Hlavní obsah

Čím ženy mučí muže? Těmito vztahovými zlozvyky!

Foto: Thinkstock

Buďme upřímní, k některým vztahovým zlozvykům mají sklony spíš ženyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne vždy je váš vztah naplněn pohodou a porozuměním. Jsou situace, kdy se hádáte, jste na sebe naštvaní. Některé způsoby chování vše ale jen zhorší. A tohle jsou typicky ženské vztahové zlozvyky!

Článek

Nevyhne se tomu žádný pár. Prostě vás partner něčím naštval, opravdu se na něj zlobíte. Nebo od něho něco potřebujete a víte, že jemu se do toho nebude příliš chtít. A nejspíš přistoupíte k některému z následujících způsobů chování, kterým sice možná dosáhnete svého, ovšem z dlouhodobého hlediska tím vašemu vztahu dost škodíte.

Pláč

Ne nadarmo se říká, že slzy jsou nejsilnější ženskou zbraní. Muži si opravdu s plačící ženou nevědí moc rady, obecně nezvládají výbuchy emocí či hysterii, netuší, jak v takové situaci postupovat. A tak se zachovají dvěma možnými způsoby:

  • Únik – jednoduše odejdou, zmizí před vašimi slzami a někde v ústraní počkají, až se uklidníte.
  • Podvolí se – i když po něm chcete něco, s čím nesouhlasí, pod náporem vašich slz kývnou na vše. Prostě udělají cokoli, jen abyste přestaly plakat a oni měli klid.

Ani jedna z možností není správná. Váš pláč je totiž jen prostředek k manipulaci partnera, který se pak rozhoduje pod nátlakem a nikoli dle svého názoru. A je jen otázkou času, kdy mu to začne vadit a rozhodne se ze spárů vaší manipulace vyprostit.

Foto: Thinkstock

Slzy jako zbraň. K tomu se uchyluje řada ženFoto: Thinkstock

Vražedné ticho

Říká se, že když mlčí muž, znamená to, že přemýšlí. Když mlčí žena, je naštvaná. Možná to zní úsměvně, ovšem je na tom až nehezky moc pravdy. Ženy jsou opravdu přebornice v uraženém mlčení, ve vytvoření tiché domácnosti, v níž je v podstatě nemožné existovat. Ve své podstatě ale žena svým mlčením sděluje partnerovi následující:

  • Všimni si mě – žena na sebe potřebuje upozornit, cítí se osamoceně, potřebuje od partnera více pozornosti, citových projevů a lásky.
  • Zlobím se – je to způsob, jak dát najevo nesouhlas a nespokojenost. Možná to lze přirovnat k určité formě trestu typu „ty jsi nevynesl koš, já za to s tebou nemluvím“.

Opět je ale vše špatně. Když vám něco vadí nebo něco potřebujete, musíte si o to říct! „Mlčení nikdy žádný problém nevyřeší, je potřeba komunikovat, najít důvody nespokojenosti a stanovit cestu, jak vše napravit a jak zajistit, aby se to neopakovalo,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Oko za oko

Nejsi schopen posekat zahradu, tak zapomeň, že já ti budu žehlit košile! Ty mi s ničím nepomůžeš, staráš se jen o své věci, takže já od teď peru jen svoje prádlo! Tak tyhle věty používá řada žen, některé je dokonce uvedou i v praxi.

Jenže tímhle chováním váš vztah rozhodně nerozvíjíte, vlastně se od sebe jen víc a víc vzdalujete. Když nedokážete smíchat vaše špinavé oblečení, jak chcete dokázat spojit své životy?!

Foto: Thinkstock

Naschvály, malé pomsty a výhrůžky. To do vztahu nepatříFoto: Thinkstock

Kdo zlobí, nesexuje

I tohle je bohužel běžná praxe! Odmítání sexu jako jakousi formu trestu vnímá řada žen jako běžný prostředek k vyjádření zlosti, nespokojenosti a naštvání. „Je to poměrně dost rozšířený a pro většinu lidí legitimní způsob, jak potrestat partnera, který vás něčím rozzlobil. Podle mě je to ale způsob fyzického i emočního týrání. Opravdu chcete dát někomu, koho milujete, najevo, že ho nehodláte sexuálně akceptovat, že pro vás není přitažlivý a podobně?“ ptá se americká manželská poradkyně Cathy Meyer. Podle ní existuje řada jiných a lepších způsobů, jak dát partnerovi najevo, že vám něco vadí. Třeba mu to můžete říct, co myslíte?!

Je vám některý z těchto zlozvyků vlastní? Nebo by vás ani nenapadlo se takhle chovat?

Reklama

Načítám