálně 100 vlasů a po umytí to klidně může být až 300. Jak tedy alopecii v počáteční fázi zpozorovat?

„Nejčastěji si alopecie lze všimnout při mytí a česání vlasů, kdy pozorujete větší množství vypadnutých vlasů než obvykle. Další známkou je větší množství vypadnutých vlasů nalezených ráno na polštáři. Klientky si většinou stěžují na svědění, pálení, pnutí a bolestivost vlasové pokožky, které předtím nebylo,“ popisuje Lenka Kašpaříková.

Foto: Profimedia

Jakmile pozorujete, že vám vlasy padají po celých chuchvalcích, určitě začněte problém řešit. Jako u všeho i v tomto případě platí – čím dříve, tím lépeFoto: Profimedia

Vyšetření a léčba

V takovém případě navštivte kožního lékaře nebo trichologa. Bývá nutné i vyšetření praktickým, interním či ženským lékařem, aby se zjistil vliv hormonů, nedostatku živin či případných dalších onemocnění. Zjistit příčinu nadměrného vypadávání vlasů nebývá snadné, a i když se odhalí, je úspěch terapie dost nejistý.

Používá se tekutý dusík ve spreji, lokální kortikosteroidy, nejrůznější hormonální přípravky na potírání vlasové pokožky, léčba UV zářením, injekce vitaminu B12 nebo posilující séra pro růst vlasů. V některých případech je třeba kombinovat více druhů léčby.

„Existuje několik typů alopecií, které jsou v současné době neřešitelné. Jedná se zejména o totální alopecii, která je následkem autoimunitního onemocnění, a jizvicí alopecii. V těchto případech se již ani nedoporučuje transplantace vlasů, jelikož vlasové folikuly nejsou produktivní a zasazený štěp by se neuchytil. Paruka je tedy nejlepším řešením,“ říká Lenka Kašpaříková.

Alopecie

  • Popis - Nadměrné vypadávání vlasů, ztráta vlasů. Někdy se jedná o dočasný stav, jindy o trvalý.
  • Příznaky - Vytvářejí se lysiny, někdy je hlava holá celá. Někomu vypadá i ochlupení na těle.
  • Léčba - Záleží na příčině. Dědičnost, autoimunitní porucha, příznak jiné choroby, hormonální vlivy, nevhodný účes… Některé typy jsou neléčitelné.
  • Statistika - Zhruba 35 % českých žen trpí nějakým typem alopecie.
  • Prevence - Zdravý životní styl, dostatek živin, vhodné účesy a péče o vlasy. U geneticky, autoimunitně i hormonálně podmíněných stavů prevence neexistuje.

Alopecie je psychicky velice náročná. Pokud trápí i vás, nezoufejte: japonští vědci odhalili, že by plešatost mohly léčit hranolky z fastfoodu. Tak dobrou chuť!

Reklama

Načítám