Hlavní obsah

Rakovina ji připravila o obě ňadra. A nová tahle žena nechce

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrovna skončila s kojením nejmladšího synka, když si nahmatala bulku v prsu. Diagnóza byla zdrcující – rakovina. Jamie Lee (41) se ale rozhodla tenhle boj vyhrát a odmítla jakkoli riskovat. Nechala si odstranit vejcovody, vaječníky a obě prsa a nová si udělat nenechala. Krásná se cítí i bez nich. Však posuďte sami.

Článek

Na rok 2012 Jamie Lee z amerického Michiganu nikdy nezapomene. Právě přestávala kojit svého mladšího syna, když ji začala trápit vystřelující bolest v hrudníku, a navíc si nahmatala bulku v prsu. Okamžitě šla k lékaři, který měl za to, že půjde o nezhoubnou cystu.

Diagnóza rakovina

Doktor poslal Jamie Lee na ultrazvuk a biopsii. Výsledky přišly 14. prosince 2012, na to mladá žena asi nikdy nezapomene. Diagnóza zněla jasně – rakovina prsu. „Byla jsem zdrcená, vystrašená, nešťastná. Ale mám dvě malé děti, které chci vidět vyrůstat, proto jsem se rozhodla pro to nejradikálnější řešení, které představovalo nejjistější způsob, jak nemoc porazit,“ vzpomíná Jamie Lee. Nechala si odstranit vaječníky a vejcovody a absolvovala oboustrannou mastektomii, po níž následovalo několik kol náročné chemoterapie.

Foto: Profimedia.cz

V nemocnici jí odstranili nejen prsa, ale i ženské orgány, aby se riziko rozšíření nemoci snížiloFoto: Profimedia.cz

Být s dětmi je víc než nová prsa

Mladá žena si uvědomovala, že jde o velmi radikální a drastické řešení, ale nehodlala nic riskovat. Chtěla udělat vše, co jen jde, a to hned. Podstupovat léčbu a snažit se při tom zachránit svá prsa, aby se pak třeba nemoc vrátila, odmítla. Svá ňadra nepokládala v tu chvíli za důležitá, zásadní pro ni bylo žít a moci být se svými dětmi.

Samozřejmě ale plánovala, že až to bude možné, podstoupí plastickou operaci a nechá si udělat nová prsa. Jenže na začátku tohoto procesu si prošla nepříjemnou infekcí, kvůli níž strávila několik týdnů v nemocnici.

Po téhle zkušenosti se rozhodla, že už o nová prsa nestojí. Nechtěla být v nemocnici už ani den, stála jen o to, věnovat se co nejvíc svojí rodině.

Foto: Profimedia.cz

Nevadí jí ukazovat své tělo nahé, vidí ho jako krásnéFoto: Profimedia.cz

Krásná i bez prsou

Rozhodla se milovat své tělo takové, jaké je, tedy i bez poprsí, a tohoto rozhodnutí prý nikdy nelitovala. „Své jizvy i tělo vnímám jako symbol své síly, schopnosti porazit tak nebezpečného protivníka, jakým rakovina je,“ tvrdí Jamie Lee.

Nedávno se zapojila do focení pro mamografické oddělení místní nemocnice a při něm si ověřila, že i s plochým hrudníkem se může cítit žensky a přitažlivě. Svou odvahou ukázat, jak vypadá tělo po mastektomii, chce apelovat na všechny ženy, aby nepodceňovaly prevenci a nebály se případně nemoci postavit.

Foto: Profimedia.cz

Sluší jí to, co říkáte? Foto: Profimedia.cz

Rakovina prsu postihuje čím dál víc žen. Ale není jediná. Tohle je 5 nejčastějších rakovin, které hrozí ženám. Jak je poznáte?

Reklama

Načítám