Hlavní obsah

Chystáte se pomoc lidem z Ukrajiny? Tohle (ne)dělejte a tyto věci promyslete

Foto: Hamara, Shutterstock.com

Foto: Hamara, Shutterstock.com

Reklama

Celý svět se zděšením sleduje ruskou agresi na Ukrajině. A velká část lidí se snaží pomoci a podpořit ty, kteří před válkou prchají, i ty, kteří to nestihli, a samozřejmě i ty, kteří hrdě proti agresorovi bojují v první linii. Češi prokázali, že jsou solidární národ plný lidskosti. Přesto i pomoc má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat.

Článek

Organizace Člověk v tísni hlásí, že ve sbírce na pomoc Ukrajině již vybrala přes miliardu a půl korun. Je to rekordní částka, nikdy víc peněz lidé v Česku na pomoc druhým trpícím katastrofou nepřispěli. Stejné mohutně také lidé nakupují hmotnou pomoc mířící do míst válečného konfliktu, dobrovolně pomáhají nebo otevírají dveře svých domovů a nabízejí střechu nad hlavou těm, kteří o ni ze dne na den přišli.

Je to úžasné a právem na sebe můžeme být pyšní! Ale i pomáhat je potřeba s rozmyslem, cíleně a tak, jak si můžeme dovolit. Tady je několik základních rad pro všechny, kteří nechtějí být lhostejní a zlu čelit, jak jen to jde.

Poslechněte si, jak mluvit s dětmi o válce s psychiatričkou Alinou Kulakovskou: 

1. Nejdřív se zamyslete

Jste plní emocí, ochromuje vás vztek, lítost, soucit, strach. Máte nutkavou potřebu něco udělat, hned a za jakoukoli cenu. To je ale velká chyba. Pomáhat je samozřejmě potřeba, ale v takové míře, jakou si můžete dovolit.

Než vyrazíte na nákup humanitární pomoci, než odešlete peníze nějaké organizaci, než darujete půlku své domácnosti potřebným, zastavte se a přemýšlejte. Co si doopravdy můžete dovolit? Jakou částku ze svého měsíčního rozpočtu můžete postrádat, v čem se můžete uskromnit? Jaké věci můžete nabídnout potřebným, protože vám skutečně scházet nebudou? Je to opravdu váš pokoj?

Především ve chvíli, kdy se rozhodnete nabídnout uprchlíkům ubytování u sebe doma, dobře přemýšlejte. Opravdu není ostuda vyhodnotit, že tohle není to pravé pro vás. Řada lidí má romantické a ušlechtilé představy, ale je třeba také počítat s určitým snížením komfortu, s menší mírou soukromí, se zvýšeným hlukem (jde většinou o ženy s dětmi) a hlavně s tím, že to není na pár dní. Vše může samozřejmě komplikovat i jazyková bariéra, ale třeba i to, že mohou být jiní než vy, mít jiné životní tempo a své problémy, prostě vaše očekávání a realita se mohou diametrálně lišit.

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Můžete se zapojit jako dobovolník, i ty je ale potřeba koordinovatFoto: Drop of Light, Shutterstock.com

2. Čeho máte „dostatek“

Někdo má peníze, jiný domácnost plnou věcí, které vlastně nepotřebuje, jiný čas a další třeba schopnosti a dovednosti, které se zrovna hodí. Tak se jednoduše zamyslete, čeho zrovna vy máte „dostatek“. V čem vynikáte, co vám jde nejlépe, v jaké oblasti můžete být prospěšní.

Základní představu si uděláte na stránkách Pomáhej Ukrajině, což je centrální místo, kde můžete nabídnout svou pomoc. Svoji pomoc nabídnete prostřednictvím formuláře, může jít o nabídku půjčení auta nebo přímo rozvoz potřebných věcí, práce v administrativě, tlumočení a podobně.

A brzy se bude navíc portfolio možností, jak pomoci, rozšiřovat – budou potřeba lidé, kteří pohlídají děti. Silné paže, které pomohou uprchlým rodinám se stěhováním. Každý, kdo může pomoci s jazykovou bariérou, bude vyvažován zlatem. A tak opravdu zvažujte, kde se zrovna vy nejvíc uplatníte, třeba váš čas teprve přijde!

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

3. Hlavně koordinovaně a cíleně

První dny byly plné zmatku a chaosu, ale veškerá pomoc se už začíná stávat koordinovanější, jasnější, efektivnější. Zapomeňte tedy na impulsivní akce typu „ráno sednu do auta, pojedu na hranice a pomůžu nějakým uprchlíkům“. Stejně tak kontraproduktivní může být zahlcovat různé organizace třeba oblečením bez předchozí domluvy nebo vyrazit s navařenou polévkou na nádraží vítat uprchlíky.

Pro efektivní pomoc je potřeba si opravdu zjistit, co je a co naopak není potřeba. Jinak vyplýtváte svůj čas, peníze, síly, a ještě budete cítit frustraci a zklamání. Pomoc potřebují druzí, nejde o váš dobrý pocit z toho, že jste šlechetně věnovali staré oblečení do sbírky, i když s dobrým úmyslem. Pomoc velmi profesionálně organizují jednotlivé obce, města, kraje, ale i stát, který pro to zřídil velmi přehledné webové stránky nasiukrajinci.cz. Tady můžete například zjistit, jaké sbírky, kde a na co konají, i další místa, kde je potřeba aktuálně nějaká síla. Nabídky ubytování můžete posílat Správě uprchlických zařízení Ministerstva vnitra e-mail ubytovaniukrajina@suz.cz.

Sledujte i další organizace a spolky a aktuální potřeby. Je jich opravdu hodně. Například Dům národnostních menšin v Praze, Integrační centrum Praha, Organizace pro pomoc uprchlíkůmVyužijte jejich služeb a znalostí, tak docílíte toho, že vaše ochota pomáhat bude využita na sto procent.

Pak jsou tu nejrůznější humanitární organizace v čele s Člověkem v tísni, Červeným křížem, Adrou a spoustou dalších, kteří mají s podobnými situacemi cenné zkušenosti a jednoduše ví, co a jak.

4. Plánujte i do budoucna

Myslete na to, že i když první dny a týdny jsou a budou těžké, pomoc bude potřeba i v daleké budoucnosti. Uprchlíci sem budou z Ukrajiny proudit delší čas a po vyřešení základních potřeb (bydlení, ošacení, strava…) budou potřebovat jinou, ale možná o to potřebnější podporu. Bude potřeba je začlenit do společnosti, jejich dětem zajistit přístup ke vzdělání, rodičům najít pracovní místa. Poskytnout jim psychologickou pomoc, protože válka nechává na duši velké šrámy. Pokud budou boje pokračovat, samozřejmě stále bude potřeba humanitární pomoc proudící přímo na Ukrajinu. A když válka skončí a Ukrajina se ruskému agresorovi ubrání? Obnovit zničenou zem bude stát nemalé úsilí!

Takže rozhodně se nevyčerpejte hned na startu, naopak se pokuste své síly rozložit a připravit se třeba na menší, ale o to pravidelnější a dlouhodobější pomoc. Koneckonců je to jedna z věcí, na kterou upozorňují i humanitární organizace. Jakmile opadne největší krize, řada lidí nabyde pocit, že pomáhat již není třeba. Ale víc mýlit se nemohou!

Češi, děkujeme! Jste skvělí, máte srdce na pravém místě. Tihle lidé nás teď opravdu potřebují. Ukrajinka Julia: Nejtěžší den pro ženy a děti byl, když se loučily. Nevědí, jestli své muže uvidí

Reklama

Načítám