Hlavní obsah

Miminko narozené při bombardování i žena, jejíž tvář obletěla svět: dnešní MDŽ patří ženám Ukrajiny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je Mezinárodní den žen. Ne všechny se ale mohou těšit na květinu, objetí či projev úcty a lásky. Mnohé trpí, jak jen ženy mohou. Samy, bez svých mužů, kteří bojují za svobodu jejich země. Jen s dětmi a pár nezbytnostmi prchají před válkou nebo se schovávají v bunkrech, sklepích nebo metru a doufají, že se jim smrtící bomby vyhnou. Tohle jsou Ukrajinky, které jsou symbolem kruté války. Ženy, které zaslouží obdiv!

Článek

Mezinárodní den žen je svátek, který se slaví celosvětově. Od roku 1975 ho uznává i OSN a je připomínán jako mezinárodní den boje žen za rovnoprávnost, spravedlnost a mír. Jenže právě mír je už i kousek od nás nedostatkové zboží. Alespoň symbolicky vzdejme hold silným Ukrajinkám. Těm, co mají jméno, i těm bezejmenným. Ani v nejtěžších chvílích neztrácejí odvahu, odhodlání, lásku a schopnost bít se za své nejbližší jako lvice.

I z těchto důvodů jsme rozhodly věnovat MDŽ ukrajinským ženám, více o naší iniciativě Místo kytky pomoc si přečtěte zde.

Učitelka Olena Kurilova

Její fotka obletěla svět hned v prvních dnech války na Ukrajině. Byla to bezejmenná žena se zakrvácenou tváří, obvazem na hlavě. Jeden z prvních očividných a bolestivých důkazů, že jde o skutečný válečný konflikt. Ne ten, který se odehrává na politických jednáních, ne ten, kde se dohadují diplomaté v kvádrech, ale ten, v němž umírají lidé. Ten, který ničí, zraňuje, zabíjí.

Tahle žena už má jméno. Je to Olena Kurilova, učitelka z Charkova, která se neprovinila ničím jiným, než že šla v pátek 24. února domů. Bytový komplex, kde bydlela, ale poničil ruský nálet. I tak měla Olena štěstí, protože přežila.

Foto: Profimedia.cz

Tohle byl jeden z prvních snímků, které dokázaly, že ve válce trpí civilistéFoto: Profimedia.cz

První dáma Ukrajiny

Studovala architekturu, ale nakonec se začala věnovat psaní. Živila se jako scenáristka a zamilovala se do herce a komika Volodymyra Zelenského (44). Toho si také v roce 2003 vzala. Že z ní ale jednou bude první dáma Ukrajiny, netušila. Koneckonců Olena Zelenska (44) politické aktivity svého muže moc nepodporovala, nemá ráda záři reflektorů, raději má klid a neveřejný prostor.

Role první dámy se ovšem zhostila se ctí. Důstojně se chová také v těchto pro Ukrajinu těžkých časech. Její muž je nejen politik, ale stal se tváří ukrajinského odhodlání, hrdinou, který se postavil vedle obyčejných Ukrajinců a bojuje za mír a svobodu své země. Muž, který je pro ruské zabijáky cílem číslo jedna, údajně už na něj byly spáchány tři pokusy o atentát. A ona, jako první dáma, je s jejich dvěma dětmi samozřejmě cílem číslo dvě. Přesto zůstává, neutíká a doufá.

Foto: Profimedia.cz

Manželka ukrajinského prezidenta, manželka hrdiny, která sama má odvahy na rozdáváníFoto: Profimedia.cz

Manželka ukrajinského velvyslance

Nemusí se schovávat v bunkru, ani se bát o holý život, nečeká dlouhé hodiny u hranic, přesto je Olga Perebyjnis válkou na Ukrajině, ve své rodné zemi, zasažena velmi silně. Je manželkou ukrajinského velvyslance v ČR a nejspíš jen těžko zadržuje slzy nad zprávami, které z její země přicházejí. S manželem veřejně vystupuje a zapojuje se do pomoci Ukrajině.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Manželka ukrajinského velvyslance Olga Prebyjnis se snaží pomoci, jak se dáFoto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Novorozeně z kyjevského metra

Život je silnější než smrt, láska dokáže víc než nenávist. A ani ty nejničivější bomby nemohou porazit zázrak zrození a sílu lidského života. Symbolem se stalo miminko, holčička Mia. Porodila ji třiadvacetiletá žena v pátek 25. února v kyjevském metru, které se proměnilo v úkryt před ruskými nálety. Na svět jí pomohli policisté a záchranáři, kteří byli v krytu. A tehdy i v atmosféře plné strachu, nejistoty a utrpení zavládlo alespoň na chvíli štěstí.

Foto: Profimedia.cz

Na zázrak zrození je i válka krátká. Tohle miminko se narodilo v kyjevském metruFoto: Profimedia.cz

Bezejmenné hrdinky všedního dne

Svět oslavuje hrdinství ukrajinských vojáků i obyčejných mužů, kteří se zbraní v ruce neohroženě brání svou zem. Stejný obdiv si ale zaslouží i ženy, které zůstaly ze dne na den na všechno samy, hlavně na děti. A zatímco jejich muži bojují, tyhle ženy se je snaží dostat do bezpečí.

Utíkají před válkou a jen s pár nejnutnějšími věcmi se vydávají na dlouhé a vyčerpávající cesty směrem k hranicím, za nimiž je mír. Nevědí, co s nimi bude, ale doufají, že v sousedních zemích najdou pro sebe a své děti to nejdůležitější – bezpečí. Těm všem patří náš obdiv, solidarita a ochota pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Všechny ženy, které s dětmi prchají před válkou, dokazují, jak silné dokážeme býtFoto: Profimedia.cz

JAK POMOCI

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, kam nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Ověřené informace najdete v tomto článku: Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

Informace nalezete také na on-line tržišti Pomáhej Ukrajině, které si dalo za cíl koordinovat nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala k potřebným.

Právní, psychologickou podporu, překladatelskou či sociální pomoc najdete také na stránkách YOUkraine.live.

Reklama

Načítám