Hlavní obsah

6 kroků k bezchybnému zazimování zahrady. Děláte je správně?

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

První polovina podzimu byla hodně teplá, což svádí k tomu, odložit nezbytné zahradní práce na začátek prosince. Jenže kdo ví, jaký bude? Začněte raději hned.

Článek

Během jednoho víkendu stejně vše nezvládnete, to byste museli mít zahrádku jako dlaň. Rozdělte si jednotlivé kroky do více etap.

1. V první řadě trávník

S ohledem na relativně teplé počasí můžete trávník naposledy posekat teď v listopadu. Pak se věnujte vertikutaci, při níž travní drny prořežete a odstraníte travní plsť. Pokud jste se k zahradě dostali letos, třeba jste ji zdědili a je trochu zanedbaná, místo vertikutace řešte hlubší provzdušnění (aerifikaci). Použijte aerifikátor nebo vidle s dutými hroty, s nimiž v zemině vytvoříte otvory do hloubky několika centimetrů (při vertikutaci jde o hloubku několika milimetrů). Pak je vyplňte křemičitým pískem, stačí ho nasypat na celou plochu a rozhrnout. V listopadu ještě můžete hnojit, přípravek by měl obsahovat hodně draslíku a méně dusíku, potom trávník zavlažte.

Foto: Hornbach

Při vertikutaci se zbavíte rovněž mechuFoto: Hornbach

Foto: Mountfield

Nože vertikutátoru MVP 40 G zabírají do hloubky několika milimetrů, cena 14 450 KčFoto: Mountfield

2. Stromy a keře

Zatím moc nepršelo, ale nečekejte, jestli se to zlepší, a dřeviny pořádně zalijte. Jehličnaté i listnaté stromy a keře zbavte suchých větví, případně odumřelých květenství, ale už je nezkracujte ani nezastřihávejte. Ke kořenům stromů a některých keřů jako růže, hortenzie či zlatice nahrňte více zeminy nebo použijte mulč (sláma, posekaná tráva, listí, kůra), jako ochranu před mrazem.

Když máte zahradu na venkově či poblíž lesa, stromy chraňte před zvěří. Kmeny omotejte pletivem, prodyšnou textilií nebo jutou, menší keře zakryjte celé. „Kůra mladých stromů může při mrazu a současně silném slunečním záření odráženém od bílého povrchu sněhu praskat, omotáním chráníte stromky nejen před zvěří, ale také proti praskání kůry,“ připomíná zahradní architektka Julie Šabatová z Fire Garden.

Foto: Hornbach

U kbelíkových rostlin lze na ochranu před zimou využít takzvané zakrývací rouno, například z juty, vliesu, kokosových vláken. Cena vliesu 199 Kč/1 x 5 m Foto: Hornbach

3. Bylinky a trvalky

Hodně bylinek se nechává na záhonech (třeba tymián, šalvěj, saturejka, dobromysl, máta). Naše zimy většinou venku zvládne také levandule. Naopak rozmarýn či bobkový list odneste domů a přezimujte na chladném a světlém místě.

A u trvalek? Některé z nich, třeba třapatky a hvězdnice, nemusíte zbavovat uschlých částí – slouží jako ochrana kořenů před mrazem. Ale choulostivé rostliny typu kopretiny a chryzantémy u kořenů zakryjte. Navíc chryzantémy nyní ještě zdobí květy. Zbavit je odumřelých nadzemních částí lze i během zimy, případně na jaře. Okrasné traviny stačí svázat. „Většinu ostatních trvalek před zimou sestřihněte těsně u země,“ říká Julie Šabatová.

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Levanduli můžete před zimou přikrýt chvojímFoto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Foto: Fire Garden

Chryzantémy vás ještě nyní můžou těšit květy, likvidovat odumřelé části budete pozdějiFoto: Fire Garden

4. Zpracujte volné záhony

Půdu prázdných záhonů zryjte, podstatné je to hlavně u jílovité zeminy. Přitom můžete zapracovat zelené hnojivo neboli rostliny obohacující půdu. U větších ploch usnadní práci kultivátor čili kypřič půdy. Pokud ho nemáte, můžete si ho stejně jakou jinou zahradní techniku půjčit.

Foto: Mountfield

S rýčem a rycími vidlemi Kent & Stowe vám půjde práce lépe od ruky, cena 649 KčFoto: Mountfield

5. Údržba pomocníků a další práce

Sezona prací na zahradě se nám pomalu chýlí ke konci a sekačky, traktory, křovinořezy i další stroje potřebují údržbu. „Letos se sice v tropickém létě tolik nesekalo, ale na druhou stranu, kvůli vysokým teplotám pracovaly stroje často v extrémních podmínkách, což kladlo vysoké nároky na olej nebo filtry, protože byla extrémní prašnost. Proto je posezonní údržba strojů nezbytná,“ připomíná Filip Werner z Mountfieldu.

Každý stroj by se měl v první řadě dokonale vyčistit. To znamená zbavit ho hrubé nečistoty třeba pomocí špachtle nebo ho vyfoukat kompresorem. Zbytek dočistěte vlhkým hadříkem a pak vysušte suchým. Čističe používejte podle doporučení výrobce. U sekaček či traktorů je potřeba vyměnit olej, zkontrolovat filtry, vyčistit je, případně vyměnit. Postarejte se také o zahradní nábytek a grily a průběžně likvidujte spadané listí.

Foto: Stihl

Se spadaným listím si poradí akumulátorový foukač BGA 56, cena 3690 KčFoto: Stihl

6. Zbavte se vody

Až budete mít hotovo, zavřete kohoutek (hlavní přívod vody). Přesněji, měli byste to udělat před příchodem prvních mrazů. Z hadic a postřikovačů se zbavte všech zbytků vody, uložte do sucha také čerpadlo. Voda nesmí zůstat ani v automatické závlaze. Otočte výpustné ventily a pak ještě závlahu profoukněte vzduchem z kompresoru. Vypněte přívod elektrického proudu k ovládací jednotce.

Foto: Kärcher

Před zimou odmontujte například také řídicí jednotku automatického zavlažování SensoTimer ST6 Duo eco!ogic, cena 4720 KčFoto: Kärcher

Jste zvyklí dělat věci včas, nebo až na poslední chvíli?

Reklama

Související témata: